Salmonella — czy jest groźna? Objawy, przyczyny, leczenie
Z artykułu dowiesz się:
- Salmonella - czy jest zaraźliwa?
- Salmonella - jak uniknąć zakażenia?
- Salmonella - jak wyglądają pierwsze objawy zakażenia?
- Jak diagnozować i leczyć?
Sprawdź też
Data publikacji: 2024-06-28
Data aktualizacji: 2024-06-28
Salmonella — co to?
- Salmonella enterica – powoduje zatrucia pokarmowe u ludzi oraz zwierząt (serotypy salmonella enteritidis, salmonella typhimurium, salmonella virchow, salmonella hadar);
- salmonella typhi – powoduje dur brzuszny;
- salmonella paratyphi – powoduje dur rzekomy.
Na świecie odnotowuje się miliony zakażeń pokarmowych spowodowanych przez bakterie salmonella. Jak wynika z szacunkowych danych, corocznie odnotowuje się około 1,3 mld chorób wywołanych bakteriami z rodzaju salmonella, z czego około 3 mln przypadków kończy się śmiercią. Główną przyczyną zakażeń ludzi i zwierząt jest podgatunek enterica
Salmonella — objawy
Są to:
- Bóle brzucha;
- bóle głowy;
- biegunka;
- wymioty i nudności;
- podwyższenie temperatury ciała;
- oddawanie małych ilości moczu;
- spadek ciśnienia tętniczego krwi;
- kurczowe bóle łydek.
- Postać żołądkowo-jelitową, która charakteryzuje się występowaniem wodnistych stolców;
- postać czerwonkową, której towarzyszy krwista biegunka;
- postać cholerowatą, w której występują odwodnienie i zaburzenia wodno-elektrolitowe;
- postać uogólnioną, czyli septyczną (posocznicę) lub durowatą – choroba powoduje znaczne zaburzenia funkcjonowania całego organizmu, m.in. pracy serca i świadomości;
- postacie narządowe – rozwijają się, gdy zakażenie obejmuje inne układy, np. zapalenie płuc, kości czy wsierdzia;
- postać bezobjawową, mimo stwierdzonej obecności bakterii w kale.
Salmonella — czy jest zaraźliwa?
Nosicielami tych bakterii są:
- Zwierzęta hodowlane i dzikie;
- ptaki (drób, ale też dzikie ptactwo, w tym również gołębie;
- bydło,
- trzoda.
Salmonella — diagnostyka
- Skonsultować się z lekarzem w celu przeprowadzenia dokładnego wywiadu medycznego;
- wykonać badaniu kału w kierunku bakterii z rodzaju salmonella, które pozwala na potwierdzenie obecności bakterii w próbkach pobranych od pacjenta.
Salmonella — profilaktyka zakażeń
- Należy umyć dokładnie ręce przed przystąpieniem do przygotowywania posiłków;
- myć ręce po skorzystaniu z toalety;
- należy myć ręce przed spożywaniem posiłków i po kontakcie ze zwierzętami czy osobami chorymi;
- nie kupować żywności niewiadomego pochodzenia (szczególnie mięsa, jaj, ryb);
- nie spożywać tatara i innych potraw przygotowanych z surowego mięsa niewiadomego pochodzenia;
- jaja należy dokładnie umyć i zanurzyć we wrzątku na ok. 15-20 sekund;
- unikać niedogotowanych potraw.
Salmonella — leczenie
W tym czasie musimy zadbać o odpowiednie nawodnienie z dodatkiem elektrolitów sodu i potasu. Cięższe przypadki mogą być leczone w szpitalu. Gorzej przechodzić mogą zakażenie osoby z niską odpornością, po przebytym przeszczepie, operacji, osoby w podeszłym wieku i małe dzieci.
Bibliografia:
1. Misiewicz A., Goncerzewicz A. (2013). WYKRYWANIE BAKTERII SALMONELLA METODAMI MOLEKULARNYMI W PRODUKTACH ŻYWNOŚCIOWYCH. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych. Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, Warszawa. Nr 573, s. 3 –11.
2. Hoszowski A., Wasyl D. (2005). Występowanie i antybiotykooporność pałeczek Salmonella w Polsce. Vol. 61, Nr 6, s. 660 - 663.
Autor merytoryczny: Karolina Pasterz, specjalista portalu Zdrowegeny.pl
To badanie będzie pomocne:
Cena w placówce
Cena online: