Badania alergiczne z krwi - kiedy warto je wykonać?

poniedziałek 14:30 - 02.07.2018
Ocena Zdrowegeny.pl (3 Ocen)
5.00
Badania alergiczne z krwi - kiedy warto je wykonać?
Gdy podejrzewamy, że pokarmy mogą nam szkodzić, warto wykonać badania alergiczne. Pozwolą one na stwierdzenie, które produkty możemy bezpiecznie spożywać, a które stanowią dla nas (czasem śmiertelne) zagrożenie.

Badania alergiczne - kiedy warto je wykonać?

Alergie rozwijają się po co najmniej jednym kontakcie z określonym produktem. Dopiero przy którymś z kolejnych kontaktów układu immunologicznego z pokarmem możliwe jest uczulenie związane z nadmierną produkcją przeciwciał i wytworzeniem reakcji alergicznej bądź zapalnej, w wyniku czego pojawiają się nieprawidłowe objawy. W zależności od objawów oraz mechanizmu immunologicznego wśród nadwrażliwości pokarmowych można wyróżnić natychmiastową alergię IgE-zależną oraz opóźnioną nietolerancję IgG-zależną.

W alergiach natychmiastowych spożycie uczulającego pokarmu prowadzi do zwiększenia się stężenia immunoglobulin E, które wiążą się z alergenem i przyczyniają się do wydzielenia m.in. histaminy, która bezpośrednio odpowiada za objawy alergiczne. Intensywność objawów zależy od ilości spożytego alergenu - u dorosłych często potrzeba około 10 g pokarmu, zaś u dzieci wystarczają minimalne ilości. Dodatkowo u niektórych reakcję wyzwala dopiero połączenie spożycia pokarmu ze znaczną aktywności fizyczną. Reakcja alergiczna prowadzi do wytworzenia miejscowych objawów takich jak zespół alergii jamy ustnej (pieczenie, szczypanie i obrzęk w obrębie jamy ustnej), wymioty, zgaga, biegunki, mdłości, bóle i wzdęcia brzucha. Może dojść również do nasilenia chorób alergicznych - astmy oskrzelowej, atopowego zapalenia skóry, alergicznego nieżytu nosa czy alergicznego zapalenia spojówek. Natomiast po przedostaniu się uczulającego składnika do krwioobiegu (zwykle po dwóch godzinach od spożycia) mogą wystąpić zaburzenia ciśnienia krwi lub wstrząs anafilaktyczny, który stanowi poważne zagrożenie dla życia.

Jeżeli objawy nie pojawiają się natychmiast po spożyciu pokarmu, wykonuje się badania alergiczne na nietolerancję opóźnioną. W tym wypadku dolegliwości rozwijają się powoli w ciągu 24 do 48 godzin i utrzymują się nawet do 96 godzin lub przewlekle. Objawy związane z podwyższonym poziomem kompleksów przeciwciał IgG i alergenów są zazwyczaj mniej nasilone i niespecyficzne. Gama objawów w nietolerancjach IgG zależnych obejmuje dolegliwości pokarmowe (np. zaparcia, objawy zespołu jelita nadwrażliwego, przelewanie w jamie brzusznej), psychiczne i neurologiczne (np. stany depresyjne, migreny, problemy ze snem), bólowe, wzrokowe i skórne (np. trądzik), a także ogólnoustrojowe (np. przewlekłe zmęczenie, słaby apetyt, trudności w zmniejszeniu masy ciała, szybka męczliwość). Dodatkowo nieleczone nietolerancje pokarmowe mają tendencję do nasilania różnych chorób, szczególnie z zakresu problemów autoimmunologicznych (np. choroba Hashimoto, choroba Leśniowskiego-Crohna, łuszczyca, reumatoidalne zapalenie stawów).

Badania alergiczne warto więc wykonać w przypadku:

  • występowania objawów typowych dla alergii natychmiastowych lub nietolerancji,
  • trudności z odchudzaniem,
  • trudności w leczeniu chorób współistniejących,
  • problemów z odróżnieniem alergii pokarmowej od nietolerancji pokarmowej,
  • chęci zadbania o swoje zdrowie.

Jakie składniki są analizowane przez badania alergiczne?

Tym, co jest analizowane w ramach badań alergicznych, są alergeny pokarmowe. Mianem alergenu nazywa się białka, które mają zdolność do wyzwolenia reakcji uczuleniowej. Takie substancje mogą znajdować się w niemal każdym produkcie spożywczym, ale również występują alergeny wziewne, kontaktowe, czy też przedostające się do organizmu przez ugryzienia owadów (np. jad os).

Alergie pokarmowe natychmiastowe bardzo często są wyzwalane przez określone produkty, więc większość badań alergicznych opartych o przeciwciała IgE diagnozuje jedynie reakcje w stosunku ograniczonej liczby produktów. Zwykle jednak pacjent podejrzewa alergię u siebie na konkretny produkt, co ułatwia przeprowadzenia badania alergicznego. Najczęstszymi alergenami są białka znajdujące się w mleku krowim, jajach, pszenicy, soi, rybach, owocach morza, orzeszkach arachidowych i orzechach, a rzadziej w pomidorze, selerze, kiwi, bananie, mango, innych nasionach roślin strączkowych (soczewicy, groszku), nasionach (np. sezamie), miodzie i różnorodnych przyprawach. Badania alergiczne w kierunku alergii pokarmowej IgE-zależnej mogą analizować pojedynczy produkt bądź cały panel pokarmowy z różnymi ilościami alergenów.

