Berberyna i siemię lniane — naturalne wsparcie w walce z cukrzycą i problemami trawiennymi
Z artykułu dowiesz się:
- Czym jest berberyna?
- Siemię lniane — naturalny skarb dla zdrowia
- Cukrzyca – choroba cywilizacyjna XXI wieku
- Berberyna i siemię lniane jako wsparcie w cukrzycy
- Jak stosować berberynę i siemię lniane?
Sprawdź też:
Data publikacji: 2024-12-17
Data aktualizacji: 2024-12-17
Czym jest berberyna?
Berberyna (BRB) jest związkiem chemicznym należącym do grupy izochinolinowych alkaloidów pochodzenia roślinnego od dawna wykorzystywanym w tradycyjnej medycynie chińskiej (TMC). Występuje naturalnie w roślinach takich jak berberys zwyczajny (Berberis vulgaris), gorzknik kanadyjski czy kurkuma drzewna.
Właściwości berberyny:
- Ma właściwości przeciwcukrzycowe, działa podobnie jak metformina (lek, który stosowany jest w leczeniu cukrzycy typu 2.
wpływa na enzym AMPK (kinazę białkową aktywowaną przez AMP) co powoduje zwiększenie wrażliwości komórek na insulinę; - wpływa na obniżenie poziomu glukozy we krwii;
- wpływa na zmniejszanie nasilenia insulinooporności u pacjentów;
- ma działanie przeciwgrzybicze (przeciw grzybom z rodziny Penicillium, Candidia, Cryptococcus i Aspergillu);
- ma właściwości przeciwpierwotniacze (przeciw Giardia lamblia, Trichomonas vaginalis, Leishmania donovani i malarii opornej na chlorochinę);
- obniża ciśnienie krwi;
- wiele prac naukowych wskazuje na przeciwzapalne i przeciwnowotworowe;
- wpiera procesy odchudzania poprzez hamowanie syntezy tłuszczu w wątrobie oraz zwiększenie metabolizmu lipidów;
- wspiera układ trawienny;
- wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe, pomagając eliminować bakterie, grzyby i pasożyty z przewodu pokarmowego;
- wykazuje ona również działanie ochronne na tkanki, powoduje uporządkowanie i zwiększenie liczebności uszkodzonych kosmków jelitowych;
- może także łagodzić objawy zespołu jelita drażliwego (IBS) oraz innych stanów zapalnych jelit;
- berberyna wywiera ochronny wpływ na stłuszczenie wątroby;
- działa antyoksydacyjne;
- neutralizuje wolne rodniki i zmniejsza stan zapalny w organizmie.
Siemię lniane — naturalny skarb dla zdrowia
Jest uważane za jeden z najzdrowszych produktów na świecie. Jest źródłem cennich składników odżywczych i mineralnych takich jak: takich jak błonnik, kwasy tłuszczowe omega-3 (kwas alfa-linolenowy), lignany oraz witaminy. Spożywamy go najczęściej w formie ziarenek na surowo lub po zalaniu wodą. Z nasion lnu przygotowuje się również olej lniany.
Właściwości siemienia lnianego
- Obniża poziom cukru we krwi;
- poprawa wrażliwości na insulinę;
- łagodzi zaparcia dzięki wysokiej zawartości błonnika;
- działa ochronnie na błonę śluzową żołądka i jelit;
- działa łagodząco i regenerująco przy stanach zapalnych takich jak: refluks czy wrzody;
- wspiera zdrowie mikroflory jelitowej;
- poprawia odporność organizmu.
Cukrzyca – choroba cywilizacyjna XXI wieku
Cukrzyca jest to przewlekła choroba metaboliczna, stanowi jedno z największych wyzwań zdrowotnych naszych czasów. Epidemią XXI wieku zdecydowanie jest cukrzyca. Wzrost zachorowalności u osób młodych jest coraz większy. Curzyca to choroba, na którą ma wpływ wiele czynników. Na powstawanie cukrzycy może mieć wpływ genetyka oraz czynnik środowiskowy. Cukrzyca bardzo często jest następstwem złego stylu życia oraz niekontrolowanej otyłości.
Wyróżniamy dwa główne typy cukrzycy: cukrzycę typu 1 i cukrzycę typu 2.
Cukrzyca typu 1
Cukrzyca typu I jest chorobą o podłożu autoimmunologicznym. Polega na schemacie, w którym układ odpornościowy organizmu niszczy komórki beta trzustki odpowiedzialne za produkcję insuliny. Niedobór insuliny prowadzi do wzrostu poziomu cukru we krwi, co w długim czasie prowadzi do poważnych powikłań. Cukrzyca typu I zazwyczaj pojawia się w dzieciństwie.
Objawy pojawiają się zwykle między 10. a 14. rokiem życia. Proces autoimmunologiczny rozpoczyna się jednak o wiele wcześniej. Długotrwałe zapalenie prowadzi do uszkodzenia komórek beta trzustki i zaburzeń wydzielania insuliny. Leczenie cukrzycy typu I sprowadza się głównie do podawaniu insuliny, monitorowaniu poziomu glukozy we krwi. Bardzo ważnym elementem w procesie leczenia jest zdrowa i zbilansowana dieta o niskim indekcie glikemicznym, oraz umiarkowana aktywność fizyczna.
