Dieta wegetariańska a wegańska. Co jedzą weganie?
Klasyczny wegetarianizm opiera się na wykluczeniu z diety mięsa, jednak wyróżnia się różne jego rodzaje:
Odmiana
|
Produkty
wyłączone z jadłospisu
|
Laktoowowegetarianizm
|
Mięso, ryby
|
Laktowegetarianizm
|
Mięso, ryby, jaja
|
Pescowegetarianizm (inaczej ichtiwegetarianizm)
|
Mięso czerwone i drób, ale pozostawienie w menu ryb i owoców morza
|
Owowegetarianizm
|
Mięso, ryby, mleko i jego przetwory, dozwolone jest spożycie jaj
|
Weganizm
|
Wszystkie produkty odzwierzęce: mięso, ryby, mleko i jego przetwory,
jaja, miód
|
Witarianizm
|
Potrawy poddane obróbce termicznej, dopuszcza spożywanie jedynie
świeżych warzyw i owoców
|
Frutarianizm
|
Produkty zwierzęce, frutarianie jedzą jedynie owoce i warzywa które
same spadną z drzewa
|
Zalety
diety wegańskiej
Liczba wegan w Europie różni się w zależności
od kraju. Weganizm cieszy się również coraz większą popularnością w Polsce,
wiele osób wiąże go z dbaniem o środowisko i ekologią oraz przekonaniami
etycznymi. Jednak często pojawia się pytanie, czy dieta wegańska jest zdrowa?
Sposób żywienia oparty na produktach roślinny jest korzystny dla naszego
organizmu, pod warunkiem, że nasz jadłospis jest odpowiednio skomponowany i
dostarcza wszystkie niezbędne witaminy i składniki mineralne. Jak wykazały
przeprowadzone badania, weganizm obniża ryzyko wielu chorób takich jak cukrzyca
typu 2, nadciśnienie tętnicze, otyłość czy niealkoholowe stłuszczenie wątroby
(NAFLD) oraz wpływa na zmniejszenie poziom cholesterolu i glukozy we krwi.
Weganie w porównaniu z osobami
nierezygnującymi z produktów pochodzenia zwierzęcego, dziennie spożywają więcej
warzyw, owoców, orzechów i nasion, pełnoziarnistych produktów zbożowych oraz
roślin strączkowych. Wyższa jest także podaż błonnika pokarmowego wpływającego
na prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Dieta wegańska powinna być
prawidłowo zbilansowana i urozmaicona, pozwala to na uniknięcie niedoborów
składników pokarmowych i ich niekorzystnych skutków. Na jakie niedobory są
narażeni weganie?
Niedobory
na diecie wegańskiej
Weganie najbardziej narażeni są na niedobory
witaminy D i B12, które występują głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego.
W przeprowadzonych analizach wykazano, że podaż witaminy B12 inaczej kobalaminy
wśród wegan jest istotnie niższa i wynosi 0,24–0,49 μg, co jest znacznie poniżej zalecanego poziomu
2,4 μg. Niektóre napoje roślinne wzbogacane są witaminą B12. Nie tylko weganie,
ale i większość naszej populacji zagrożona jest niedoborem witaminy D3,
szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy słońca jest zbyt mało, by organizm
wytworzył jej potrzebną ilość. Witamina D wspiera układ odpornościowy oraz
gospodarkę wapniowo-fosforową. Zbyt niskie stężenie w organizmie może skutkować
zaburzeniem mineralizacji kości u dzieci, objawiając się
krzywicą,
natomiast u dorosłych
osteoporozą i osteomalacją.
Przypuszcza się, że niedobory witaminy D mają związek z chorobami
autoimmunologicznymi, sercowo-naczyniowymi oraz neurodegeneracyjnymi.
Dieta wegańska może się również wiązać ze zbyt niskim spożyciem
wapnia, żelaza i cynku oraz niską podażą białka.
Jak uniknąć niedoborów? Przede wszystkim warto
zadbać, aby posiłki były różnorodne z dużą ilością warzyw i owoców, unikać
produktów wysokoprzetworzonych, wybierać produkty zbożowe pełnoziarniste oraz
rozważyć suplementację niedoborowych składników.
Badania
polecane wegetarianom i weganom
Każdy z nas powinien regularnie wykonywać
profilaktyczne podstawowe badania laboratoryjne monitorujące stan naszego
organizmu. Szczególnie powinny na to zwracać uwagę osoby stosujące restrykcyjne
lub niedoborowe diety. Wczesne wykrycie zbyt niskiego poziomu danego parametru
umożliwia szybsze wprowadzenie leczenia i uniknięcie niekorzystnych skutków
zdrowotnych.
Inne badania krwi które można wykonać:
Bibliografia:
-
Bakaloudi R.D. i wsp., Intake and adequacy of the vegan diet. A
systematic review of the evidence. Clinical
Nutrition 2020, ISSN 0261-5614.
- Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J., Normy żywienia dla
populacji Polski i ich zastosowanie, Wyd. Narodowy Instytut Zdrowia
Publicznego – PZH, Warszawa 2020
- Woo K.S., Kwok T.C.Y., Celermajer D.S., Vegan Diet, Subnormal
Vitamin B-12 Status and Cardiovascular Health. Nutrients 2014, 6:
3259-3273.
Autor merytoryczny: Mgr Monika Ostasz
Aktualizacja: 2021-02-23