Spersonalizowane żywienie poprawiające wyniki sportowe
Data publikacji: 2021-08-17
Data aktualizacji: 2021-08-17
Spersonalizowane żywienie poprawiające wyniki sportowe
Efektywne odżywianie może pozytywnie wpłynąć na
optymalizację i poprawę wyników sportowych. Spersonalizowana dieta pod kątem
sportowym powinna uwzględniać rodzaj wykonywanej aktywności fizycznej/ sportu, częstotliwość
treningów, cele sportowe, stan zdrowia i preferencje żywieniowe danej osoby. Duże
znaczenie ma również znajomość predyspozycji genetycznych organizmu i
indywidualne dostosowanie do nich sposobu żywienia. Dieta i ewentualna
suplementacja mogą znacząco wpłynąć na sprawność fizyczną. Zmienność genetyczna
wpływa na wchłanianie, metabolizm, wykorzystanie i wydalanie poszczególnych
składników diety, co w konsekwencji może oddziaływać na aktywność szlaków
metabolicznych.
Geny a wyniki sportowe
Reakcja organizmu na aktywność fizyczną i sposób żywienia
zależy od wielu różnych czynników takich jak np. wiek, płeć, intensywność i
częstotliwość treningów. Dodatkowo intensywny wysiłek fizyczny wymaga modyfikacji
diety m.in. zwiększenia spożycia węglowodanów i białka, dlatego zalecenia
żywieniowe powinny być dopasowane indywidualnie do danej osoby, jej
predyspozycji i rodzaju wykonywanej aktywności.
Polimorfizmy genetyczne wpływają na różnice w odpowiedzi
organizmu poszczególnych osób na dany składnik diety np. na kofeinę, która jest
powszechnie spożywana na całym świecie również przez sportowców. Badania
potwierdziły korzystny wpływ kofeiny na wytrzymałość i zwiększenie wydajności organizmu
w trakcie treningu. Jednak część osób osiada wariant genu CYP1A2, który wpływa
na wolniejszy metabolizm kofeiny w organizmie, dlatego wyższe spożycie kawy
może w konsekwencji np. zwiększać ryzyko nadciśnienia lub zawału serca. Indywidualnie
dostosowane spożycie pewnych składników diety może wspierać szybszą regenerację
organizmu oraz wpływać na wzrost jego wydajności.
Jak sprawdzić predyspozycje genetyczne pod kątem żywienia i sportu?
Nutrigenomika i nutrigenetyka w oparciu o testy genetyczne
mogą sprawdzić predyspozycje genetyczne danej osoby pod kątem żywienia i predyspozycji
sportowych. Wdrożenie spersonalizowanego żywienia umożliwiają badania
nutrigenetyczne oparte o wiedzę z zakresu nutrigenetyki i nutrigenomiki.
Nutrigenetyka bada reakcje organizmu na stosowaną dietę, natomiast
nutrigenomika zajmuje się oddziaływaniem pomiędzy żywnością, napojami i
suplementami diety a genami.
Badania w kierunku predyspozycji żywieniowych i
sportowych:
- Nutrigenomix Sport – analizuje 45 wariantów genów wpływających na metabolizm składników odżywczych, ćwiczenia i sprawność fizyczną, masę ciała, nietolerancje pokarmowe, nawyki żywieniowe oraz choroby sercowo-naczyniowe. Badanie umożliwia dopasowanie treningów i diety do indywidualnych predyspozycji genetycznych. Polecane jest osobom uprawiającym sport zawodowo lub amatorsko oraz chcącym wybrać najkorzystniejszy dla siebie rodzaj aktywności fizycznej.
- GenodietiGenesis Completo 9 – badanie składa się z dziewięciu, wzajemnie się uzupełniających modułów. Moduł FIT SPORT zapewnia ustalenie predyspozycji genetycznych w kierunku aktywności fizycznej i wprowadzenie spersonalizowanych zmian poprawiających wyniki sportowe.
Potencjalny wpływ mikroflory jelitowej na ćwiczenia i wyniki sportowe
Mikroflora jelitowa bierze udział w modulacji zdrowia i
metabolizmu. Przeprowadzono wiele badań i wykazano związek pomiędzy mikroflorą
jelit a wieloma schorzeniami i przewlekłymi chorobami np. otyłością czy cukrzycą.
Na skład mikroflory wpływa wiele różnych czynników związanych ze stylem życia. Mikroflora
jelitowa modyfikuje również działanie diety i wysiłku fizycznego. Przypuszcza
się, że mikrobiom jelitowy może mieć wpływ na wydajność organizmu podczas aktywności
fizycznej poprzez produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA),
zawartość glikogenu w mięśniach, metabolizm mleczanu czy aktywność enzymów
antyoksydacyjnych. Potrzeba jednak więcej badań w tym zakresie umożliwiających dokładniejsze
poznanie powiązania między mikroflorą jelitową a aktywnością fizyczną i
mechanizmów wspierających sportowców w uzyskaniu lepszych wyników sportowych.
Stan mikroflory jelitowej i obecność dysbiozy można sprawdzić wykonując
odpowiednie badania. Sprawdź jakie oferujemy badania w tym zakresie.
Bibliografia:
1. Guest N.S.,
Horne J., Vanderhout S.M., El-Sohemy A., Sport Nutrigenomics: Personalized
Nutrition for Athletic Performance. Frontiers in Nutrition
2019;6:8.
2. Hughes R.L., A Review of the Role of the Gut
Microbiome in Personalized Sports Nutrition. Frontiers in Nutrition
2020;6,191.
Autor merytoryczny: Mgr Monika Ostasz, Dietetyk
Dostępne testy
Genodiet iGenesis Completo 9
2979.00 zł