Ważne. Od 07.01.2025 zmiana podmiotu Zdrowegeny.pl sp. z o.o. na Longevity Plus sp. z o. o.
Ważne. Od 07.01.2025 zmiana podmiotu Zdrowegeny.pl sp. z o.o. na Longevity Plus sp. z o. o.
Zdrowegeny.pl part of longevity + Logo

Koszyk

Amylaza – kluczowy enzym w diagnostyce chorób trzustki i układu pokarmowego

Amylaza – kluczowy enzym w diagnostyce chorób trzustki i układu pokarmowego

5.0
Ocena klientów: 5 ocen

Z artykułu dowiesz się:

  • Co to jest amylaza?
  • Rodzaje amylazy
  • Kiedy warto zbadać poziom amylazy?
  • Podwyższony oraz za niski poziom amylazy – co oznacza?
  • Jak przygotować się do badania amylazy?
  • Jakie badania na trzustkę?
  • Amylaza a inne markery diagnostyczne


sprawdź też:

Data publikacji: 2025-02-18

Data aktualizacji: 2025-02-18

Co to jest amylaza?

Amylaza — jest to enzym trawiący skrobię i glikogen do prostszych cukrów, takich jak maltoza. Jest wydzielany głównie przez trzustkę i gruczoły ślinowe oraz występujący w innych tkankach w bardzo małych ilościach. Jest istotnym markerem diagnostycznym stosowanym w ocenie zdrowia trzustki oraz funkcjonowania układu pokarmowego. Aktywność enzymatyczną amylazy po raz pierwszy odkryto na początku XIX wieku. W 1831 roku opisano hydrolizę skrobi przez ślinę, a dokładnie znajdujący się w niej enzym „ptyalinę”. Dwa lata później francuscy chemicy Anselme Payen i Jean-François Persoz wyizolowali kompleks amylazy z kiełkującego jęczmienia i nazwali go „diastazą”, który następnie przemianowano na amylazę. W tym artykule odpowiem na pytania — kiedy warto zbadać poziom amylazy? Co oznacza podwyższony oraz za niski poziom amylazy? Jakie są najważniejsze badania diagnostyczne wykonywane w kierunku chorób trzustki. Opisze jak przygotować się do badania, oraz jak amylaza współgra z innymi markerami diagnostycznymi.

Rodzaje amylazy

W organizmie człowieka wyróżnia się dwa główne rodzaje amylazy:
  • Amylaza ślinowa (α-amylaza) – produkowana przez ślinowe gruczoły. Rozpoczyna proces trawienia skrobi już w jamie ustnej;
  • amylaza trzustkowa – wydzielana przez trzustkę do dwunastnicy, odgrywa ważną rolę w trawieniu węglowodanów w jelicie cienkim.

Kiedy warto zbadać poziom amylazy?

Badanie poziomu amylazy zaleca się w przypadku objawów sugerujących schorzenia trzustki lub układu pokarmowego. Wskazaniami do badania są:

  • Silny i nagły ból w nadbrzuszu oraz środkowej części brzucha;
  • wymioty;
  • występowanie promieniującego bólu do pleców;
  • brak apetytu;
  • wysoka gorączka;
  • zatrzymanie gazów;
  • zatrzymanie stolca;
  • podejrzenie niedrożności przewodu pokarmowego;
  • przyspieszone tętno.

Podwyższony poziom amylazy – co oznacza?

Jednym z najważniejszych enzymów jest amylaza trzustkowa, która odpowiada za rozkładanie wielocukrów do cukrów prostych. Podwyższony poziom amylazy może świadczyć o:
  • Ostrym lub przewlekłym zapaleniu trzustki (w przebiegu tej choroby poziom amylazy we krwi może wzrosnąć nawet kilkunastokrotnie);
  • zapaleniu pęcherzyka żółciowego;
  • nadużywaniu przez pacjenta alkoholu;
  • chorobach wątroby;
  • niewydolności nerek;
  • perforacji wrzodu żołądka lub dwunastnicy;
  • raku trzustki;
  • innych nowotworach jamy brzusznej;
  • torbielach zapalnych trzustki;
  • dysfunkcji dotyczącej zwieracza Oddiego;
  • celiakii;
  • chłoniakach.

