Beta-glukan - naturalna metoda wsparcia odporności
Data publikacji: 2021-06-16
Data aktualizacji: 2021-06-16
Beta-glukan - co to jest?
Na polskim rynku rośnie
liczba preparatów i suplementów diety zawierających w składzie beta-glukan. Beta-glukan to naturalny
polisacharyd występujący w ścianie komórkowej bakterii, grzybów i drożdży.
Należy do rozpuszczalnych frakcji błonnika pokarmowego. Znajdziemy go również w
niektórych ziarnach zbóż,
głównie w owsie i jęczmieniu oraz w algach.
Wyróżnia się dwa typy beta-glukanów:
- Połączone za pomocą wiązań β-(1,3-) i β-(1,4-) – rozpuszczalne w wodzie, znajdujące się np. w produktach zbożowych;
- Lub β-(1,3-) i β-(1,6-) – nierozpuszczalne w wodzie, otrzymywane np. z grzybów lub drożdży piekarskich Saccharomyces cerevisiae.
Właściwości zdrowotne
Badania wykazały, że beta-glukany wykazują korzystne efekty zdrowotne:
- Obniżenie poziomu cholesterolu;
- Zwiększają lepkość spożywanego pokarmu, dzięki czemu glukoza jest stopniowo wchłaniana, co przekłada się z kolei na korzystny wpływ na poziom cukru i glikemię poposiłkową;
- Wiążą kwasy żółciowe;
- Ograniczają wchłanianie szkodliwych metali ciężkich (np. ołowiu) z jedzenia;
- Działanie profilaktyczne insulinooporności;
- Mogą oddziaływać na zmniejszenie masy ciała, poprzez wydłużenie działania hormonu cholecystokininy, który hamuje apetyt i zapewnia dłuższe uczucie sytości;
- Modulują mikroflorę jelitową;
- Regulują pracę jelit;
- Mogą być pomocne w profilaktyce niedokrwiennej choroby serca;
- Kontrola ciśnienia krwi;
- Beta glukan stosowany jest również w pielęgnacyjnych i leczniczych preparatach kosmetycznych wsipierającą w chorobach skórnych i gojeniu się ran, a także odżywieniu paznokci i włosów;
- Mogą wykazywać działanie przeciwnowotworowe.
Wpływ beta-glukanu na odporność
Beta-glukan stymuluje
komórki odpornościowe, aktywując makrofagi, limfocyty T oraz układ dopełniacza.
Wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego człowieka, dlatego zalecany jest
osobom starszym, zmagającym się z infekcjami i chcącym zadbać o swoją odporność.
Badania pokazały, że na odporność największy wpływ mają β-glukany pochodzące
z grzybów i drożdży. W 2002 roku Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA)
wystosowała oświadczenie mówiące o tym, że dzienna dawka 3 gramów beta-glukanu
wraz z 30-35 gramów błonnika pokarmowego zapewnia korzystne efekty zdrowotne i
wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego.
U osób zmagających się z
infekcjami górnych dróg oddechowych beta-glukan zmniejszał nasilenie tych
infekcji oraz ich objawy. Suplementacja
nierozpuszczalnymi (1,3) - (1,6) -beta-glukanami pochodzącymi z drożdży
zmniejszyła liczbę przeziębień o 20-25% w porównaniu z placebo, co potwierdza
ich ochronne działanie.
Gdzie możemy znaleźć beta-glukan?
Beta-glukan znajdziemy w
wielu produktach spożywczych (np. w kukurydzy, zbożach: owsie, jęczmieniu,
pszenicy oraz w życie), kosmetycznych oraz w suplementach diety. Aby osiągnąć jak
najlepsze korzyści ważne jest, aby stosować beta-glukan regularnie.
Bibliografia:
- Auinger A., Riede L., Bothe G. i wsp., Yeast (1,3)-(1,6)-beta-glucan helps to maintain the body’s defence against pathogens: a double-blind, randomized, placebo-controlled, multicentric study in healthy subjects. European Journal of Nutrition 2013, 52: 1913–1918.
- Dharsono T., Rudnicka K., Wilhelm M., Schoen Ch. Effects of Yeast (1,3) - (1,6) -Beta-Glucan on Severity of Upper Respiratory Infections: A Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Study in Healthy Subjects. Journal of the American College of Nutrition 2019,38(1):40-50.
- Food and Drug Administration, HHS., Food labeling: health claims; soluble dietary fiber from certain foods and coronary heart disease. Interim final rule. Federal Register 2002, 67(191): 61773-61783.
- Pengkumsri N. i wsp., Extraction of β-glucan from Saccharomyces cerevisiae: Comparison of different extraction methods and in vivo assessment of immunomodulatory effect in mice. Food Science and Technology 2017, 37(1): 124-130.
- Stier H., Ebbeskotte V., Gruenwald J. Immune-modulatory effects of dietary Yeast Beta-1,3/1,6-D-glucan. Nutrition Journal 2014, 13(38).
Autor merytoryczny: Mgr Monika Ostasz, Dietetyk