Objawy cukrzycy typu 1
- Zmniejszenie masy ciała, mimo braku zmiany w diecie;
- przewlekłe zmęczenie;
- zapalenie skóry wokół narządów płciowych;
- napady silnego pragnienia,
- częste oddawanie moczu;
- wzmożony apetyt;
- chroniczne zmęczenie;
- problemy z widzeniem, które może być spowodowane wysokim poziomem cukru we krwi;
- skurcze mięśni spowodowane zaburzeniami elektrolitowymi;
- infekcje grzybicze i skórne;
- kwasica ketonowa – objawy takie jak zapach acetonu z ust, nudności, wymioty, bóle brzucha i senność (w zaawansowanym stadium choroby);
- trudno gojące się rany.
Cukrzyca typu 2
Czynnikami sprzyjającymi rozwój cukrzycy typu 2 są:
- Nadwaga i otyłość (prawdopodobieństwo cukrzycy rośnie przy BMI>25);
- niezdrowa dieta bogata w cukry proste i tłuszcze trans;
- brak błonnika w codziennej diecie;
- brak aktywności fizycznej;
- przewlekły stres;
- zaburzenia snu;
- siedzący tryb życia;
- wiek, ryzyko cukrzycy wzrasta wraz z wiekiem;
- używki;
- czynniki genetyczne.
Objawy cukrzycy typu II
- Nadmierne pragnienie;
- wzmożony apetyt;
- łatwiejsze przybieranie na wadze;
- wolne gojenie ran;
- bóle głowy;
- zaburzenia nastroju;
- nadmierne zmęczenie;
- częste oddawanie moczu.
Berberyna i siemię lniane jako wsparcie w cukrzycy
Poprzez swoje działanie prozdrowotne pomagają stabilizować poziom cukru we krwi, poprawiają wrażliwość na insulinę, oraz wspierają układ pokarmowy.
Berberyna w może być pomocna w walce z cukrzycą poprzez swoje właściwości takie jak:
- Obniżenie poziomu cukru we krwi;
- berberyna obniża poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów;
- regulacja mikroflory jelitowej;
- działanie przeciwzapalnie;
Siemię lniane jako wsparcie w cukrzycy pomaga;
- Obniżyć poziom cukru we krwi, dzięki wysokiej zawartości błonnika siemię lniane spowalnia wchłanianie glukozy i stabilizuje poziom cukru we krwi;
- w poprawie wrażliwości tkanek na insulinę;
- w redukcji poziomu cholesterolu i poprawie profilu lipidowego;
- redukować stany zapalne ze względu na obecność kwasów tłuszczowych omega-3 (ALA);
- wpierać pracę układu pokarmowego;
- utrzymywać prawidłową masę ciała poprzez swoje właściwości, które zwiększają poczucie sytości.
Berberyna i siemię lniane — połączenie idealne?
Berberyna jak i siemię lniane mają szerokie spektrum działania. Wspierają równowagę metaboliczną i trawienną. Połączenie tych dwóch substancji może przynieść pozytywne korzyści dla osób chorujących na cukrzycę poprzez:
- regulację poziomu cukru we krwi;
- zwiększając wrażliwość tkanek na insulinę;
- łagodzenie stanów zapalnych i wsparcie układu pokarmowego.
Jak stosować berberynę i siemię lniane?
Zalecana dawka berberyny to 500 mg 2-3 razy dziennie przed posiłkiem. Ważne jest, aby nie przekraczać zalecanej dawki i skonsultować jej stosowanie z lekarzem, szczególnie przy równoczesnym przyjmowaniu leków na cukrzycę.
Siemię lniane
Siemię lniane najlepiej spożywać w postaci zmielonej lub namoczonej. Zalecana dzienna porcja to 1-2 łyżki. Można je dodawać do owsianki, jogurtu, koktajli czy sałatek.
Podsumowanie
Cukrzyca jest poważnym problemem zdrowotnym, jednak dzięki odpowiednim działaniom profilaktycznym oraz wsparciu naturalnymi substancjami, takimi jak berberyna i siemię lniane, można skutecznie kontrolować jej przebieg. Berberyna i siemię lniane to naturalne składniki, które mogą być substancjami wspomagającymi leczenie cukrzycy typu 1 i 2. Ich działanie potwierdzają zarówno tradycyjne praktyki, jak i nowoczesne badania. Warto wprowadzić berberynę oraz siemię lnianę do codziennej diety lub w formie suplementów. Zdrowy styl życia, zmiana nawyków żywieiowych, sport, redukcja stresu, zdrowy sen, oraz wprowadzenie odpowiedniej suplementacji może pomóc w walce z cukrzycą. Przed rozpoczęciem suplementacji warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, aby zapewnić bezpieczeństwo i skuteczność terapii.
1. Tarasiuk A., Pawlik L., Fichna J. i inni. (2019). Berberyna jako naturalna siła wsparcia dla pacjentów w walce z chorobami metabolicznymi. Postępy Biochemii. Vol. 65, Nr 3, s. s 224 -226.
2. Sokołowska G., Jabłońska — Trypuć A., Naumowicz M. ŻYWNOŚĆ. NAUKA. TECHNOLOGIA. JAKOŚĆ. (2024). Berberyna — związek bioaktywny pozyskiwany z roślin leczniczych. Vol. 31, Nr 3 (140). s. 5 -15.
3. Ekiert A- F., Dochiak A- F. 2015. Superfoods – idealne uzupełnienie diety czy zbędny dodatek? Piel. Zdr. Publ. Nr 5,4, s. 401– 408.
4. Janowska E., Jakubowski K., Cipora E. 2010. Satysfakcja z życia chorych z cukrzycą. Probl Hig Epidemiol. Vol. 91 Nr 2, s. 308-313.
Autor merytoryczny: Karolina Pasterz, specjalista portalu Zdrowegeny.pl