Kał w kierunku Salmonella/Shigella (nosicielstwo 1 próbka)
Badanie kału

Kał w kierunku Salmonella/Shigella (nosicielstwo 1 próbka)

  • Badanie kału metodą posiewu bakteriologicznego w kierunku zakażenia Salmonellą i Shigellą
  • Wykonanie tego badania trzykrotnie wymagane jest w niektórych zawodach (np. gastronomia)
  • Laboratorium odpowiedzialne : Diagnostyka sp. z o.o.

W ramach pakietu badamy:

Obecność Salmonella i Shigella w kale

Cena badania:

156 zł
165 zł
Technologia badania:
Posiew bakteriologiczny
Czas oczekiwania na wynik:
do 13 dni roboczych

Zobacz jak wykonać badanie

SALMONELLA/SHIGELLA

  • Bakterie te są głównymi przyczynami zakażeń pokarmowych
  • Do zakażenia dochodzi na drodze pokarmowej, najczęściej poprzez spożycie zakażonej i niepoprawnie przygotowanej żywności

W ramach tego pakietu badamy:

Obecność bakterii z rodzaju Salmonella i Shigella w kale

Wykrycie pałeczek bakterii w kale świadczy o istniejącej infekcji

Kiedy konieczne jest wykonanie badania kału w kierunku Salmonella i Shigella?

PODEJRZENIE ZAKAŻENIA POKARMOWEGO

PODEJRZENIE ZAKAŻENIA POKARMOWEGO

Bakterie z rodzaju Salmonella i Shigella odpowiadają za szereg objawów (m.in. silne biegunki) oraz ostre stany chorobowe w obrębie przewodu pokarmowego takie jak dur brzuszny czy zapalenia jelita cienkiego i okrężnicy.

DO CELÓW SANITARNO-EPIDEMIOLOGICZNYCH

DO CELÓW SANITARNO-EPIDEMIOLOGICZNYCH

W niektórych zawodach (głównie z zakresu gastronomii) wymagane są badania epidemiologiczne w kierunku Salmonella i Shigella przed i regularnie w trakcie pracy, aby zapobiec zakażeniom – wymagane są trzy próbki kału pobrane w kolejnych dniach.

PROFILAKTYKA SPERSONALIZOWANA

PROFILAKTYKA SPERSONALIZOWANA

W niektórych przypadkach może dochodzić do długotrwałego nosicielstwa, więc warto wykonać badanie, jeżeli podejrzewamy, że w przeszłości mogą dojść do zakażenia.

Dlaczego wymagane jest badanie w kierunku Salmonella i Shigella?

  • Bakterie z rodzaju Salmonella są przenoszone drogą pokarmową – najczęściej do zakażenia dochodzi po spożyciu żywności zakażonej i po nieprawidłowej obróbce termicznej. Bakteria ta najczęściej znajduje się w jajach, drobiu, mięsie wołowym, nabiale, owocach morza oraz owocach i warzywach. Salmonelloza (infekcja tymi bakteriami) może prowadzić do zapalenia jelita, zlokalizowanego zakażenia bądź duru brzusznego.
  • Bakterie Shigella są silnie zakaźliwe. Bakteria umiejscawia się w błonie śluzowej i tkance podśluzowej okrężnicy. Jej działanie prowadzi do czerwonki, w której charakterystyczne są krwawe biegunki.
  • Zgodnie z rozporządzeniem Ministerstwa Zdrowia trzykrotny posiew mikrobiologiczny wymagany jest do uzyskania orzeczenia lekarskiego w przypadku badań wstępnych lub okresowych do pracy bądź praktyk zawodowych.

Co zyskujesz wykonując to badanie?

Badanie i bezpieczeństwo

Masz pewność, czy dotyczy Cię zakażenie bakteriami Salmonella bądź Shigella, i możesz zastosować odpowiednie leczenia.

Odpowiednia diagnoza

Trzykrotne wykonanie posiewu umożliwia Ci podjęcie pracy m.in. w gastronomii.

W jaki sposób należy zrealizować badanie kału w kierunku Salmonella/Shigella?

  • Aby podejść do badania, należy je zakupić poprzez naszą stronę internetową – w przypadku wykonywania posiewu do celów sanitarno-epidemiologicznych konieczne jest wykonanie tego badania 3 razy.
  • Po zakupieniu badania online otrzymuje się numer zlecenia w wiadomości SMS/e-mail.
  • Następnie należy zakupić w dowolnej aptece specjalny pojemnik do badań mikrobiologicznych – w przypadku badań do celów sanitarno-epidemiologicznych potrzebne są 3 pojemniki.
  • Kolejnym krokiem jest przygotowanie próbek kału jednokrotnie bądź w trzech kolejnych dniach.
  • Próbki należy przekazać w punkcie pobrań po okazaniu numeru bądź numerów zlecenia.
  • Wynik będzie możliwy do odebrania online (na stronie www laboratorium) lub osobiście w punkcie pobrań.

Punkty pobrań

Pakiet DNA

Pakiet badań

Kał w kierunku Salmonella/Shigella (nosicielstwo 1 próbka)

Cena badania:

156 zł
165 zł