22 123 95 55
PL
Znajdź badanie
Hipercholesterolemia - przyczyny, objawy i leczenie

Hipercholesterolemia - przyczyny, objawy i leczenie

4.70
Ocena użytkowników: 15 ocen

Co to jest hipercholesterolemia?  

Hipercholesterolemia to przewlekłe zaburzenie gospodarki lipidowej organizmu charakteryzujące się podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi. Głównymi krążącymi lipidami w organizmie człowieka są cholesterol, trójglicerydy (triacyloglicerole) i fosfolipidy. Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, bierze udział m.in. w syntezie hormonów. Około 80% cholesterolu wytwarzane jest w organizmie, reszta pochodzi z pożywienia. Częstość występowania hipercholesterolemii wzrasta wraz z wiekiem.  

Ze względu na przyczynę hipercholesterolemię dzieli się na:
●  pierwotną - o podłożu genetycznym gdzie przyczyną jest mutacją genu (hipercholesterolemia rodzinna) lub wielogenowa związana z czynnikami środowiskowymi;
●  wtórną - występuje w związku z czynnikami innymi niż genetyczne: problemami zdrowotnymi np. niedoczynnością tarczycy, zespołu Cushinga czy niewydolności nerek lub przyjmowanymi lekami.

Hipercholesterolemia nie daje żadnych objawów. Zdiagnozować ją pozwalają badania laboratoryjne z krwi (lipidogram), które oceniają stężenie trójglicerydów (TG), cholesterolu całkowitego (TC) oraz jego frakcji LDL i HDL.

Hipercholesterolemia zwiększa ryzyko incydentów sercowo-naczyniowych: choroby wieńcowej, zawału serca, udaru mózgu oraz nawet zgonu.

Genetyczna hipercholesterolemia rodzinna  

Hipercholesterolemia rodzinna (ang. familial hypercholesterolemia, w skrócie FH) jest zaburzeniem dziedziczonym od jednego z rodziców, najczęściej spowodowanym dominującymi autosomalnymi mutacjami w genie LDLR, kodującym receptor LDL. Heterozygotyczna rodzinna hipercholesterolemia (HeFH) występuje u około 1 na 250 do 1 na 500 osób. Natomiast homozygotyczna rodzinna hipercholesterolemia (HoFH) jest bardzo rzadka (1 na 300 000 do 1 na 500 000).   FH wpływa na metabolizm cząsteczek lipoprotein o małej gęstości (LDL) i charakteryzuje się ich podwyższonym od urodzenia poziomem, co w konsekwencji prowadzić do rozwoju chorób układu krążenia takich jak choroba niedokrwienna serca.

Jak rozpoznać hipercholesterolemię rodzinną?  

Do kryteriów diagnostycznych hipercholesterolemii rodzinnej zalicza się:
●  Podwyższony poziom cholesterolu całkowitego oraz LDL;
●  Dodatni rodzinny wywiad w kierunku hipercholesterolemii;
●  Choroby układu krążenia w młodym wieku w bliskiej rodzinie;
●  Potwierdzona badaniami genetycznymi mutacja LDLR.  

HeFH można zdiagnozować już w dzieciństwie. Badania przesiewowe wykonywane u niemowląt i małych dzieci np. INFANO pozwalają na wczesne wykrycie hipercholesterolemii i wprowadzenie leczenia oraz działań profilaktycznych zapobiegających negatywnym skutkom zdrowotnym.

Leczenie i zapobieganie hipercholesterolemii  

Pacjentom z hipercholesterolemią lekarz może zalecić leczenie farmakologiczne. Jeśli poziom cholesterolu nie jest zbyt wysoki i jednocześnie nie ma wysokiego ryzyka sercowo-naczyniowego wystarczyć może aktywność fizyczna, zmiana stylu życia i sposobu żywienia.  

Wprowadzenie działań prewencyjnych może zapobiec hipercholesterolemii:
●  Odpowiednia dieta,
●  Umiarkowana i regularna aktywność fizyczna,
●  Prawidłowa masa ciała,
●  Unikanie używek (papierosów, alkoholu),
●  Profilaktyczne badania lipidogramu.

Zalecenia dietetyczne w hipercholesterolemii  

Pacjenci z hipercholesterolemią powinni ograniczać spożywanie cholesterolu i tłuszczy trans oraz nasyconych, które znajdują się one głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego: maśle, mleku i produktach mlecznych, jajach, mięsie, podrobach oraz w oleju kokosowym. Podaż tłuszczów w tym nasyconych (NKT) znacząco wzrosła w ostatnich dekadach, zwłaszcza w krajach Zachodnich. Wiąże się to głównie z łatwiejszym dostępem i szerokim wyborem żywności wysokoprzetworzonej. Należy ograniczyć także węglowodany proste. Warto włączyć do diety świeże warzywa i owoce, produkty pełnoziarniste, orzechy oraz oleje tłoczone na zimno bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Osobom z nadwagą lub otyłym zaleca się utratę wagi. Jak mądrze schudnąć?  

Nutraceutyki zaliczane są obecnie do tej samej kategorii co suplementy diety. Jednak w przeciwieństwie do suplementów nie tylko uzupełniają dietę, ale również pomagają zapobiegać lub leczyć niektóre problemy zdrowotne i choroby.
Przy hipercholesterolemii pomocne mogą być:
●  Błonnik pokarmowy - utrudnia wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego,
●  Sterole i stanole roślinne - zalecana dawka ograniczająca wchłanianie cholesterolu i obniżająca jego poziom w osoczu to 2g dziennie,
●  Beta-glukan - obniża poziom cholesterolu. Znajduje się w m.in. zbożach i produktach zbożowych, grzybach oraz w suplementach diety,
●  Polifenole - substancje znajdujące się w produktach pochodzenia roślinnego, głównie w zielonej herbacie, owocach i warzywach,
●  Ekstrakt z czerwonego drożdżowego ryżu fermentowanego zawierający sterole, izoflawony oraz monokolinę K obniżającą stężenie cholesterolu LDL,
●  Berberyna - wpływająca na obniżenie poziomu cholesterolu w osoczu.

Powiązane tematy:

Bibliografia:

  1. Santini A. i Novellino E., Nutraceuticals in hypercholesterolaemia: an overview. British Journal of Pharmacology 2017; 174:1450–1463.
  2. Soran H., Adam S., Mohammad J.B. i wsp., Hypercholesterolaemia - practical information for non-specialists. Archives of Medical Science 2018; 14(1):1-21.

Aktualizacja: 2021-03-30

Data publikacji: 2021-03-30

Genodiet iGenesis Completo 9


2979.00 na stronie
Technologia badania:
PCR
Czas oczekiwania na wynik:
do 35 dni roboczych od otrzymania próbki przez laboratorium

Ważność kodu:
12 miesięcy, do wykorzystania w całej Polsce

Masz pytania?

Zadzwoń, a chętnie na nie odpowiemy