Ważne. Od 07.01.2025 zmiana podmiotu Zdrowegeny.pl sp. z o.o. na Longevity Plus sp. z o. o.
Ważne. Od 07.01.2025 zmiana podmiotu Zdrowegeny.pl sp. z o.o. na Longevity Plus sp. z o. o.
Zdrowegeny.pl part of longevity + Logo

Koszyk

Znaczenie witamin i mikroelementów w profilaktyce zdrowotnej

Znaczenie witamin i mikroelementów w profilaktyce zdrowotnej

4.4
Ocena klientów: 7 ocen

Z artykułu dowiesz się:

  • Witamina D3 i jej rola w organizmie
  • Rola witaminy C w profilaktyce zdrowotnej
  • Witaminy ADADEK — rozpuszczalne tłuszczach
  • Znaczenie witaminy B12 dla układu nerwowego
  • Witaminy z grupy B w ciąży
  • Mikroelementy niezbędne dla zdrowia
  • Witaminy dla mężczyzn oraz seniorów
  • Kiedy warto rozważyć suplementację?



sprawdź też:

  1. Witamina D — właściwości, objawy nadmiaru i niedoboru, wpływ na układ nerwowy
  2. Naturalne sposoby na zwiększenie odporności
  3. Suplementy diety — czym są, rodzaje, właściwości?

Data publikacji: 2025-02-11

Data aktualizacji: 2025-02-11

Witaminy i mikroelementy odgrywają ważną rolę w naszym organizmie. Pozwalają utrzymać dobry stan zdrowia, oraz zapobiegają wielu chorobom. Warto utrzymywać te substancje na odpowiednim poziomie uzupełniając je w formie diety i suplementacji, ponieważ ich niedobory mogą prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. W tym artykule opiszę rolę oraz znaczenie najważniejszych witamin dla organizmu człowieka.

Witamina D3 i jej rola w organizmie

Witamina D oraz jej metabolity to grupa związków organicznych z grupy 9,10-sekosteroidów, które rozpuszczalne są w tłuszczach. Biologicznie czynna forma witaminy D, czyli 1,25-dwuhydroksywitamina D przez lata była uważana jedynie za czynnik zapewniający odpowiedni rozwój układu kostnego i stosowana w profilaktyce zachorowań na krzywicę. Dziś coraz więcej badań wskazuje, że jest to związek mający wpływ na ponad 200 genów i większość narządów ludzkiego organizmu.
Oto najważniejsze funkcje witaminy D:
  • Ma znaczący wpływ na zdrowie kości i zębów;
  • wspomaga wchłanianie wapnia i fosforu w jelitach;
  • pomaga w mineralizacji kości, zapobiegając osteoporozie i krzywicy;
  • wzmacnia odporność i pomaga organizmowi w zwalczaniu infekcji;
  • może obniżać ryzyko chorób autoimmunologicznych (np. stwardnienia rozsianego);
  • wspiera funkcjonowanie mięśni, zmniejsza ryzyko osłabienia i skurczów;
  • może wpływać na poprawę nastroju i zmniejszenie ryzyka depresji;
  • reguluje poziom wapnia w organizmie, co ma wpływ na kondycje naczyń krwionośnych;
  • może zmniejszać ryzyko nadciśnienia i chorób sercowo-naczyniowych;
  • wpływa na funkcjonowanie trzustki, co może poprawiać wrażliwość na insulinę;
  • może zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2.

Niedobór witaminy D może prowadzić do:

  • Osteoporozy;
  • osłabienia mięśni;
  • osłabienie kości;
  • osłabienie zębów;
  • zwiększonej podatności na infekcje;
  • zaburzenia nastroju;
  • problemy z układem sercowo-naczyniowym;
  • zaburzenia metaboliczne.

Kto jest najbardziej narażony na niedobór witaminy D?

  • Osoby starsze;
  • kobiety w ciąży;
  • osoby z nadwagą;
  • oraz osoby mieszkające w obszarach o niskim nasłonecznieniu.

Naturalne źródła witaminy D to:

  • Tłuste ryby (np. łosoś, makrela);
  • jaja oraz produkty mleczne;
  • w okresie jesienno-zimowym warto rozważyć suplementację tej witaminy.

Rola witaminy C w profilaktyce zdrowotnej

Witamina C to silny antyoksydant, który występuje w owocach i warzywach.
Najważniejszą rolą witaminy C jest ochrona komórek organizmu przed stresem oksydacyjnym, który może doprowadzić do nowotworów, chorób sercowonaczyniowych .
Witamina C ma również wpływ na:
  • Wsparcie układu odpornościowego;
  • syntezę kolagenu;
  • pomaga w lepszym przyswajaniu żelaza;
  • działanie przeciwzapalne;
  • regenerację tkanek.

Jakie mogą być skutki niedoboru witaminy C?

  • Ogólne osłabienie;
  • skłonność do infekcji;
  • problemy skórne w tym przebarwienia;
  • wolniejsze gojenie ran;
  • suchość skóry;
  • problemy z dziąsłami (krwawienie);
  • w skrajnych przypadkach może dojść do poważnej choroby zwanej szkorbutem, która objawia się krwawieniem, bólem stawów i utratą zębów.

