22 123 95 55

Nietolerancje pokarmowe (gluten, laktoza) - realizacja wysyłkowa

4.30
Ocena użytkowników: 4 ocen

To test genetyczny w kierunku nietolerancji laktozy i nietolerancji glutenu (celiakii). Badanie realizowane jest wysyłkowo. 

Oferowany test sprawdza obecność wariantów HLA-DQ2.2, HLA-DQ2.5, HLA-DQ8, wiązanych z ryzykiem celiakii oraz obecność 2 zmian w genie LCT, które odpowiedzialne są za nietolerancję laktozy. 

Badanie warto wykonać w przypadku wystepowania dolegliwości ze strony układu pokarmowego (np. zaparcia, wzdęcia, biegunki, bóle brzucha), a także takich objawów jak bóle stawów, bóle mięśni, bóle głowy, zmiany skórne, zaburzenia snu czy zwiększona męczliwość. 

Materiał do badania stanowi pobrany od Pacjenta wymaz z wewnętrznej strony policzka. 

Badamy ryzyko:

  • celiakii (nietolerancji glutenu)
  • nietolerancji laktozy

Badanie genetyczne - narzędzie przydatne w diagnostyce nietolerancji laktozy i nietolerancji glutenu (celiakii)

  • Badania genetyczne pozwalają na sprawdzenie, czy w materiale genetycznym Pacjenta występują zmiany odpowiedzialne za rozwój nietolerancji pokarmowych. W ramach oferowanego testu, badana jest obecność predyspozycji genetycznych do pierwotnej nietolerancji laktozy (cukru mlecznego) oraz trwałej nietolerancji glutenu (celiakii).
  • Przyczyną pierwotnej nietolerancji laktozy jest niedobór laktazy, czyli enzymu umożliwiającego trawienie laktozy. Poziom laktazy jest zwykle prawidłowy we wczesnym dzieciństwie, po czym stopniowo zmniejsza się wraz z wiekiem. Badanie genetyczne wykrywa obecność zmian C/T(-13910) i G/A(-22018) w genie LCT, którą są odpowiedzialne za występowanie nietolerancji laktozy.
  • Celiakia (choroba trzewna) polega natomiast na trwałej nietolerancji glutenu - białka występującego w ziarnach takich zbóż jak pszenica, owies, jęczmień czy żyto. U osób z celiakią spożywanie glutenu skutkuje zanikaniem kosmków jelitowych, odpowiedzialnych za przyswajanie składników pokarmowych. W ramach testu genetycznego sprawdzana jest obecność wariantów wiązanych z ryzykiem celiakii: HLA-DQ2.5, HLA-DQ2.2 oraz HLA-DQ8.
  • Wykonanie badania genetycznego w kierunku nietolerancji pokarmowych jest bardzo proste, wygodne i całkowicie bezpieczne dla Pacjenta. Wystarczy je wykonać tylko raz w ciągu całego życia. Materiał do badania stanowi wymaz z wewnętrznej strony policzka - Pacjent pobiera go samodzielnie w warunkach domowych.

Nietolerancje pokarmowe (gluten, laktoza) - realizacja wysyłkowa


553.00 na stronie
Technologia badania:
PCR
Czas oczekiwania na wynik:
do 10 dni roboczych od otrzymania próbki przez laboratorium

Ważność kodu:
12 miesięcy, do wykorzystania w całej Polsce