Czarny bez - naturalne wsparcie odporności
Data publikacji: 2021-05-24
Data aktualizacji: 2021-05-24
Czarny bez - naturalne wsparcie odporności
W czasie infekcji w organizmie toczy się proces
zapalny. Długotrwały, czyli przewlekły stan zapalny może powodować rozwój wielu
jednostek chorobowych m.in. chorób autoimmunologicznych. Styl życia i sposób
odżywiania znacząco wpływają na funkcjonowanie układu odpornościowego. Jeśli
wzmacniamy swoją odporność, nasz organizm lepiej radzi sobie ze stanem zapalnym
i infekcjami. Bez czarny jest jedną z roślin wspierających odporność organizmu.
Jak rozpoznać czarny bez? Gdzie go znaleźć?
Bez czarny (łac.
Sambucus nigram) występuje
powszechnie w Europie, Azji oraz w Ameryce Północnej i Południowej.
Wykorzystywany jest w celach odżywczych i leczniczych.
Każda część morfologiczna (liście, kwiaty, owoce) tej
rośliny ma nieco inny skład, na który wpływają czynniki zewnętrze takie
temperatura, nasłonecznienie, opady czy stosowane nawozy i metody uprawy. W
kwiatach bzu znajdziemy flawonoidy (kemferol, rutozyd, kwercetynę,
izokwercytynę), kwasy fenolowe, fitosterole, trójterpeny oraz potas. Natomiast
owoce bogate są w flawonoidy i antocyjany. Co to są za związki i jakie mają
działanie? Antocyjany hamują stan zapalny w organizmie, natomiast flawonoidy to
związki bioaktywne i barwniki występujące w wielu roślinach o właściwościach
przeciwutleniających, przeciwzapalnych, przeciwnowotworowych, a także
przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych.
Bez czarny znajdziemy w wielu różnych produktach: w
formie herbatek ziołowych do zaparzania naparów, soków, syropów, dżemów i
konfitur, win oraz w suplementach diety. Preparaty zawierające w
swoim składzie wyciągi z bzu czarnego dedykowane są m.in. w celu poprawy
odporności organizmu oraz pomocniczo w przeziębieniach i infekcjach. Czarny bez może być
także stosowany jako barwnik ze względu na swój intensywny, ciemny kolor.
Czarny bez i jego właściwości lecznicze - czy ma wpływ na odporność?
Bzu czarnego starożytni Rzymianie używali m.in. do
farbowania włosów. Przez wiele lat w medycynie ludowej stosowany był w leczeniu
infekcji, przeziębień, grypy oraz zapalenia zatok.
Jego korzyści zdrowotne wynikają m.in. z wysokich
właściwości antyoksydacyjnych (przeciwutleniajacych). Czarny bez posiada
działanie moczopędne i przeciwbiegunkowe, doskonale sprawdza się w stanach
zapalnych żołądka i jelit. Wspomaga metabolizm glukozy i wydzielanie insuliny w
trzustce, może więc być pomocny dla chorych na cukrzycę lub osób, u których
występuje wysokie ryzyko zachorowania.
Kwiaty czarnego bzu wykorzystywane są jako środek o
działaniu napotnym oraz przeciwgorączkowym w przeziębieniach i infekcjach.
Uszczelniają także naczynia krwionośne.
Owoce charakteryzują się właściwościami
immunomodulacyjnymi, czyli wpływają na funkcjonowanie układu odpornościowego.
Badania wykazały, że wyciągi z czarnego bzu zwiększają produkcję cytokin.
Potwierdzono także działanie przeciwwirusowe przeciwko wirusom grypy, paragrypy
oraz RSV (respiratory syncytial virus). Ekstrakt bierze udział w hamowaniu
replikacji wirusa grypy A poprzez wiązanie otoczki wirusowej, co skraca czas
infekcji. W przeprowadzonym badaniu, w którym wzięło udział sześćdziesięciu
pacjentów w wieku 18-54 lat, u osób spożywających 15 ml wyciągu z owoców
czarnego bzu stosowanie leków było rzadsze, a objawy chorobowe występowały
średnio o 4 dni krócej.
Czy czarny bez jest trujący?
Wiele osób zastanawia się nad tym czy czarny bez jest trujący. Przeprowadzone do
tej pory badania naukowe, nie wykazały szkodliwego działania i skutków
ubocznych podczas stosowania bzu czarnego poddanego obróbce termicznej na
zdrowie człowieka. Stwierdzono, że jest to bezpieczny, skuteczny i tani środek
pomocny w leczeniu grypy.
Bibliografia:
- Dymarska E. i wsp., Naturalne modyfikatory odpowiedzi immunologicznej. Problemy Higieny i Epidemiologii 2016, 97(4): 297-307.
- Waszkiewicz-Robak B., Biller E., Właściwości prozdrowotne czarnego bzu. Problemy Higieny i Epidemiologii 2018, 99(3): 217-224.
- Zakay-Rones Z. i wsp., Randomized Study of the Efficacy and Safety of Oral Elderberry Extract in the Treatment of Influenza A and B Virus Infections. Journal of International Medical Research 2004: 132-140.
Autor merytoryczny: Mgr Monika Ostasz, Dietetyk