22 123 95 55
PL
Znajdź badanie
Probiotyk, prebiotyk a synbiotyk - czym się różnią?

Probiotyk, prebiotyk a synbiotyk - czym się różnią?

3.60
Ocena użytkowników: 16 ocen

Probiotyk, prebiotyk a synbiotyk - czym się różnią?  

W ostatnich latach większą uwagę zaczęto przykładać do składu mikroflory jelitowej oraz jej wpływu na funkcjonowanie organizmu człowieka i powiązanie z niektórymi jednostkami chorobowymi. Szybki i stresujący tryb życia, przetworzona żywność to niektóre z czynników mogących przyczyniać się do zaburzeń mikrobioty. Poza dietą przywrócenie lub utrzymanie równowagi mikroflory wspomagają prebiotyki, probiotyki i synbiotyki. Czym właściwie one są?  

Probiotyk czy prebiotyk?  

Według definicji Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) probiotyk to żywe mikroorganizmy, mające korzystny wpływ na organizm żywiciela i jego zdrowie. Nazwa probiotyk pochodzi z języka greckiego: “pro bios” oznacza “dla życia”. Powszechnie stosuje się wiele różnych szczepów o korzystnym działaniu. Najczęściej są to gatunki Lactobacillus, Bifidobacterium oraz Saccharomyces. Probiotyki modulują równowagę bakteryjną przewodu pokarmowego, zapewniając sprawne funkcjonowanie środowiska jelitowego.

Prebiotyki są to niestrawne składniki, wpływające na zmiany w składzie lub aktywności mikroflory jelitowej przewodu pokarmowego i przynoszące korzyści zdrowotne gospodarzowi. Prebiotyki przechodzą w niezmienionym stanie przez układ pokarmowy człowieka, ponieważ enzymy żołądkowe na nie nie oddziałują. W jelicie grubym ulegają fermentacji.

Najczęściej stosowane prebiotyki:
●     Fruktooligosacharydy (FOS),
●     Galaktooligosacharydy (GOS),
●     Ksylooligosacharydy (XOS),
●     Beta-glukan,
●     Inulina,
●     Laktitol,
●     Laktuloza,
●     Fruktany.


Synbiotyk - co to jest?  

Według Międzynarodowego Towarzystwa Naukowego Probiotyków i Prebiotyków (ISAPP) synbiotykiem nazywamy preparaty zawierające żywe mikroorganizmy i substraty selektywnie wykorzystywane przez mikroorganizmy żywiciela, które zapewniają korzyści zdrowotne gospodarzowi. Są to składniki żywności lub suplementy diety mające w swoim składzie probiotyk i prebiotyk:

Probiotyk + prebiotyk = synbiotyk 

Synbiotyki stosuje się najczęściej w celu lepszego działania terapeutycznego, poprzez równoczesne dostarczenie do organizmu szczepów probiotycznych oraz prebiotyku.  

Kiedy przyjmować probiotyki, prebiotyki lub synbiotyki?  

Skład mikrobioty różni się w poszczególnych etapach życia. U dzieci urodzonych poprzez poród naturalny zaobserwowano w ciągu pierwszych lat życia inny skład mikroflory jelitowej niż u tych, które przyszły na świat poprzez cesarskie cięcie. Mikroflora jelitowa pełni znaczącą rolę w metabolizmie składników odżywczych oraz syntezie niektórych witamin m.in. B12. Sprawdź, jakie ma znaczenie dla zdrowia flora bakteryjna jelit. Dysbioza mikroflory jelitowej, czyli zaburzenie prawidłowego funkcjonowania jelit, ma związek z występowaniem wielu chorób. Przewlekły stan zapalny jelit może prowadzić do rozwoju innych chorób, takich jak np. stany zapalne wątroby,  cukrzyca typu 2 czy rak jelita grubego.

Antybiotykoterapia powszechnie stosowana w Polsce i na świecie, niekorzystnie wpływa na mikrobiotę jelitową, dlatego lekarze zalecają, aby podczas jej trwania przyjmować preparaty zawierające szczepy probiotyczne.  

Korzyści zdrowotne wynikające z przyjmowania probiotyków, prebiotyków i synbiotyków są tematem wielu badań. Wykazano wiele pozytywnych efektów zarówno u osób zdrowych, jak i zmagających się z różnymi jednostkami chorobowymi.

Artykuły o podobnej tematyce:  


Bibliografia:

  1. Carlson J.L., Erickson J.M., Lloyd B.B., Slavin J.L., Health Effects and Sources of Prebiotic Dietary Fiber, Current Developments in Nutrition 2018, 2(3).
  2. Swanson K.S., Gibson G.R., Hutkins R. i wsp., The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics (ISAPP) consensus statement on the definition and scope of synbiotics. Nature Reviews Gastroenterology & Hepatology 2020, 17: 687–701.
  3. Tsai Y.L., Lin T.L., Chang C.J. i wsp., Probiotics, prebiotics and amelioration of diseases. Journal of Biomedical Science 2019, 26(3).

Aktualizacja: 2020-12-23

Data publikacji: 2020-12-23

Masz pytania?

Zadzwoń, a chętnie na nie odpowiemy