22 123 95 55

Kał w kierunku Salmonella/Shigella (nosicielstwo 1 próbka)

Jest to badanie kału metodą posiewu bakteriologicznego w kierunku zakażenia Salmonellą i Shigellą

Wykonanie tego badania trzykrotnie wymagane jest w niektórych zawodach (np. gastronomia)

W ramach pakietu badamy:

  • Obecność Salmonella i Shigella w kale

Badamy obecność bakterii z rodzaju Salmonella i Shigella w kale

  • Wykrycie pałeczek bakterii w kale świadczy o istniejącej infekcji
  • Bakterie te są głównymi przyczynami zakażeń pokarmowych
  • Do zakażenia dochodzi na drodze pokarmowej, najczęściej poprzez spożycie zakażonej i niepoprawnie przygotowanej żywności

Dlaczego wymagane jest badanie w kierunku Salmonella i Shigella?

  • Bakterie z rodzaju Salmonella są przenoszone drogą pokarmową – najczęściej do zakażenia dochodzi po spożyciu żywności zakażonej i po nieprawidłowej obróbce termicznej. Bakteria ta najczęściej znajduje się w jajach, drobiu, mięsie wołowym, nabiale, owocach morza oraz owocach i warzywach. Salmonelloza (infekcja tymi bakteriami) może prowadzić do zapalenia jelita, zlokalizowanego zakażenia bądź duru brzusznego.
  • Bakterie Shigella są silnie zakaźliwe. Bakteria umiejscawia się w błonie śluzowej i tkance podśluzowej okrężnicy. Jej działanie prowadzi do czerwonki, w której charakterystyczne są krwawe biegunki.
  • Zgodnie z rozporządzeniem Ministerstwa Zdrowia trzykrotny posiew mikrobiologiczny wymagany jest do uzyskania orzeczenia lekarskiego w przypadku badań wstępnych lub okresowych do pracy bądź praktyk zawodowych.

Kał w kierunku Salmonella/Shigella (nosicielstwo 1 próbka)


156.00 na stronie
165.00 w placówce
Technologia badania:
Posiew bakteriologiczny
Czas oczekiwania na wynik:
do 13 dni roboczych

Ważność kodu:
12 miesięcy, do wykorzystania w całej Polsce