W sytuacji, gdy pożywienie wyzwala reakcje IgG-zależne, obserwuje się nietolerancję jednocześnie na liczną grupę alergenów pokarmowych. Ze względu na to badania pokarmowe takie jak IMMUNOdiagDIETA polegają na określeniu stopnia nietolerancji na całe panele pokarmowe obejmujące 28, 44, 88 lub nawet 280 alergenów, które mogą znajdować się w codziennej diecie. Bierze się pod uwagę alergeny warzyw, owoców, nasion, zbóż, orzechów, roślin strączkowych, mięsa, nabiału, owoców morza, ryb, przypraw korzennych, ziół, napojów alkoholowych i bezalkoholowych. Aby w pełni wiarygodnie ustalić ewentualne występowanie u siebie nietolerancji, należy wybrać badanie alergiczne w pakiecie, który w największym stopniu jest zgodny ze swoim codziennym żywieniem.

Jakie wykonuje się badania alergiczne z krwi?

Badania alergiczne z krwi polegają na pobraniu niewielkiej próbki krwi i pomiarze stężenia przeciwciał swoistych dla konkretnych alergenów pokarmowych. W przypadku alergii natychmiastowej badane są alergenowo swoiste przeciwciała IgE, zaś nietolerancji pokarmowej o typie opóźnionym będą to przeciwciała IgG.

Przykładowym badaniem alergicznym z krwi jest test IMMUNOdiagDIETA, który mierzy stężenie swoistych przeciwciał IgG na szerokich panelach alergenów pokarmowych. Stężenie jest przedstawiane ilościowo na skali RAST/EAST, która ma zakres od 0 do 6. Najniższy wynik świadczy o braku nietolerancji na pokarm, wyniki 1 i 2 o słabej odpowiedzi układu immunologicznego na alergen, wyniki 3 i 4 o alergenach wywołujących objawy o umiarkowanym nasileniu, a wyniki 5 i 6 o bardzo silnej i niebezpiecznej reakcji na określone alergeny. W 15 dni roboczych od oddania próbki krwi dostaje się raport z wynikiem oraz dokładnymi zaleceniami i wskazówkami na temat sposobu żywienia w okresie dietoterapii.

Pakiet badań w kierunku nietolerancji pokarmowych

Dolegliwości takie jak przewlekłe zmęczenie, bóle brzucha, biegunki, wzdęcia czy migreny często występują w przebiegu nietolerancji pokarmowej IgG-zależnej. Jeżeli więc obserwujesz takie objawy u siebie, wykonaj badanie w kierunku najpowszechniejszych alergenów pokarmowych.

Dostępne testy na nietolerancje pokarmowe to:

IMMUNOdiagDIETA - 44 alergeny IgG

IMMUNOdiagDIETA - 88 alergenów IgG

IMMUNOdiagDIETA - 280 alergenów IgG

Dowiedz się więcej

Zaleca się, aby testu IMMUNOdiagDIETA nie wykonywać u dzieci poniżej 12 miesiąca życia, a w przypadku osób z chorobami autoimmunologicznymi, z zaburzonym poziomem immunoglobulin lub podczas stanu immunosupresji wcześniej skonsultować się z lekarzem.

Inne dostępne badania alergiczne

W reakcjach natychmiastowych badania alergiczne wykonuje się również innymi metodami niż z krwi. Większość z nich jest jednak bezpieczna jedynie w sytuacji, gdy pacjentowi nie zagraża wstrząs anafilaktyczny, a dodatkowo są one przeprowadzane pod opieką lekarza-alergologa i pielęgniarki. Wśród badań alergicznych znajdują się testy skórne, testy eliminacyjne i testy prowokacyjne.

Testy skórne punktowe to prawdopodobnie najczęściej wykonywane badania alergiczne w alergii natychmiastowej. Przed wykonaniem tego typu badania zaleca się odstawienie leków antyhistaminowych na dwa tygodnie. Na przedramię nakładane są roztwory alergenów, roztwór histaminy (kontrola dodatnia) i sól fizjologiczną (kontrola ujemna) - w miejscu nałożenia roztworów wykonuje się nakłucie. Następnie po 20 minutach odczytywany jest wynik. O alergii na konkretny alergen świadczy rumień i bąbel o wielkości zbliżonej lub większej w porównaniu do odczynu w miejscu nałożenia histaminy.

Jeżeli o wywołanie reakcji alergicznej podejrzewany jest konkretny produkt, można przeprowadzić próbę eliminacji, czyli wykluczenie na co najmniej 2 tygodnie podejrzanego alergenu z diety i obserwowanie, czy objawy ustąpiły. W restrykcyjnych wersjach prób eliminacyjnych zaleca się spożywanie tylko tych pokarmów, które bardzo rzadko wywołują reakcję uczuleniową. Jeżeli w jej trakcie objawy nie ustąpiły, świadczy to, że przyczyn objawów nie należy szukać w nadwrażliwości na pożywienie.

