22 123 95 55

Anemia - rodzaje, objawy i diagnostyka

0.00
Ocena użytkowników: 0 ocen

Co to jest anemia?  

Anemia, nazywana inaczej niedokrwistością jest stanem, gdy w organizmie występuje zmniejszona liczba czerwonych krwinek (erytrocytów) lub stężenie hemoglobiny jest niewystarczające, w konsekwencji czego do tkanek i narządów transportowana jest mniejsza ilość tlenu. Szacuje się, że na anemię cierpi nawet jedna trzecia populacji, najczęściej spotyka się ją u kobiet ciężarnych, dzieci i osób starszych. Niedokrwistość wiąże się ze zwiększoną zachorowalnością i śmiertelnością.

Najczęściej przyczyną anemii jest utrata czerwonych krwinek (np. krwawienie ostre lub przewlekłe), ich zniszczenie lub obniżona produkcja np. z powodu niedoboru żelaza, stanów zapalnych w organizmie czy genetycznych zaburzeń hemoglobiny.

Rodzaje anemii

Istnieje wiele rodzajów anemii, najczęściej występujące to:
  • Z powodu niedoboru żelaza - najczęściej występująca anemia na świecie, wynika ze zmniejszonego poziomu żelaza w organizmie z powodu utraty krwi, niedostatecznej podaży tego pierwiastka w diecie, złego wchłaniania (np. w celiakii, infekcjach z Helicobacter pylori lub niedoborach witaminy D) lub zwiększonego zapotrzebowania. Warto zwrócić uwagę, że u kobiet miesiączkujących zapotrzebowanie na żelazo jest wyższe niż u kobiet po menopauzie i mężczyzn.
  • Niedokrwistość chorób przewlekłych (wtórna) - występuje u pacjentów np. z nowotworami, chorobami autoimmunologicznymi czy niewydolnościami nerek.
  • Mikrocytarna - czerwone krwinki są mniejsze niż u osób zdrowych i ich liczba jest niewystarczająca.
  • Hemolityczna - wrodzona lub nabyta. Obserwuje się zbyt niską liczbę erytrocytów z powodu ich hemolizy, czyli nieprawidłowego rozpadu, który może mieć miejsce w naczyniach krwionośnych, śledzionie i wątrobie.
  • Megaloblastyczna - spowodowana niedoborem witaminy B12 (kobalaminy) i/lub kwasu foliowego. Witaminę B12 znajdziemy w produktach pochodzenia zwierzęcego, głównie w mięsie i mleku, przy diecie wegańskiej zalecana jest suplementacja, natomiast kwas foliowy.
  • Sierpowata - rzadka choroba genetyczna. Erytrocyty kształtem przypominają sierp, stąd jej nazwa.
  • Aplastyczna - komórki macierzyste produkujące szpik są uszkodzone i następuje zaburzenie produkcji nowych krwinek czerwonych.
  • Syderoblastyczna - wrodzona lub nieprawidłowa produkcja hemu.
W zależności od poziomu hemoglobiny w organizmie wyróżnia się niedokrwistość:
●  łagodną,
●  umiarkowaną,
●  ciężką,
●  zagrażającą życiu.

Objawy niedokrwistości  

Główne symptomy występujące podczas niedoborów żelaza to szybkie męczenie się, osłabienie, utrata energii, zawroty i bóle głowy, blady wygląd skóry, problemy z koncentracją, zwiększona podatność na infekcje, pogorszenie funkcji poznawczych i jakości życia. Niedokrwistość wpływa na obniżenie produktywności naszej pracy. Negatywny wpływ anemia na zdrowie człowieka wynika m.in. z mniejszych ilości tlenu dostarczanego do tkanek i niezbędnego do wielu procesów życiowych.

Jak diagnozuje się anemię?  

Podstawą stwierdzenia niedokrwistości, u osób u których jest podejrzewana to przede wszystkim badanie z krwi. Najczęściej anemię rozpoznaje się na podstawie niskiego poziomu hemoglobiny lub hematokrytu. Poziom ten zależy od kilku czynników takich jak wiek, płeć, ciąża.  

Pakiet zawierający 7 badań ułatwia odpowiednią diagnozę i obejmuje:
● Morfologię krwi i OB - morfologia określa m.in. liczbę i wielkość czerwonych krwinek oraz poziom hemoglobiny, natomiast odczyn Biernackiego pozwala wykryć stan zapalny w organizmie;
●  Żelazo - którego niedobór prowadzi do niedokrwistości;
●  Ferrytynę - białko, odpowiadające za magazynowanie żelaza w organizmie;
●  Transferynę - białko regulujące stężenie jonów żelaza we krwi i transportujące je do tkanek;
●  Witaminę B12 i kwas foliowy - biorące udział w syntezie erytrocytów.


Leczenie niedokrwistości. Domowe sposoby na anemię

Leczenie anemii zależy od jej rodzaju, przyczyny oraz ciężkości. Ustalane jest indywidualnie przez lekarza. W niedokrwistość z powodu niedoboru żelaza najczęściej uzupełnia się braki tego pierwiastka poprzez np. dietę dostarczającą odpowiednie ilości składników niedoborowych lub suplementację.  
Żelazo to słabo absorbowany przez organizm pierwiastek. Znajdziemy go w wielu produktach spożywczych, w dwóch postaciach: hemowej (lepiej przyswajalnej, obecnej w produktach odzwierzęcych: mięsie, owocach morza, mleku) i niehemowej (gorsza absorpcja, znajdziemy je w produktach roślinnych np. w kakao, zbożach i produktach pełnoziarnistych, pestkach, roślinach strączkowych, suszonych owocach). Jego wchłanianie poprawia obecność witaminy C (owoce, warzywa, kiszonki) natomiast obniża wapń (mleko i jego przetwory) oraz kwas fitynowy (zboża, rośliny strączkowe, orzechy).
Wielu przypadkom anemii można zapobiegać, wprowadzając działania profilaktyczne.

Bibliografia:

  1. Chaparro C.M., Suchdev P.S., Anemia epidemiology, pathophysiology, and etiology in low- and middle-income countries. Annals of the New York Academy of Sciences. 2019; 1450(1): 15-31.
  2. Lopez A., Cacoub C., Macdougall I.C., Peyrin-Biroulet L., Iron deficiency anaemia. The Lancet 2016; 387(10021): 907-916.
  3. Nairz M., Theurl I., Wolf D. i wsp. Iron deficiency or anemia of inflammation?. Wiener Medizinische Wochenschrift 201; 166: 411–423.

Aktualizacja: 2021-03-18

Data publikacji: 2021-03-18

Pakiet badań na anemię (niedokrwistość) - 7 badań krwi


196.00 na stronie
219.00 
Technologia badania:
Metoda ilościowa i jakościowa
Czas oczekiwania na wynik:
do 13 dni roboczych

Ważność kodu:
12 miesięcy, do wykorzystania w całej Polsce

Masz pytania?

Zadzwoń, a chętnie na nie odpowiemy