Dieta oczyszczająca, czyli jak jeść zdrowo

sobota 00:00 - 10.10.2015
Dieta oczyszczająca, czyli jak jeść zdrowo
Dieta oczyszczająca opiera się przede wszystkim na owocach, warzywach i produktach powstałych z ziaren, głównie nieprzetworzonych.

Czym jest dieta oczyszczająca?

Podstawowym zadaniem diety oczyszczającej jest dostarczenie do organizmu składników, które będą w stanie regulować przemianę materii. Regulować, czyli najczęściej przyspieszać metabolizm i wpływać na pozbywanie się złogów jelitowych czy toksyn. Jednocześnie ten rodzaj diety dostarcza niższą ilość kalorii niż standardowa, opierając się przede wszystkim na produktach z dużą zawartością błonnika pokarmowego. Dodatkowo spożywane produkty cechują się niskim oraz średnim wskaźnikiem indeksu glikemicznego, co wspomaga likwidowanie nadmiaru tkanki tłuszczowej wraz z nagromadzonymi w niej szkodliwymi produktami.

Cele stosowania diety oczyszczającej

W ciągu roku wraz z wodą, żywnością oraz powietrzem organizm przyswaja od 4 do 7 kilogramów wszelkiego rodzaju toksyn, takich jak dioksyny, pestycydy, herbicydy, pyły, aflatoksyny i metale ciężkie, które gromadzą się w organizmie. Pokaźna ilość niebezpiecznych substancji negatywnie wpływa nie tylko na kondycję psychofizyczną, ale także na stan skóry, włosów, paznokci czy uzębienia. Rozwiązaniem powodującym likwidację negatywnych skutków standardowej diety są naturalne procesy oczyszczające, zachodzące w wątrobie, nerkach, jelitach oraz skórze.

Regularnie stosowana dieta oczyszczająca rzeczywiście dodaje energii i powoduje przypływ sił witalnych. Istotnym faktem jest także to, iż ten rodzaj diety to świetny sposób walki z otyłością bądź nadwagą. W walce z kilogramami najlepsze rezultaty są osiągane, kiedy lekkostrawna dieta jest połączona ze zwiększoną aktywnością fizyczną.

Pozytywne aspekty diety oczyszczającej

Odpowiednio zbilansowana dieta oczyszczająca może być silnym i naturalnym sposobem pozwalającym na bezbolesne oczyszczenie przewodu pokarmowego, co w dalszej kolejności daje impuls układowi odpornościowemu, który zaczyna sprawniej funkcjonować.

Głównym czynnikiem pozwalającym na zmniejszenie występowania chorób i dolegliwości jest opóźnienie procesu starzenia. Według wielu naukowych badań oraz codziennych obserwacji istotne znaczenie w procesie chorobotwórczym mają wolne rodniki. Pod tą nazwą kryją się niestabilne atomy i cząsteczki, które niszczą organizm. Porównanie do postępującej z wiekiem korozji nadwozia będzie jak najbardziej na miejscu. Podczas oczyszczania zwiększa się spożycie antyutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki. Detoksykacja poprzez usuwanie wolnych rodników pozwala na spowalnianie procesów związanych ze starzeniem.

Odchudzanie – prawidłowo przeprowadzone oczyszczanie prowadzi do utraty wagi oraz wiąże się z mniejszym spożywaniem tłuszczów, rafinowanego cukru oraz węglowodanów prostych. W taki sposób nabiera się odpowiednich nawyków żywieniowych.

Ulepszone oczyszczenie – część z diet oczyszczających, w tym oparte na sokach warzywnych i owocowych, dostarcza wielu cennych składników odżywczych, jednocześnie pobudzając organizm do wzmożonego usuwania toksyn; większa ilość płynów (zwłaszcza wody), wspiera prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.

Zapobieganie chorobom – jako że coraz częściej codzienna dieta składa się z tłustych, przetworzonych i wysokokalorycznych składników, gdzie nie brakuje cukru, istotne znaczenie ma ich ograniczenie do minimum. W przeciwnym razie nieprawidłowe nawyki żywieniowe prowadzą do przewlekłych chorób, w tym cukrzycy typu drugiego czy nowotworów. Detoksykacja wspomaga działania polegające na wdrażaniu pozytywnych nawyków żywieniowych także po zakończeniu ścisłej diety.