Testy prowokacyjne są badaniami alergicznymi, które zaleca się wykonywać w ramach hospitalizacji ze względu na ryzyko pojawienia się niebezpiecznych objawów. Po diecie eliminacyjnej pacjentowi podaje się pojedynczy alergen (najlepiej w postaci kapsułki) i obserwuje objawy. W zależności od rodzaju występujących objawów zaleca się zwiększanie ilości alergenu co 30-60 minut lub co 24 godziny. Natomiast jako złoty standard zaleca się podawanie kapsułek z alergenem w taki sposób, żeby ani pacjent ani lekarz nie wiedzieli, czy kapsułka zawiera alergen czy placebo.

Żywienie po badaniach alergicznych

Badania alergiczne mają na celu wykazanie, które produkty stanowią zagrożenie dla zdrowia badanej osoby. Na ich podstawie wdrażana jest bezpieczna dieta, która pozwoli na uniknięcie dolegliwości i ewentualnych powikłań.

Po wykonaniu badania alergicznego IMMUNOdiagDIETA wprowadza się dietę rotacyjną lub eliminacyjną - dobór zależy od stopnia nietolerancji na określone składniki. Jeżeli wynik testu wskazuje na umiarkowaną reakcję, czyli wyniki 3 lub 4 w skali RAST, produkty te jedynie się ogranicza poprzez jedzenie ich nie częściej niż raz na cztery dni. Wyniki 5 i 6 stanowią rezultat silnej reakcji na dane alergeny. Z tego względu zaleca się całkowite wykluczenie ich z żywienia. Czas trwania diety na podstawie badania alergicznego IMMUNOdiagDIETA to od sześciu do dwunastu miesięcy. Po tym czasie można stopniowo powiększać swoją dietę o ograniczone lub wykluczone pokarmy, gdyż na większość z nich powraca tolerancja.

W alergii IgE-zależnej stosuje się jedynie dietę eliminacyjną przez dłuższy okres - są to minimum 2-3 lata. Zaleca się całkowicie wykluczyć alergen na ten czas, a później przeprowadzić ponowne badania alergiczne. Znaczna ilość dzieci wyrasta z alergii - w przypadku uczulenia na białka mleka krowiego lub jaj dochodzi do tego w 80-90%, a w przypadku orzeszków ziemnych w 20%. Niestety u wielu osób alergie pokarmowe zostaną z nimi do końca życia. W określonych przypadkach lekarz prowadzący może zalecić immunoterapię alergenową. Polega ona na podawaniu dokładnie określonych dawek alergenu, aby wytworzyć tolerancję układu immunologicznego. Stosuje się również objawowe leczenie lekami antyhistaminowymi, glikokortykosteroidami lub adrenaliną w przypadku anafilaksji.

Alergicy powinni również pamiętać o możliwości wystąpienia tzw. alergii krzyżowych. Dochodzi do nich w wyniku pomyłki układu immunologicznego - alergen jest mylony z inną substancją, jeżeli ich budowa chemiczna jest w 70% identyczna. W ten sposób objawy mogą pojawić się po kontakcie z inną substancją niż ta, na którą dana osoba jest uczulona. Najczęstszymi alergiami krzyżowymi są: pyłki brzozy z selerem i jabłkiem, roztocza ze ślimakami lub skorupiakami, sierść kotów z wieprzowiną, jaja kurze z mięsem drobiowym lub pierzem czy też mleko krowie z mlekiem kozim. Warto więc dokładnie dowiedzieć się, jakie alergie krzyżowe mogą wystąpić w przypadku własnej alergii, aby uniknąć przypadkowego narażenia się na objawy.

Badania alergiczne z krwi, skórne, eliminacyjne czy prowokacyjne to sposób na znalezienie przyczyny swoich problemów, a także możliwość stworzenia dla siebie diety bezpiecznej, która chroni przed nieprzyjemnymi objawami, które mogą czasem zagrażać naszemu zdrowiu lub nawet życiu.

Statystyki:
0 komentarzy
86 wyświetleń

Najnowsze komentarze

Brak komentarzy - skomentuj pierwszy!

IMMUNOdiagDIETA 280 alergeny IgG

IMMUNOdiagDIETA 280 IgG jest sposobem na określenie pokarmów wywierających na nasz organizm negatywny wpływ

IMMUNOdiagDIETA 280 alergeny IgG

  • IMMUNOdiagDIETA 280 IgG jest sposobem na określenie pokarmów wywierających na nasz organizm negatywny wpływ
  • Wynik testu jest podstawą do wdrożenia diety eliminacyjnej lub rotacyjnej, dzięki którym występujące objawy nietolerancji ustąpią, poprawi się nasz stan zdrowia i jakość życia

Test wskaże poziom ryzyka związanego z zachorowaniem na:

nietolerancji pokarmowych zależnych od IgG

Cena badania:

1 329 zł