Witamina C — naturalne źródła

  • Owoce i warzywa;
  • cytrusy;
  • papryka;
  • natka pietruszki;
  • kiwi;
  • truskawki;
  • porzeczki;
  • cytryna;
  • owoce rokitnika;
  • ananas;
  • dzika róża;
  • brukselka;
  • brokuły;
  • kapusta;
  • kalafior;
  • a także ziemniaki;
  • podroby (w tym wątroba i nerki);
  • i wiele innych produktów.

Witaminę c możemy również uzupełniać w formie suplementów diety.

Witaminy ADADEK — rozpuszczalne tłuszczach

Do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach należą witaminy A, D, E i K. Każda z nich odgrywa ważną rolę w organizmie człowieka:
  • Witamina A wspiera wzrok i zdrowie skóry;
  • witamina D wzmacnia kości i odporność;
  • witamina E działa jako silny przeciwutleniacz, chroniący komórki przed uszkodzeniami;
  • witamina K odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi.

Znaczenie witaminy B12 dla układu nerwowego

Witamina B12 jest rozpuszczalna w wodzie. Ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i produkcji czerwonych krwinek co zapobiega anemii. Bierze udział w syntezie mieliny – substancji otaczającej włókna nerwowe, która zapewnia ich ochronę i prawidłowe przewodnictwo impulsów nerwowych. Dzięki temu wspomaga pamięć, koncentrację oraz zdolność uczenia się.

Niedobór witaminy B12 może prowadzić do poważnych problemów neurologicznych, takich jak:
  • Drętwienie i mrowienie kończyn;
  • zaburzenia równowagi;
  • problemy z pamięcią i koncentracją;
  • zmiany nastroju;
  • ataksja;
  • osłabienie funkcji poznawczych;
  • depresja oraz zwiększone ryzyko demencji.

Kto jest najbardziej narażony na niedobory witaminy B12?

  • Osoby będące na diecie wegańskiej;
  • seniorzy;
  • osoby z zaburzeniami wchłaniania.

Naturalne źródła witaminy B12

Najlepszymi naturalnymi źródłami witaminy B12 są:
  • Podroby – (wątróbka wołowa i drobiowa);
  • łosoś, makrela, tuńczyk, małże, ostrygi;
  • wołowina;
  • drób;
  • produkty mleczne;
  • jaja – szczególnie żółtko.
Osoby przebywające na diecie roślinnej powinny zwrócić szczególną uwagę na utrzymanie tej witaminy na odpowiednim poziomie, gdyż wykluczając z diety produkty mięsne, mogą potrzebować suplementacji lub spożywania produktów wzbogaconych w witaminę B12.

Witaminy z grupy B w ciąży

Kobiety w ciąży mają zwiększone zapotrzebowanie na witaminy z grupy B, zwłaszcza kwas foliowy (B9), który jest kluczowy dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu.
Kwas foliowy wpływa na:
  • Prawidłowy rozwój układu nerwowego płodu;
  • zmniejsza ryzyko wad cewy nerwowej;
  • jest niezbędny do produkcji czerwonych krwinek i prawidłowego funkcjonowania DNA.
Zaleca się suplementację kwasu foliowego przed planowaną ciążą i w jej pierwszych miesiącach!


Witamina B6 (pirydoksyna) wpływa na:

  • Rozwój mózgu i układu nerwowego płodu;
  • wspiera prawidłowy metabolizm białek i hormonów.
Jej odpowiednia ilość jest kluczowa dla zdrowia matki i dziecka.

Witamina B12 a rozwój płodu

W czasie ciąży witamina B12 wraz z kwasem foliowym i witaminą B6 uczestniczy w syntezie DNA oraz jego metylacji podczas rozwoju płodu. Substancja ta ma istotny wpływ na prawidłowy przebieg cyklu przemian folianów, co jest niezwykle ważne w przypadku szybkiego podziału komórek płodu i łożyska. Płód wykorzystuje witaminę B12 do szeregu reakcji biochemicznych, jednak sam nie jest w stanie jej syntetyzować. W trakcie ciąży obserwuje się spadek stężenia witaminy B12 w organizmie kobiety, co jest efektem hemodylucji, zmian hormonalnych wahania poziomu białek wiążących, a także w dużej mierze zwiększonym transportem do płodu.

Niedobór witaminy B12 skutkuje:

  • Zwiększonym ryzykiem wystąpienia stanu przedrzucawkowego;
  • przedwczesnego porodu;
  • wewnątrzmacicznego ograniczenia wzrastania płodu;
  • megaloblastycznej u płodu oraz wad cewy nerwowej;
Deficyt tej witaminy podczas laktacji może przyczynić się do problemów w prawidłowym rozwoju poznawczym i psychomotorycznym dziecka.

