Kał w kierunku Salmonella/Shigella (nosicielstwo 1 próbka)
Jest to badanie kału metodą posiewu bakteriologicznego w kierunku zakażenia Salmonellą i Shigellą
Wykonanie tego badania trzykrotnie wymagane jest w niektórych zawodach (np. gastronomia)
W ramach pakietu badamy:
Obecność Salmonella i Shigella w kale
Typ badania
Dostarczenie materiału do placówki
Sprawdź listę placówekBadamy obecność bakterii z rodzaju Salmonella i Shigella w kale
- Wykrycie pałeczek bakterii w kale świadczy o istniejącej infekcji
- Bakterie te są głównymi przyczynami zakażeń pokarmowych
- Do zakażenia dochodzi na drodze pokarmowej, najczęściej poprzez spożycie zakażonej i niepoprawnie przygotowanej żywności
Dlaczego wymagane jest badanie w kierunku Salmonella i Shigella?
- Bakterie z rodzaju Salmonella są przenoszone drogą pokarmową – najczęściej do zakażenia dochodzi po spożyciu żywności zakażonej i po nieprawidłowej obróbce termicznej. Bakteria ta najczęściej znajduje się w jajach, drobiu, mięsie wołowym, nabiale, owocach morza oraz owocach i warzywach. Salmonelloza (infekcja tymi bakteriami) może prowadzić do zapalenia jelita, zlokalizowanego zakażenia bądź duru brzusznego.
- Bakterie Shigella są silnie zakaźliwe. Bakteria umiejscawia się w błonie śluzowej i tkance podśluzowej okrężnicy. Jej działanie prowadzi do czerwonki, w której charakterystyczne są krwawe biegunki.
- Zgodnie z rozporządzeniem Ministerstwa Zdrowia trzykrotny posiew mikrobiologiczny wymagany jest do uzyskania orzeczenia lekarskiego w przypadku badań wstępnych lub okresowych do pracy bądź praktyk zawodowych.
Podaj adres
Użyj mojej lokalizacji
Punkt realizuje badanie
(opcjonalnie)
Kał w kierunku Salmonella/Shigella (nosicielstwo 1 próbka)
Wczytywanie...