Ulepszona homeostaza – optymalne funkcjonowanie organizmu związane jest ze stanem jego poszczególnych elementów. Każdy z narządów funkcjonuje w stanie homeostazy bądź równowagi. Oczyszczanie pomaga pozbyć się toksyn, w tym również cukru i soli, co wspomaga funkcjonowanie układu krążenia, zmniejszając ciśnienie krwi.

Ogólne zasady diety oczyszczającej

Najbardziej rygorystyczną odmianą diety oczyszczającej jest głodówka. Przez kilka dni radykalnego obniżenia spożywania pokarmów, dozwolone są wyłącznie woda, soki oraz warzywa.

  • Czas trwania głodówki to minimum 3 i maksimum 7 dni.
  • Warto postawić na rośliny, jako naturalne źródło witamin, antyutleniaczy, detoksykantów i soli mineralnych oraz na warzywa i owoce, także w formie kiszonek (w tej postaci korzystnie wpływają na florę jelitową), zup, surówek i świeżo wyciskanych soków. Wskazane jest także opieranie się na produktach sezonowych, choć także mrożonki dostarczą wiele cennych substancji odżywczych. Przyspieszony metabolizm, neutralizacja toksyn, większa ilość antyutleniaczy oraz oczyszczanie złogów jelitowych – to główne korzyści płynące z zastosowania tego rodzaju diety.
  • Zioła funkcjonalne oraz biała i zielona herbata. Nieodzownym elementem detoksykacji są napary ziołowe z kolendry, kopru włoskiego, rumianku, mięty, skrzypu polnego czy dziurawca. Wskazana jest także herbata – oczywiście bez cukru i sztucznych słodzików – najlepiej biała bądź zielona. Można także skorzystać z gotowych herbatek wspomagających odchudzanie. Przyrządzając posiłki należy pamiętać o bazylii, kminku, oregano czy imbirze.
  • Produkty bogate w kwasy omega-3, fitozwiązki (lignany) oraz minerały, witaminy i siemię lniane to kolejne ważne składniki diety oczyszczającej. Nie dość, że ziarna te dostarczają cennych substancji odżywczych, to jeszcze sporządzony z nich kleik przynosi ulgę w dolegliwościach jelitowo-żołądkowych.
  • Woda – minimum dwa litry dziennie. Ilość wzrasta podczas gorących dni.
  • Wykluczenia – nie tylko cukry rafinowane, sól czy napoje gazowane warto wykluczyć z diety. Niewskazana jest mocno przetworzona żywność. Ponadto trzeba wyeliminować używki, w tym kawę, czarną słodzoną herbatę, papierosy i alkohol.
  • W zależności od tego jak restrykcyjna powinna być dieta, mogą także pojawiać się w niej takie składniki, jak: mleczne napoje fermentowane (kefir, jogurt naturalny) czy lekkostrawne zboża, czyli brązowy ryż, proso (kasza jaglana) czy kasza kukurydziana.

„Dieta oczyszczająca jest przeznaczona tylko dla osób zdrowych. Ponadto, nie jest wskazana dla dzieci, młodych, dojrzewających dziewcząt i chłopców oraz kobiet w ciąży i okresie karmienia piersią” .

Wybór optymalnej diety oczyszczającej jest uzależniony od wielu czynników, w tym między innymi od:

  • wieku – oprócz dzieci i młodzieży nie jest polecana także osobom w podeszłym wielu oraz oczywiście kobietom ciężarnym i kobietom karmiącym piersią,
  • pór roku – należy uważać zwłaszcza zimą,
  • kondycji zdrowotnej – przed podjęciem decyzji o przejściu na dietę oczyszczającą, warto zasięgnąć opinii lekarskiej i zlecić wykonanie podstawowych badań.

Przewód pokarmowy to niezwykle złożony układ - przez wielu naukowców uważany za drugi „mózg” organizmu. Warstwa zewnętrzna przewodu pokarmowego pełna jest bakterii i komórek regulujących pracę układu odpornościowego i układu nerwowego, które działają także w celu ochrony całego organizmu przed toksynami oraz innymi zagrożeniami, takimi jak choćby pasożyty. Dziś okazuje się, że przewód pokarmowy w 80-90% odpowiada za odporność organizmu.