Obniżony poziom amylazy

Obniżony poziom natomiast może wskazywać na:
  • Zaawansowany etap przewlekłego zapalenia lub uszkodzenia trzustki;
  • ciężkie uszkodzenie wątroby;
  • mukowiscydozę – która może upośledzać funkcjonowanie trzustki i innych gruczołów zewnątrzwydzielniczych;
  • marskość wątroby;
  • śluzowych nowotworów torbielowatych;
  • surowiczych nowotworów torbielowatych.

Podwyższony oraz za niski poziom amylazy wymaga dalszej diagnostyki.

Jak przygotować się do badania amylazy?

Poziom amylazy można oznaczyć w moczu i we krwi. Wyniki badań powinny być interpretowane na podstawie wartości referencyjnych podanych przez laboratorium wykonujące badanie, oraz w zależności od zastosowanej metody.

Aby uzyskać wiarygodne wyniki, warto dostosować się do poniższych zasad:
  • Badanie należy wykonać na czczo — zalecanym jest powstrzymanie się od jedzenia i picia co najmniej 8 godzin przed badaniem;
  • nie należy spożywać alkoholu na co najmniej 24-48 godzin przed badaniem;
  • nie należy stosować leków takich jak: diuretyki, opioidy, mogą one mieć wpływ na badanie;
Zawsze poinformuj lekarza o przyjmowanych lekach i suplementach diety!

Jakie badania na trzustkę?

Oprócz amylazy warto wykonać również takie badanie jak:
  • Lipaza trzustkowa — jest to enzym rozkładający tłuszcze. Jej aktywność można ocenić tylko poprzez badanie krwi. Lipaza, którą produkuje trzustka, jest nieaktywna — aktywacji ulega w dwunastnicy pod wpływem kwasów żółciowych, białka kolipazy i fosfolipidów. Stężenie lipazy trzustkowej może być podwyższone w przebiegu ostrego zapalenia trzustki, zapalenia otrzewnej, perforacji wrzodu dwunastnicy, a także nowotworu złośliwego trzustki. Stężenie lipazy w surowicy zwykle wzrasta 3–6 godzin po wystąpieniu ostrego zapalenia trzustki i w większości przypadków osiąga szczyt po 24 godzinach;
  • w ocenie ryzyka zachorowania na choroby nowotwory trzustki bardzo pomocne są badania genetyczne na raka, które polegają na sprawdzeniu, czy w naszym DNA (pozyskiwanym z krwi lub śliny) obecna jest mutacja, która predysponuje do rozwoju tej choroby. Badanie jest szczególnie zalecane dla osób, u których w rodzinie występował nowotwór trzustki. Badanie genetyczne wystarczy wykonać raz w życiu, a wynik badania pozostaje zawsze aktualny, ponieważ nasze DNA nigdy się nie zmienia. Badanie nie jest również zależne od aktualnego stanu zdrowia;
  • inną metodą diagnostyczną w chorobach trzustki jest USG jamy brzusznej. Badanie pozwala na ocenę narządów jamy brzusznej. Pozwala na wykrycie nieprawidłowości i zmiany w budowie tych narządów. Samo badanie USG może być niewystarczające, ze względu na trudną do dokładnego zbadania lokalizację tego organu;
  • innym bardziej szczegółowym badaniem jest tomografia komputerowa. Badanie pozwala na otrzymanie wyraźnych i bardzo dokładnych obrazów przekrojów poszczególnych tkanek i narządów przy pomocy obróbki komputerowej uzyskanych obrazów radiologicznych. Badanie jest stosowane w diagnostyce chorób trzustki oraz nowotworów trzustki;
  • innym mniej inwazyjnym, ale równie skutecznym badaniem obrazowym jest Rezonans magnetyczny. Jest to badanie, które wykorzystuje działanie pola magnetycznego do uzyskiwania obrazów określonej okolicy ciała. (MRI) - umożliwia uwidocznienie anatomicznych struktur w dowolnej płaszczyźnie. Obrazy uzyskane podczas takiego badania cechuje wysoka rozdzielczość przestrzenna i kontrastowa, co pozwala na rozpoznanie wielu różnych, nieuchwytnych w innych badaniach chorób, badanie stosowane jest w diagnostyce nowotworów trzustki, oraz w niejednoznacznych procesach zapalnych trzustki i ich powikłań;
  • w celu diagnostyki w kierunku nowotworu trzustki można również wykonać badania markerów nowotworowych we krwi. W przypadku raka trzustki zalecane jest zbadanie poziomu CA 19-9, który często jest podwyższony w przebiegu tego nowotworu. U ok. 10% chorych na raka trzustki marker ten nie jest jednak wytwarzany, ze względu na niedobór enzymów biorących udział w jego syntezie;
  • badaniem diagnostycznym, które wykorzystywane jest w celu oceny dróg żółciowych i przewodu trzustkowego jest — holangiopankreatografia wsteczna. Jest to jedna z metod wspomagających ocenę diagnostyczną.

