22 123 95 55

Nietolerancje pokarmowe (gluten, laktoza, fruktoza) - realizacja wysyłkowa

5.00
Ocena użytkowników: 3 ocen

To wysyłkowe badanie genetyczne w kierunku nietolerancji glutenu (celiakii), nietolerancji laktozy i nietolerancji fruktozy. 

Badanie zalecane jest osobom zmagającym się z objawami ze strony układu pokarmowego (wzdęcia, zaparcia, bóle brzucha, biegunki), a także takimi dolegliwościami jak bóle mięśni i stawów, bóle głowy, występowanie zmian skórnych, zaburzenia snu czy zwiększona męczliwość. 

Badanie jest przydatne w ustaleniu, czy obecność takich objawów może być związana z nietolerancjami pokarmowymi o podłożu genetycznym. 

Badanie wykonywane jest z pobranego od Pacjenta wymazu z wewnętrznej strony policzka. 

Badamy ryzyko:

  • celiakii (nietolerancji glutenu)
  • nietolerancji laktozy
  • nietolerancji fruktozy

Badania genetyczne - narzędzie pomocne w diagnostyce nietolerancji pokarmowych o podłożu genetycznym

  • Wśród nietolerancji pokarmowych o podłożu genetycznym wymienia się np. celiakię, nietolerancję laktozy czy nietolerancję fruktozy. 
  • Celiakia (choroba trzewna) polega na nietolerancji glutenu - białka obecnego w ziarnach takich zbóż jak pszenica, jęczmień, owies czy żyto. U osób chorych na celiakię zanikają kosmki jelitowe, odpowiedzialne za wchłanianie składników pokarmowych.
  • Nietolerancja laktozy (cukru mlecznego) spowodowana jest niedoborem enzymu laktazy, który z kolei umożliwia trawienie laktozy. Poziom laktazy jest prawidłowy we wczesnym dzieciństwie, a następnie zmniejsza się stopniowo wraz z wiekiem.
  • W przebiegu wrodzonej nietolerancji fruktozy (cukru owocowego) występuje natomiast deficyt enzymu aldolazy fruktozo-1-fosforanowej, który jest odpowiedzialny za metabolizm fruktozy w wątrobie.
  • W diagnostyce takich nietolerancji pokarmowych pomocne są badania genetyczne. Polegają one na sprawdzeniu, czy w materiale genetycznym osoby badanej występują zmiany odpowiedzialne za rozwój danej nietolerancji.
  • Takie testy genetyczne są proste, wygodne i zupełnie bezpieczne dla Pacjenta. Wykonuje się je jednorazowo - raz uzyskany wynik obowiązuje już do końca życia.

Nietolerancje pokarmowe (gluten, laktoza, fruktoza) - realizacja wysyłkowa


705.00 na stronie
Technologia badania:
PCR
Czas oczekiwania na wynik:
do 22 dni roboczych od otrzymania próbki przez laboratorium

Ważność kodu:
12 miesięcy, do wykorzystania w całej Polsce