Mikroelementy niezbędne dla zdrowia

Mikroelementy to pierwiastki niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kluczowe z nich to:
  • Żelazo – zapobiega anemii, jest niezbędne do transportu tlenu we krwi;
  • magnez – wspiera pracę serca, mięśni i układu nerwowego;
  • cynk – wzmacnia odporność i poprawia kondycję skóry;
  • selen – działa jako antyoksydant, chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.

Naturalne źródła mikroelementów

Mikroelementy znajdują się w produktach takich jak:
  • Orzechy;
  • nasiona;
  • produkty pełnoziarniste;
  • mięso oraz warzywa liściaste.

Witaminy dla mężczyzn oraz seniorów

  • Osoby starsze mają większe zapotrzebowanie na witaminy w szczególności D i B 12. Ponieważ z wiekiem ich przyswajalność zmniejsza się. Witamina D na istotny wpływ na układ kostny a witamina B 12 chroni układ nerwowy.
  • U mężczyzn istotną kwestią są witaminy, które mają wpływ na produkcję testosteronu. Jest to cynk oraz magnez. Witaminą, która chroni komórki przed uszkodzeniami, jest witamina E.

    Warto utrzymywać witaminy i mikroelementy na odpowiednim poziomie. W niektórych przypadkach konieczna może okazać się suplementacja.

Kto powinien sięgnąć po suplementację?

  • Osoby starsze, u których wchłanianie witamin jest słabsze;
  • kobiety w ciąży i w okresie karmienia piersią;
  • osoby na diecie wegańskiej;
  • osoby w okresie zwiększonego wysiłku fizycznego oraz stresu;
  • osoby, u których występują niedobory witamin potwierdzone badaniami laboratoryjnymi.
Dbając o odpowiednią dietę bogatą w witaminy i mikroelementy, możemy skutecznie zapobiegać wielu chorobom i utrzymać zdrowie na długie lata.


Bibliografia:
1. Sajkowska-Kozielewicz J. J., Paradowska K. (2016). Witamina D – składnik o wielostronnym działaniu. Herbalism. Nr 1(2). s. 35 - 54.
2.Krzysik M., Biernat J., Grajeta H. (2007). Wpływ wybranych składników odżywczych pożywienia na funkcjonowanie układu odpornościowego Cz. II. Adv. Clin Exp Med. Vol. 16 Nr 1, s.123 –133.
3. Seremak-Mrozikiewicz A., Bomba-Opoń D., Drews K., Kaczmarek P., Wielgoś M., Sieroszewski P. Stanowisko Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników w zakresie suplementacji folianów oraz warunków stosowania dodatkowej suplementacji choliny i witamin B6 i B12 w okresie przedkoncepcyjnym, ciąży i połogu. S 1- 14.
4. Drews K. (2015). Aktywne wspomaganie szlaku folianów – epigenetyczny wpływ choliny i witaminy B12 na rozwój ciąży . Ginekol Pol. Nr 86, s. 949 -946.
5. Buszka A. (2022). Wpływ witamin z grupy B na rozwój zmian typowych dla trądziku różowatego. Aesthetic Cosmetology and Medicine 2. Vol. 11, s. 61- 63.
6. Sikorska Zimny K. (2013). WYSTĘPOWANIE ORAZ WPŁYW KWASU FOLIOWEGO NA ORGANIZM LUDZKI. BROMAT. CHEM. Vol. 46, Nr 4, s. 496 – 501.
7. Maćkowiak K., Troliński L. (2007). WSPÓŁCZESNE POGLĄDY NA ROLĘ WITAMINY C W FIZJOLOGII I PATOLOGII CZŁOWIEKA. Nowiny Lekarskie. Vol. 76, Nr 4, s. 349-356.
8. Janda K., Kasprzak M., Wolska J. (2015). Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie. Pom J Life Sci. Vol. 61, Nr 4, s. 419–425.
9. Musiał C., Sawczuk W., Gawdzik B., Jankowska — Kuban A. Przychodzeń P., Góralska Ponikowska M. (2019). WITAMINA C W MEDYCYNIE I KOSMETOLOGII. Wiadomości chemiczne. Nr 73, s. 9-10.
10. Zasada M., Adamczyk A. (2018). Witamina A. Budowa i mechanizm działania. Vol. 7, Nr 5.
11. Zielińska E, A., Nowak J. (2014). Tokoferole i tokotrienole jako witamina E. Wydział Chemii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, CHEMIK. Vol. 68, Nr 7, s. 585–591.
12. Bieniak J., Brończyk — Puzon A., Nowak J., Koszowska A., Dziąbek E., Kulik K., Dittfeld A. (2015). Witamina K a kalcyfikacja naczyń krwionośnych, Choroby Serca i Naczyń. NEFROKARDIOLOGIA. Vol. 12, Nr 3, s. 165–171.

To badanie będzie pomocne:

Witamina D metabolit 25(OH)

Cena w placówce

85.00 

Cena online:

77.00 
Technologia badania:Metoda ilościowa

Czas oczekiwania na wynik:do 4 dni roboczych

Opinie klientów - Zdrowegeny.pl

© 2025 Zdrowegeny.pl

powered by greenlogic