„Jeżeli masz celiakię lub jakikolwiek rodzaj nietolerancji pokarmowej, to integralność układu pokarmowego i immunologicznego może być jeszcze ważniejsza. Osoby z alergiami pokarmowymi i nadwrażliwością mogą mieć słabszą odporność. Odpowiednie nawyki żywieniowe oraz dieta odgrywają ważną rolę w profilaktyce oraz leczeniu co raz powszechniej diagnozowanych alergii pokarmowych i chorób przewlekłych"

Do najczęściej występujących nietolerancji i alergii układu pokarmowego trzeba zaliczyć nietolerancję laktozy, która dotyka nawet 75% populacji oraz celiakię, czyli nietolerancję glutenu. Ta druga przypadłość dotyka przynajmniej 1% ludzi na świecie. Większość przypadków obydwu chorób nie została zdiagnozowana, mimo że wraz z rozwojem medycyny w ostatnich latach systematycznie wzrasta wykrywalność.

Pakiet badań genetycznych Genodiet ® Completo

Jeżeli chcesz dowiedzieć się, czy cierpisz na nietolerancje pokarmowe, a także uniknąć takich schorzeń jak otyłość, cukrzyca czy choroby serca, rozważ wykonanie badania Genodiet ® Completo, dzięki któremu będziesz mógł odżywiać się zgodnie z zapotrzebowaniem własnego organizmu.

Dzięki diecie zgodnej z własnym DNA możesz:

poprawić swoje samopoczucie, wygląd i ogólny stan zdrowia

uzyskać optymalną masę ciała

poprawić zdolność organizmu do usuwania toksyn

uniknąć chorób zależnych od diety

wzmocnić układ odpornościowy

spowolnić procesy starzenia

Dowiedz się więcej

Zarówno celiakia, jak i nietolerancja laktozy mają podłoże genetyczne. W naszym kraju dzięki prostym badaniom można przeprowadzić wstępną diagnozę w przypadku podejrzeń wystąpienia obu schorzeń. W przypadku nietolerancji laktozy badanie wykonywane jest w kierunku identyfikacji wariantu 13910C>T genu LCT kodującego laktazę, który warunkuje nietrwałość tego enzymu odpowiadającego za trawienie laktozy. W przypadku celiakii sprawdza się występowanie wariantów HLA-DQ2 bądź HLA-DQ8, których obecność w organiźmie prowadzi do niezwykle silnego wiązania białek glutenu i wystąpienia reakcji alergicznej. Do diagnozy obu schorzeń wystarczy niewielka ilość krwi lub śliny.

Wynik badania genetycznego pozwala na wprowadzenie odpowiednio zbilansowanej diety, która pomoże w zachowaniu homeostazy oraz prawidłowego funkcjonowania organizmu, ograniczając wszelkie dolegliwości pokarmowe, jednocześnie wpływając korzystnie na wygląd i samopoczucie.

Statystyki:
2 komentarzy
1160 wyświetleń

Najnowsze komentarze

Aleksandra zdrowegeny.pl
wtorek 12:10 - 27.10.2015
W diecie oczyszczającej nie zaleca się spożywania jajek, można je wprowadzić później, po etapie intensywnego oczyszczania organizmu, ale w ilości nie większej niż 2 na tydzień.
Odpowiedz
Patrycja
piątek 13:31 - 23.10.2015
Witam. Czy przy stosowaniu tej diety mogę jeść jajka?
Odpowiedz
Nietolerancje pokarmowe

Badania genetyczne w kierunku nietolerancji pokarmowych mogą pomóc Ci zastosować odpowiednią dietę!

Nietolerancje pokarmowe

Dla osób mających mało specyficzne, choć dolegliwe i potencjalnie niebezpieczne objawy o trudnej do wyjaśnienia przyczynie, takie jak bóle mięśni i stawów, bóle brzucha, zaburzenia funkcji wątroby lub jelit czy zaburzenia rytmu serca.

Test wskaże poziom ryzyka związanego z zachorowaniem na:

celiakii

hemochromatozy

nietolerancji laktozy

Cena badania:

999 zł