Galaktozemia - rodzaje, przyczyny, objawy, dieta
Data publikacji: 2021-05-11
Data aktualizacji: 2021-05-11
Co to jest galaktozemia?
Galaktozemia jest rzadką chorobą genetyczną, dziedziczoną autosomalnie recesywnie. Charakteryzuje się mutacją w czterech genach
kodujących enzymy biorące udział w metabolizmie galaktozy. Galaktoza
jest metabolizowana przez enzymy szlaku Leloir:
● galaktokinaza (GALK);
● uidylylotransferaza
galaktozo-1-fosforanu (GALT);
● UDP-4′-epimeraza galaktozy (GALE).
Szlak Leloir składa się z czterech etapów. U
zdrowych osób w szlaku Leloir galaktoza przekształcana jest w
glukozo-1-fosforan, który z kolei może być metabolizowany do 6-fosforanu
glukozy, biorącego udział w glikolizie.
Organizm pacjentów z galaktozemią nie przetwarza
galaktozy w glukozę, która dostarcza energię komórkom. Galaktoza jest związkiem
chemicznym należącym do cukrów prostych i wchodzi w skład dwucukru - laktozy. Pełni
ważne funkcje w organizmie m.in. strukturotwórcze oraz stanowi źródło energii.
Dostarczana jest do organizmu wraz z pożywieniem.
Wyróżnia się galaktozemię :
● Typu I, nazywaną
klasyczną - spowodowana jest mutacją genu GALT, który koduje enzym galaktozo-1-fosforanowo-uridylylotransferazę.
Jest to najczęściej występujący typ charakteryzujący się najpoważniejszymi
konsekwencjami zdrowotnymi.
● Typu II - związana jest z
niedoborem galaktokinazy, którego przyczyną są mutacje w obrębie genu
kodującego galaktokinazę (GALK). Ten rodzaj galaktozemii występuje rzadziej niż
typ I i bardzo często objawia się zaćmą.
● Typu III - najłagodniejszy rodzaj galaktozemii. Powodem są mutacje
w genie GALE, kodującym enzym UDP-4′-epimerazę galaktozy.
● Typu IV - spowodowana mutacjami w genie GALM wpływającymi na
niedobór enzymu mutarotazy galaktozy.
Objawy i skutki galaktozemii
Niedobór enzymów lub zaburzenia metaboliczne
spowodowane galaktozemią wpływają na nagromadzenie nierozłożonych metabolitów,
co w konsekwencji może uszkadzać i upośledzać pracę narządów wewnętrznych m.in.
wątroby i nerek.
Najpoważniejsze symptomy pojawiają się na
wczesnym etapie życia, u niemowląt i dzieci. U noworodków mogą pojawić się
wymioty, biegunka, reakcje alergiczne, żółtaczka, zaburzenia krzepnięcia krwi,
hipoglikemia, brak przyrostu masy ciała, powiększenie wątroby i śledziony. U
dzieci z klasyczną galaktozemią pomimo leczenia i odpowiedniej diety występuje
podwyższone ryzyko zaburzeń rozwojowych, funkcji motorycznych oraz problemów z
mową.
Objawem klinicznym galaktozemii może być
również zaćma, posocznica wywołana przez bakterię Escherichia coli, dysfunkcje nerwowo-mięśniowe, marskość wątroby,
niewydolność nerek, bezpłodność lub poronienia. U dorosłych kobiet z klasyczną
galaktozemią często obserwuje się hipogonadyzm lub przedwczesną niewydolność
jajników z powodu nieprawidłowej syntezy hormonów. Nieleczona galaktozemia może
zagrażać zdrowiu osoby chorej, a nawet prowadzić do śmierci.
Jak wygląda diagnostyka galaktozemii?
Rozpoznanie galaktozemii zazwyczaj następuje
na podstawie badań laboratoryjnych krwi i moczu oraz w oparciu o objawy
kliniczne. Wykonuje się pomiar stężenia: urydylilotransferazy galaktozo-1-fosforanu (GALT) w
erytrocytach, galaktozo-1-fosforanu w erytrocytach, galaktozy we krwi i
galaktitolu w moczu. Prostym i szybkim badaniem jest także test bibułowy
Beutlera i Baludy oznaczający GALT w suchej kropli krwi. Wykonuje się również
badania molekularne.
U noworodków można wykonać badania przesiewowe
np. INFANO. Przy dodatnim wyniku testu skriningowego w kierunku galaktozemii
wprowadzany jest odpowiedni sposób żywienia ograniczający galaktozę.
Dieta w galaktozemii opiera się przede wszystkim na wykluczeniu produktów zawierających galaktozę i laktozę
U niemowląt produkty mleczne zastępowane są
preparatami z węglowodanami innymi niż galaktoza oraz niezawierającymi laktozy.
Rezygnuje się z karmienia piersią, ponieważ mleko matki zawiera laktozę.
Galaktoza powszechnie występuje w wielu
produktach spożywczych, a jej całkowita eliminacja nie jest możliwa. W
galaktozemii wyklucza się z jadłospisu mleko krowie, kozie, owcze, nabiał,
gotowe produkty zawierające mleko w proszku oraz inną żywność zawierającą
laktozę i kazeinę. Galaktoza znajdują się również w podrobach zwierzęcych,
roślinach strączkowych (fasoli, grochu, ciecierzycy i soczewicy), gotowych
produktach spożywczych takich jak ketchup, majonez czy sos sojowy oraz
niektórych owocach np. w figach, melonie czy winogronach. Ścisłe przestrzeganie
diety może zapobiegać powikłaniom zdrowotnym lub je eliminować. Diety należy
przestrzegać przez całe życie. Powinna ona dostarczać odpowiednie ilości wapnia,
witaminy D oraz K. W przypadku problemów z pokryciem zapotrzebowania na te
składniki pomocna może być suplementacja.
Oprócz odpowiedniego sposobu żywienia i
unikania produktów spożywczych zawierających galaktozę nie stosuje się
powszechnie innych sposobów leczenia, zazwyczaj metody leczenia są specyficzne
dla występujących objawów. Wczesna diagnostyka poprzez badania przesiewowe i
szybkie wprowadzenie modyfikacji w sposobie żywienia pozwala na
zminimalizowanie lub uniknięcie wielu niekorzystnych skutków zdrowotnych.
Powiązane tematy:
Bibliografia:
- Banford S., McCorvie T.J., Pey A.L., Timson D.J. Galactosemia: Towards Pharmacological Chaperones. Journal of Personalized Medicine 2021; 11(2):106.
- Berry G.T. Classic Galactosemia and Clinical Variant Galactosemia. GeneReviews® 2000 Feb 4 (Updated 2021 Mar 11) [dostęp online: 4.05.2021].
- Radomyska B., Diagnostyka i opieka nad chorym z klasyczną galaktozemią. Standardy medyczne/Pediatria 2013;1:73-79.