Koronawirus SARS-CoV-2 - pierwsze objawy zakażenia mogą być związane z przewodem pokarmowym
Data publikacji: 2020-03-23
Data aktualizacji: 2020-04-07
Każdego dnia liczba zakażeń koronawirusem SARS-CoV-2 znacznie wzrasta - potwierdzono już około milion 350 tysięcy przypadków na całym świecie oraz niemal 75 tysięcy zgonów z powodu tego wirusa. Prawie 290 tysięcy osób wyzdrowiało. W Polsce dotychczas wykryto 4,5 tysiąca przypadków infekcji, a ponad 100 osób zmarło.
SARS-CoV-2 najprawdopodobniej przenosi się drogą kropelkową (najczęstsza droga szerzenia się wirusa), kontaktową oraz powietrzną. Okres jego wylęgania szacowany jest na 2-14 dni. Choroba wywoływana przez ten patogen oficjalnie nazwana została COVID-19.
Za główne objawy infekcji SARS-CoV-2 uznaje się podwyższoną temperaturę ciała, suchy kaszel, duszności, problemy z oddychaniem. U chorych mogą pojawić się również bóle mięśni, biegunki, zmęczenie, uczucie splątania. W cięższych przypadkach dochodzi np. do zapalenia płuc, nadkażeń bakteryjnych, sepsy, czy niewydolności nerek - takie powikłania mogą doprowadzić do zgonu chorego. Powikłania występują najczęściej u osób starszych, osób z obniżoną odpornością czy z chorobami współistniejącymi.
Niestety badania nad szczepionką przeciwko koronawirusowi wciąż trwają.
Według naukowców: pierwsze objawy infekcji SARS-CoV-2 mogą wiązać się z przewodem pokarmowym
Z opublikowanej w czasopiśmie “American Journal of Gastroenterology” publikacji wynika, że objawy ze strony układu pokarmowego często występują w przebiegu infekcji koronawirusem SARS-CoV-2 i mogą pojawić się jako pierwsze.
W badaniu przeanalizowano dane 204 pacjentów (107 mężczyzn i 97 kobiet, średnia wieku 54,9 lat) z 3 szpitali w prowincji Hubei w Chinach: Wuhan Hanan Hospital, Wuhan Union Hospital, Huanggang Central Hospital. Do szpitala przyjęto ich pomiędzy 18. a 28. lutego 2020. U wszystkich pacjentów zakażenie SARS-CoV-2 potwierdzono testami molekularnymi (metoda Real-time RT-PCR).
Okazało się, że 48,5% pacjentów (99 osób) zgłosiło się do szpitala z powodu objawów związanych z przewodem pokarmowym. Występowały u nich:
- brak apetytu (83,8% przypadków),
- biegunka (29,3% przypadków),
- wymioty (0,8% przypadków),
- bóle brzucha (0,4% przypadków).
Dolegliwości te nasilały się wraz z przebiegiem infekcji SARS-CoV-2. U 92 osób pojawiły się również symptomy ze strony układu oddechowego, natomiast u 7 osób takie objawy się nie rozwinęły.
Pacjenci z objawami z przewodu pokarmowego czekali dłużej na przyjęcie do szpitala (średnio 9 dni) w porównaniu do pacjentów bez tych dolegliwości (średnio 7,3 dnia). Ponadto, chorzy bez objawów ze strony układu pokarmowego szybciej pokonywali infekcję - do dnia 5.03.2020 (kiedy zakończono zbieranie danych), ze szpitali wypisano 60% z nich. W przypadku pacjentów z tymi objawami - ze szpitali wypisano 34,3% z nich.
Wnioski wynikające z przeprowadzonego badania mogą przyczynić się do wcześniejszego wykrycia infekcji SARS-CoV-2
Przeprowadzone badanie wskazuje, że w przebiegu infekcji SARS-CoV-2 u niektórych osób najwcześniej mogą pojawić się objawy ze strony układu pokarmowego.
Lekarze powinni wziąć to pod uwagę - dzięki temu będą mogli wcześniej podejrzewać zakażenie u osoby z grupy ryzyka, nie czekając na wystąpienie dolegliwości związanych z układem oddechowym.
Należy jednak podkreślić, że aby potwierdzić te ustalenia wynikające z publikacji, konieczne jest przeprowadzenie dalszych badań na większej grupie osób.
Bibliografia:
- Pan L, et al. Clinical characteristics of COVID-19 patients with digestive symptoms in Hubei, China: a descriptive, cross-sectional, multicenter study. Am J Gastroenterol, 2020.
- Wroczyńska A., Rymer W.: 2019-nCoV – nowy koronawirus z Chin. Med. Prakt., 2020; 2: 119–133.
- CDC: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/index.ht...
- WHO: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-cor...