FoodScreen IgG/IgA 96 składników pokarmowych
Badanie krwi

FoodScreen IgG/IgA 96 składników pokarmowych

  • Badanie pozwala na pełną diagnostykę utajonych reakcji na pokarmy
  • Polega na oznaczeniu specyficznych przeciwciał IgG i IgA
  • Laboratorium odpowiedzialne : Centrum Medyczne VitaImmun

W ramach pakietu badamy ryzyko:

Zdrowegeny.pl Tick Icon

nadwrażliwości pokarmowej IgG- zależnej

Zdrowegeny.pl Tick Icon

nadwrażliwości pokarmowej IgA-zależnej

Cena badania:

1 790 zł
Technologia badania:
Test ELISA
Czas oczekiwania na wynik:
do 20 dni roboczych

NADWRAŻLIWOŚĆ POKARMOWA IgG I IgA ZALEŻNA

  • Nadwrażliwości te polegają na nadmiernym wytwarzaniu przez organizm przeciwciał IgG i/lub IgA w odpowiedzi na spożywane produkty.
  • Obie nadwrażliwości mogą współwystępować lub występować niezależnie (tzn. jeden z pokarmów uczula w klasie IgG, a drugi w klasie IgA.
  • W przebiegu tego typu nadwrażliwości u Pacjenta mogą pojawiać się różne objawy, niekoniecznie związane z przewodem pokarmowym.

W ramach tego pakietu badamy:

Stężenie przeciwciał IgG i IgA we krwi

Badanie polega na oznaczeniu stężenia przeciwciał specyficznych dla 96 składników pokarmowych

Kiedy warto wykonać test FoodScreen?

ZŁE SAMOPOCZUCIE

ZŁE SAMOPOCZUCIE / OBECNOŚĆ NIESPECYFICZNYCH OBJAWÓW

Nadwrażliwości pokarmowe mogą powodować występowanie różnych dolegliwości, takich jak wzdęcia, zaparcia, biegunki, bóle brzucha, zwiększona męczliwość, migreny, nagłe zmiany nastroju, zmiany skórne, zaburzenia snu itp.

TRUDNOŚCI DIAGNOSTYCZNE

PROBLEMY DIAGNOSTYCZNE

W przebiegu nadwrażliwości pokarmowych IgG i IgA mogą występować podobne objawy co w przebiegu alergii (IgE) – wykonanie testu może przyczynić się do rozwiania wątpliwości diagnostycznych.

SPERSONALIZOWANA PROFILAKTYKA

PROFILAKTYKA SPERSONALIZOWANA

Nadwrażliwości IgA i IgG zależne to powszechnie występujące schorzenia – testy w tym kierunku warto więc wykonać w ramach profilaktyki zdrowotnej.

FoodScreen – na czym polega to badanie?

  • Badanie FoodScreeen IgG/IgA to jedyne badanie na polskim rynku, które umożliwia pełną diagnostykę reakcji utajonych na pokarmy – w ramach tego testu oznaczane jest bowiem zarówno stężenie specyficznych przeciwciał IgG, jak i przeciwciał IgA. Stężenie to oznaczane jest dla 96 różnych składników pokarmowych.
  • Oba typy nadwrażliwości (IgG-zależna i IgA-zależna) mogą współwystępować lub występować zupełnie niezależnie, tzn. jeden z alergenów uczula w klasie IgA, a inny – w klasie IgG.
  • Wykonanie badania pod tym kątem pozwala na identyfikację szkodzących nam pokarmów i wdrożenie odpowiedniej diety, co w konsekwencji zahamuje obecny w organizmie stan zapalny i zapewni Pacjentowi poprawę samopoczucia i stanu zdrowia.
  • UWAGA: Badanie FoodScreen nie jest przeznaczone dla Pacjentów z zaburzeniami układu immunologicznego (hypoglobulinemia, agammaglobulinemia, gammapatia monoklonalna). Pacjenci z chorobą autoimmunizacyjną, z pierwotnym niedoborem odporności, z zespołem nabytego niedoboru odporności (HIV) oraz w trakcie leczenia biologicznego, immunosupresyjnego oraz przeciwnowotworowego powinni przed zrobieniem testu skonsultować się ze specjalistą.

Wykaz alergenów badanych w teście FoodScreen

ALERGENY ALERGENY CD. ALERGENY CD.
Kazeina Ser żółty cheddar Mleko
Mleko kozie Serwatka Wołowina
Kurczak Białko jaja kurzego Żółtko jaja kurzego
Jagnięcina Wieprzowina Indyk
Małże Dorsz Krab
Halibut Homar Lucjan czerwony
Łosoś Przegrzebek Krewetka
Sola Tuńczyk Pstrąg
Jabłko Morela Banan
Borówka amerykańska Żurawina Winogrono
Grejpfrut Oliwka Cytryna
Pomarańcza Papaja Brzoskwinia
Gruszka Ananas Śliwka
Malina Truskawka Imbir
Migdał Jęczmień Fasola Kidney
Fasola Jaś Fasola pinto Soja
Fasola zielona (szparagowa) Gryka Kukurydza
Gliadyna Gluten Orzech laskowy
Soczewica Owies Groszek zielony
Orzech ziemny Orzech pecan Ryż biały
Żyto Sezam Pszenica orkisz
Słonecznik Orzech włoski Pszenica
Kasztan jadalny Len Zwyczajny Orzech kokosowy
Fasola biała Ciecierzyca pospolita Awokado
Burak Brokuł Kapusta głowiasta
Marchew Kalafior Seler
Ogórek Czosnek Sałata
Cebula Zielona papryka Słodki ziemniak (batat)
Ziemniak Dynia Szpinak
Pomidor Brukselka Szparag
Ziarno kakaowca Kawa Miód pszczeli
Drożdże piekarskie/Drożdże piwne Grzyby jadalne Oregano

Co zyskujesz dzięki wykonaniu badania FoodScreen?

Badanie i bezpieczeństwo

Test FoodScreen wskaże Ci, które produkty pokarmowe wywierają negatywny wpływ na Twój organizm.

Wdrożenie właściwego leczenia

Świadomość występujących nadwrażliwości pozwoli na podjęcie odpowiednich kroków (np. stosowanie diety eliminacyjnej / diety rotacyjnej), dzięki czemu schorzenia te zostaną wyeliminowane, a samopoczucie i stan zdrowia Pacjenta znacznie się poprawi.

W jaki sposób wykonasz test FoodScreen?

  • Aby wykonać test FoodScreen, zamów test przez stronę internetową – po zamówieniu otrzymasz zestaw (w ciągu 2 dni roboczych) do pobrania próbki krwi z palca. Próbkę krwi pobierz zgodnie z załączoną do zestawu instrukcją.
  • Pobraną próbkę krwi jak najszybciej odeślij do laboratorium – kuriera zamówisz przez stronę internetową, przy pomocy numeru badania.
  • Gotowy wynik testu FoodScreen odbierzesz online.

Pakiet DNA

Pakiet badań

FoodScreen IgG/IgA 96 składników pokarmowych

Cena badania:

1 790 zł