Synbiotyk - co to jest? Synbiotyk a probiotyk
Data publikacji: 2020-12-29
Data aktualizacji: 2020-12-29
Synbiotyk - co to jest? Synbiotyk a probiotyk
Stosowanie synbiotyków w zapobieganiu i leczeniu różnych
zaburzeń znacząco wzrosło w ciągu ostatnich lat.
Zwiększyła się także liczba preparatów i suplementów diety, w składzie których
możemy je znaleźć.
Nazwa “synbiotyki” pochodzi od słów „syn” -
razem i „bios” - życie. W 2019 roku Międzynarodowe Stowarzyszenie Naukowe ds. Probiotyków i
Prebiotyków (ISAPP) dokonało aktualizacji definicji synbiotyków określając je
jako mieszaniny zawierające w swoim składzie żywe mikroorganizmy oraz związki
selektywnie wykorzystywane przez mikroorganizmy, co prowadzi do korzyści
zdrowotnych dla organizmu gospodarza.
Probiotyki wykazują aktywne działanie w
jelicie cienkim i grubym, natomiast prebiotyki głównie w jelicie grubym.
Połączenie żywych bakterii probiotycznych z niestrawnymi związkami skutkuje
synergistycznym działaniem i daje większe korzyści zdrowotne. Zwiększa
tolerancję mikroorganizmów probiotycznych na warunki środowiskowe, co przekłada
się na ich lepszą żywotność oraz stymuluje korzystne bakterie znajdujące się w
przewodzie pokarmowym do namnażania.
Wyróżnia się dwa kierunki działania
synbiotyków: poprzez zwiększoną przeżywalność mikroorganizmów probiotycznych
oraz poprzez pojawienie się korzystnych efektów zdrowotnych.
Korzyści wynikające ze stosowania synbiotyków:
● Pozytywny wpływ na skład
mikroflory jelitowej oraz funkcjonowanie przewodu pokarmowego;
● Działanie przeciwbakteryjne i antyalergiczne;
● Zapobieganie zaparciom i biegunkom;
● Wsparcie prawidłowego działania układu
immunologicznego;
● Poprawa wchłaniania wapnia, magnezu oraz fosforu;
● Wsparcie w obniżaniu ciśnienia krwi;
● Zmniejszenie objawów niektórych
jednostek chorobowych np. cukrzycy, zespołu jelita drażliwego, choroby
Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego i innych chorób
zapalnych jelit;
● Lepsza praca wątroby u osób z marskością wątroby;
● Wsparcie leczenia atopowego
zapalenia skóry (AZS) - schorzenie to może być powiązane ze zmianami w składzie
mikroflory jelitowej;
● Połączenie szczepów Lactobacillus,
Bifidobacterium i prebiotyków poprawia
profil lipidowy u osób zmagających się z nadwagą lub otyłością oraz wpływa na
zmniejszenie glikemii na czczo;
● Synbiotyk zawierający szczepy Bifidobacterium i fruktooligosacharydy może wspomagać leczenie
encefalopatii wątrobowej;
● Szczepy Lactobacillus i Bifidobacterium oraz fruktooligosacharydy dają pozytywne efekty u
osób z zaparciami;
● Wsparcie leczenia
niealkoholowego stłuszczenia wątroby;
● Zmniejszenie poziomu
niekorzystnych metabolitów.
Jaki synbiotyk wybrać? Rodzaje synbiotyków
Przede wszystkim dobry preparat powinien
zawierać jeden lub więcej szczepów bakterii o działaniu probiotycznym oraz
związki prebiotyczne (np. inulina, fruktooligosacharydy, galaktooligosacharydy)
np. szczepy Lactobacillus
+ inulina, bakterie z rodzaju Lactobacillus
, Streptococcus i Bifidobacterium + fruktooligosacharydy.
Wyróżnia się dwa
główne rodzaje synbiotyków:
● Komplementarne - związki niestrawne wykorzystywane
są przez znajdujące się w preparacie mikroorganizmy;
● Synergistyczne - połączenie probiotyku z
prebiotykiem mające na celu zwalczanie mikroorganizmów zasiedlających organizm.
Synbiotyk powinien wspierać namnażanie się endogennych pożytecznych bakterii w
jelitach. Może znajdować się w produktach spożywczych, paszach dla zwierząt,
lekach oraz w suplementach diety.
Synbiotyk dla dzieci i niemowląt
Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki dodawane
są także do preparatów przeznaczonych dla dzieci i niemowląt np. do mleka
modyfikowanego, w celu zapewnienia odpowiedniego wzrostu i rozwoju młodego
organizmu oraz zapobiegania alergiom i nadwrażliwościom pokarmowym.
Połączenie
Bifidobacterium lactis i inuliny
wspomaga u dzieci leczenie biegunki infekcyjnej oraz martwiczego zapalenia
jelit u niemowląt z niską masą urodzeniową. Z kolei Bacillus coagulans i fruktooligosacharydy wspierają przyrost masy
ciała u dzieci z zaburzeniami wzrostu.
Bibliografia:
- Chang Y., Trivedi M.K., Jha A., Lin Y., Dimaano L., García-Romero M.T., Synbiotics for Prevention and Treatment of Atopic Dermatitis: A Meta-analysis of Randomized Clinical Trials. JAMA Pediatrics 2016;170(3): 236–242.
- Markowiak P., Ślizewska K., Effects of Probiotics, Prebiotics, and Synbiotics on Human Health, Nutrients 2017; 9(9): 1021.
- Patel R., DuPont H.L., New Approaches for Bacteriotherapy: Prebiotics, New-Generation Probiotics, and Synbiotics, Clinical Infectious Diseases 2015; 60(2): S108–S121.
- Swanson K.S., Gibson G.R., Hutkins R. i wsp., The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics (ISAPP) consensus statement on the definition and scope of synbiotics. Nature Reviews Gastroenterology & Hepatology 2020, 17: 687–701.
Autor merytoryczny: Mgr Monika Ostasz