Zdrowegeny.pl Logo

Koszyk

Salmonella — czy jest groźna? Objawy,  przyczyny, leczenie

Salmonella — czy jest groźna? Objawy, przyczyny, leczenie

4.8
Ocena użytkowników: 19 ocen

Z artykułu dowiesz się:

  • Salmonella - czy jest zaraźliwa?
  • Salmonella - jak uniknąć zakażenia?
  • Salmonella - jak wyglądają pierwsze objawy zakażenia?
  • Jak diagnozować i leczyć?


Sprawdź też

1. Bakteryjne infekcje układu pokarmowego

2. Enterococcus - groźne bakterie, które żyją w jelitach

Data publikacji: 2024-06-28

Data aktualizacji: 2024-06-28

Salmonella — co to?

Salmonellozy to grupa chorób zakaźnych powodowana przez bakterie gram-ujemne z rodzaju salmonella należące do rodziny enterobacteriaceae . Gram-ujemne pałeczki z rodzaju salmonella występują u ludzi i zwierząt. Na podstawie antygenu somatycznego klasyfikowane są w grupach od A do E. Wśród najbardziej znanych wymienić można:
  • Salmonella enterica – powoduje zatrucia pokarmowe u ludzi oraz zwierząt (serotypy salmonella enteritidis, salmonella typhimurium, salmonella virchow, salmonella hadar);
  • salmonella typhi – powoduje dur brzuszny;
  • salmonella paratyphi – powoduje dur rzekomy.

Na świecie odnotowuje się miliony zakażeń pokarmowych spowodowanych przez bakterie salmonella. Jak wynika z szacunkowych danych, corocznie odnotowuje się około 1,3 mld chorób wywołanych bakteriami z rodzaju salmonella, z czego około 3 mln przypadków kończy się śmiercią. Główną przyczyną zakażeń ludzi i zwierząt jest podgatunek enterica

Salmonella — objawy

Objawy zakażenia dotyczą głównie układu pokarmowego.
Są to:
  • Bóle brzucha;
  • bóle głowy;
  • biegunka;
  • wymioty i nudności;
  • podwyższenie temperatury ciała;
  • oddawanie małych ilości moczu;
  • spadek ciśnienia tętniczego krwi;
  • kurczowe bóle łydek.
Zakażenie pałeczkami salmonelli może mieć różny przebieg np.:
  • Postać żołądkowo-jelitową, która charakteryzuje się występowaniem wodnistych stolców;
  • postać czerwonkową, której towarzyszy krwista biegunka;
  • postać cholerowatą, w której występują odwodnienie i zaburzenia wodno-elektrolitowe;
  • postać uogólnioną, czyli septyczną (posocznicę) lub durowatą – choroba powoduje znaczne zaburzenia funkcjonowania całego organizmu, m.in. pracy serca i świadomości;
  • postacie narządowe – rozwijają się, gdy zakażenie obejmuje inne układy, np. zapalenie płuc, kości czy wsierdzia;
  • postać bezobjawową, mimo stwierdzonej obecności bakterii w kale.
Możemy być nosicielami choroby, nie odczuwając skutków ubocznych, jednoczenie zarażając inne osoby.

Salmonella — czy jest zaraźliwa?

Pałeczki salmonelli najczęściej są przenoszone poprzez spożycie skażonej żywności, spożywając pokarmy, które nie były poddane obróbce termicznej lub były niedogotowane.
Żywność skażoną odchodami lub picie zanieczyszczonej wody. Zakażenie może nastąpić również z człowieka na człowieka (lub od chorego zwierzęcia np. psa) drogą fekalno-ustną.

Nosicielami tych bakterii są:

  • Zwierzęta hodowlane i dzikie;
  • ptaki (drób, ale też dzikie ptactwo, w tym również gołębie;
  • bydło,
  • trzoda.

Salmonella — diagnostyka

w celu zweryfikowania czy mamy do czynienia z zakażeniem pałeczkami salmonelli należy:
  • Skonsultować się z lekarzem w celu przeprowadzenia dokładnego wywiadu medycznego;
  • wykonać badaniu kału w kierunku bakterii z rodzaju salmonella, które pozwala na potwierdzenie obecności bakterii w próbkach pobranych od pacjenta.

Salmonella — profilaktyka zakażeń

W celu uniknięcia zakażenia salmonellą warto przestrzegać kilku ważnych zasad:
  • Należy umyć dokładnie ręce przed przystąpieniem do przygotowywania posiłków;
  • myć ręce po skorzystaniu z toalety;
  • należy myć ręce przed spożywaniem posiłków i po kontakcie ze zwierzętami czy osobami chorymi;
  • nie kupować żywności niewiadomego pochodzenia (szczególnie mięsa, jaj, ryb);
  • nie spożywać tatara i innych potraw przygotowanych z surowego mięsa niewiadomego pochodzenia;
  • jaja należy dokładnie umyć i zanurzyć we wrzątku na ok. 15-20 sekund;
  • unikać niedogotowanych potraw.

Salmonella — leczenie

Zakażenie salmonellą zazwyczaj ustępuje samoistnie po kilku dniach.
W tym czasie musimy zadbać o odpowiednie nawodnienie z dodatkiem elektrolitów sodu i potasu. Cięższe przypadki mogą być leczone w szpitalu. Gorzej przechodzić mogą zakażenie osoby z niską odpornością, po przebytym przeszczepie, operacji, osoby w podeszłym wieku i małe dzieci.

Bibliografia:

1. Misiewicz A., Goncerzewicz A. (2013). WYKRYWANIE BAKTERII SALMONELLA METODAMI MOLEKULARNYMI W PRODUKTACH ŻYWNOŚCIOWYCH. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych. Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, Warszawa. Nr 573, s. 3 –11.
2. Hoszowski A., Wasyl D. (2005). Występowanie i antybiotykooporność pałeczek Salmonella w Polsce. Vol. 61, Nr 6, s. 660 - 663.

Autor merytoryczny: Karolina Pasterz, specjalista portalu Zdrowegeny.pl

To badanie będzie pomocne:

Kał w kierunku Salmonella/Shigella (nosicielstwo 1 próbka)

Cena w placówce

199.00 

Cena online:

187.00 
Technologia badania:Posiew bakteriologiczny

Czas oczekiwania na wynik:do 13 dni roboczych

Ważność kodu:
12 miesięcy, do wykorzystania w całej Polsce
Opinie klientów - Zdrowegeny.pl

© 2024 Zdrowegeny.pl

powered by greenlogic