Probiotyk, prebiotyk a synbiotyk - czym się różnią?
Data publikacji: 2020-12-23
Data aktualizacji: 2020-12-23
Probiotyk, prebiotyk a synbiotyk - czym się różnią?
W ostatnich latach
większą uwagę zaczęto przykładać do składu mikroflory jelitowej oraz jej wpływu
na funkcjonowanie organizmu człowieka i powiązanie z niektórymi jednostkami
chorobowymi. Szybki i stresujący tryb życia, przetworzona żywność to niektóre z
czynników mogących przyczyniać się do zaburzeń mikrobioty. Poza dietą
przywrócenie lub utrzymanie równowagi mikroflory wspomagają prebiotyki,
probiotyki i synbiotyki. Czym właściwie one są?
Probiotyk czy prebiotyk?
Według definicji
Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) probiotyk to żywe mikroorganizmy, mające
korzystny wpływ na organizm żywiciela i jego zdrowie. Nazwa probiotyk pochodzi
z języka greckiego: “pro bios” oznacza “dla życia”.
Powszechnie stosuje się
wiele różnych szczepów o korzystnym działaniu. Najczęściej są to gatunki Lactobacillus, Bifidobacterium oraz Saccharomyces. Probiotyki modulują
równowagę bakteryjną przewodu pokarmowego, zapewniając sprawne funkcjonowanie
środowiska jelitowego.
Prebiotyki są to niestrawne
składniki, wpływające na zmiany w składzie lub aktywności mikroflory jelitowej
przewodu pokarmowego i przynoszące korzyści zdrowotne gospodarzowi. Prebiotyki
przechodzą w niezmienionym stanie przez układ pokarmowy człowieka, ponieważ
enzymy żołądkowe na nie nie oddziałują. W jelicie grubym ulegają fermentacji.
Najczęściej stosowane prebiotyki:
● Fruktooligosacharydy (FOS),
● Galaktooligosacharydy (GOS),
● Ksylooligosacharydy (XOS),
● Beta-glukan,
● Inulina,
● Laktitol,
● Laktuloza,
● Fruktany.
Synbiotyk - co to jest?
Według Międzynarodowego
Towarzystwa Naukowego Probiotyków i Prebiotyków (ISAPP) synbiotykiem
nazywamy preparaty zawierające żywe mikroorganizmy i substraty selektywnie
wykorzystywane przez mikroorganizmy żywiciela, które zapewniają korzyści
zdrowotne gospodarzowi.
Są to składniki żywności lub suplementy diety
mające w swoim składzie probiotyk i prebiotyk:
Probiotyk
+ prebiotyk = synbiotyk
Synbiotyki stosuje się najczęściej w celu
lepszego działania terapeutycznego, poprzez równoczesne dostarczenie do
organizmu szczepów probiotycznych oraz prebiotyku.
Kiedy przyjmować probiotyki, prebiotyki lub synbiotyki?
Skład mikrobioty różni
się w poszczególnych etapach życia. U dzieci urodzonych poprzez poród naturalny
zaobserwowano w ciągu pierwszych lat życia inny skład mikroflory jelitowej niż
u tych, które przyszły na świat poprzez cesarskie cięcie. Mikroflora jelitowa
pełni znaczącą rolę w metabolizmie składników odżywczych oraz syntezie
niektórych witamin m.in. B12. Sprawdź, jakie ma znaczenie dla zdrowia flora bakteryjna jelit. Dysbioza mikroflory jelitowej,
czyli zaburzenie prawidłowego funkcjonowania jelit, ma związek z występowaniem
wielu chorób. Przewlekły stan zapalny jelit może prowadzić do rozwoju innych
chorób, takich jak np. stany zapalne wątroby,
cukrzyca typu 2 czy rak jelita grubego.
Antybiotykoterapia
powszechnie stosowana w Polsce i na świecie, niekorzystnie wpływa na mikrobiotę
jelitową, dlatego lekarze zalecają, aby podczas jej trwania przyjmować
preparaty zawierające szczepy probiotyczne.
Korzyści zdrowotne
wynikające z przyjmowania probiotyków, prebiotyków i synbiotyków są tematem
wielu badań. Wykazano wiele pozytywnych efektów zarówno u osób zdrowych, jak i
zmagających się z różnymi jednostkami chorobowymi.
Artykuły o podobnej tematyce:
Bibliografia:
- Carlson J.L., Erickson J.M., Lloyd B.B., Slavin J.L., Health Effects and Sources of Prebiotic Dietary Fiber, Current Developments in Nutrition 2018, 2(3).
- Swanson K.S., Gibson G.R., Hutkins R. i wsp., The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics (ISAPP) consensus statement on the definition and scope of synbiotics. Nature Reviews Gastroenterology & Hepatology 2020, 17: 687–701.
- Tsai Y.L., Lin T.L., Chang C.J. i wsp., Probiotics, prebiotics and amelioration of diseases. Journal of Biomedical Science 2019, 26(3).