Amylaza a inne markery diagnostyczne

  • W diagnostyce chorób trzustki amylaza jest często oceniana razem z innymi markerami, zwłaszcza lipazą.
    Lipaza jest bardziej specyficzna dla trzustki niż amylaza, a jej poziom pozostaje podwyższony dłużej w przebiegu ostrego zapalenia trzustki;
  • elastaza trzustkowa w kale pozwala ocenić funkcję trzustki w kontekście przewlekłych schorzeń. Jest to enzym wydzielany przez trzustkę, który w formie niezmienionej przedostaje się przez cały układ pokarmowy. Jego ilość w kale mówi o stanie fizjologicznym trzustki i jej zdolności do produkcji enzymów trawiennych;
  • bilirubina i enzymy wątrobowe (ALT, AST, ALP, GGT) mogą wskazywać na problemy z wątrobą lub drogami żółciowymi. Podwyższone stężenie bilirubiny, oraz wzrost aktywności enzymów związanych z funkcją wątroby, może wskazywać na kamicę żółciową jako przyczynę choroby.

Podsumowanie

Amylaza jest ważnym enzymem wykorzystywanym w diagnostyce chorób trzustki i układu pokarmowego. Jej podwyższony lub za niski poziom może świadczyć o poważnych problemach zdrowotnych w tym: stanów zapalnych oraz nowotworów. Badanie amylazy zazwyczaj wykonuje się wraz z oznaczeniem lipazy oraz innych markerów w celu uzyskania pełniejszego obrazu klinicznego. W przypadku objawów, które mogą sugerować problemy z trzustką, warto skonsultować się z lekarzem. Na wizycie lekarskiej zostanie przeprowadzony wywiad medyczny dotyczący aktualnych objawów oraz stylu życia. Lekarz skieruje pacjenta na odpowiednie badania w celu ustalenia diagnozy i ewentualnego podjęcia leczenia.


Bibliografia:
1. Ksiądzyna D., Paradowski L. (2004). Hiperamylazemia – aspekty praktyczne. Adv. Clin Exp Med. Vol. 13, Nr 5, s. 815–824.
2. Rogowska A. (2014). Ostre zapalenie trzustki, Postępy Nauk Medycznych. Vol. 27, Nr 1, s. 1-22.
3. Gruba N. Wykorzystanie enzymów w diagnostyce medycznej. (2023). Wiadomości chemiczne. Vol. 77, Nr 1-2, s. 85- 89.

Autor merytoryczny: Karolina Pasterz, specjalista portalu Zdrowegeny.pl

To badanie będzie pomocne:

Pakiet badań na choroby układu pokarmowego – 12 badań krwi, moczu i kału

Cena online:

460.00 
Technologia badania:Metoda ilościowa i jakościowa

Czas oczekiwania na wynik:do 12 dni roboczych

Opinie klientów - Zdrowegeny.pl

© 2025 Zdrowegeny.pl

powered by greenlogic