Nietolerancje pokarmowe a ciąża

środa 09:23 - 28.06.2017
Nietolerancje pokarmowe a ciąża
Nietolerancje pokarmowe to grupa bardzo powszechnie występujących schorzeń, których istotą jest nieprawidłowa odpowiedź organizmu na spożywany pokarm. Powodują one występowanie bardzo różnych, niespecyficznych dolegliwości - mogą wpływać między innymi na płodność i przebieg ciąży.

Co to są nietolerancje pokarmowe?

Z roku na rok wzrasta liczba przypadków wykrywanych nietolerancji pokarmowych, co związane jest w dużej mierze z większym dostępem do badań pozwalających na prawidłowe wykrycie tych schorzeń. Nietolerancje pokarmowe rozwijają się na skutek niewłaściwej reakcji układu immunologicznego na spożywany pokarm (są to nietolerancje zależne od przeciwciał IgG) lub w konsekwencji obecności szkodliwych zmian (mutacji, polimorfizmu) w naszym materiale genetycznym.

Nietolerancje pokarmowe IgG zależne a ciąża

W przebiegu IgG zależnych nietolerancji pokarmowych układ immunologiczny wytwarza nadmierną ilość przeciwciał IgG swoistych dla danego składnika pokarmowego, czego konsekwencją są różnorodne objawy. Do rozwoju nietolerancji pokarmowej tego typu może dojść z wielu powodów, wśród których wymienia się przewlekłe przyjmowanie niektórych leków (aspiryny, antybiotyków), długotrwały stres, choroby nowotworowe, choroby autoimmunologiczne, infekcje wirusowe, infekcje bakteryjne, chemioterapię, radioterapię czy interwencje chirurgiczne.

Nietolerancje pokarmowe zależne od przeciwciał klasy IgG są odwracalne i mogą pojawić się w dowolnym wieku - są częste zarówno u dzieci, jak i u osób dorosłych. Objawy związane z tymi schorzeniami występują zwykle od 24 do 96 godzin od spożycia produktu nietolerowanego. Do symptomów spowodowanych IgG zależną nietolerancją pokarmową zalicza się wzdęcia, zaparcia, bóle brzucha, biegunki, wymioty, osłabienie organizmu, przewlekłe niedożywienie, bóle mięśni, bóle stawów, bóle głowy, trądzik, powstawanie zmian na skórze, zaburzenia wzroku, nastroju czy też zmiany zachowania. Nieleczone nietolerancje IgG zależne mogą skutkować otyłością, przewlekłym niedożywieniem, niedokrwistością, cukrzycą, depresją, a także problemami z zajściem w ciążę.

Aktualnie przeprowadzane są badania naukowe w celu ustalenia znaczenia nietolerancji pokarmowych zależnych od przeciwciał IgG w zaburzeniach płodności. Specjaliści wskazują, że spowodowany nietolerancją pokarmową przewlekły stan zapalny w organizmie skutkuje niedoborem witamin i mikroskładników bardzo istotnych dla procesu zapłodnienia, implantacji zarodka i utrzymania ciąży. Nietolerancje pokarmowe IgG zależne mogą prowadzić także do zaburzenia czynności jajników, ponadto wywierają one negatywny wpływ na parametry nasienia.

Pakiet badań w kierunku nietolerancji pokarmowych

Dolegliwości takie jak trudności z zajściem w ciążę, przewlekłe zmęczenie, bóle brzucha czy biegunki często występują w przebiegu nietolerancji pokarmowych. Jeżeli więc obserwujesz takie objawy u siebie, wykonaj badanie w kierunku nietolerancji najpowszechniejszych produktów spożywczych.

Dostępne testy na nietolerancje pokarmowe to:

IMMUNOdiagDIETA - 44 alergeny IgG4

IMMUNOdiagDIETA - 88 alergenów IgG4

IMMUNOdiagDIETA - 280 alergenów IgG4

Dowiedz się więcej

Należy również podkreślić, że przeciwciała IgG wytworzone przez układ immunologiczny ciężarnej mają zdolność do wnikania do krwiobiegu rozwijającego się płodu przez łożysko, a także są przekazywane dziecku już po urodzeniu podczas karmienia piersią - może to wywoływać niepożądane reakcje również u dziecka, dlatego tak ważne jest odpowiednio wczesne zdiagnozowanie występującej nietolerancji pokarmowej u jego matki.

Celiakia (trwała nietolerancja glutenu) a ciąża

Celiakia, nazywana również chorobą trzewną lub trwałą nietolerancją glutenu również wpływa negatywnie na płodność i powoduje problemy z utrzymaniem ciąży. Celiakia to choroba często występująca w polskiej populacji, jednak tylko niewielka ilość przypadków diagnozowana jest prawidłowo. Schorzenie to polega na nietolerancji przez organizm białka roślinnego - glutenu, które obecne jest w wielu gatunkach zbóż (pszenica, owies, żyto czy jęczmień). U osób z celiakią białko to przyczynia się do zaniku kosmków jelita cienkiego, czyli struktur mających ogromne znaczenie w procesach wchłaniania składników pokarmowych. Zanikanie kosmków zaburza te procesy, co skutkuje występowaniem różnych objawów.

Przyczyny występowania celiakii nie zostały jeszcze dokładnie ustalone - specjaliści wskazują, że kluczowa jest obecność czynnika genetycznego (wariantów genetycznych HLA-DQ2 i HLA-DQ8 w naszym DNA), jednak bodźcem prowadzącym do ujawnienia się choroby zwykle są czynniki immunologiczne, środowiskowe czy hormonalne. Może więc zdarzyć się tak, że u kobiety obciążonej genetycznie objawy celiakii pojawią się dopiero podczas ciąży na skutek zmian hormonalnych wywołanych tym stanem. Celiakia może ujawnić się w dowolnym wieku, występuje około 2 razy częściej u płci żeńskiej w porównaniu do płci męskiej.

U chorych na celiakię mogą występować takie dolegliwości jak utrata masy ciała, zaparcia, wzdęcia, biegunki, bóle brzucha, anemia, bóle stawów i kości czy stany depresyjne - nieleczone schorzenie skutkuje zaburzeniami neurologicznymi i psychicznymi, a także nowotworami złośliwymi układu pokarmowego. Celiakia ma też znaczny wpływ na płodność i na przebieg ciąży - powoduje zaburzenia miesiączkowania, co znacznie utrudnia zajście w ciążę (choroba ta może być również przyczyną przedwczesnej menopauzy). Celiakia wpływa też negatywnie na jakość nasienia u mężczyzn. Choroba ta przyczynia się do niedoboru takich związków jak kwas foliowy, cynk, żelazo, selen, co stanowi poważne zagrożenie dla ciąży. Kobiety chore na celiakię są bardziej narażone na poronienia samoistne i martwe urodzenia - ryzyko poronienia u pacjentki z nieleczoną celiakią jest około 10 razy większe w porównaniu do kobiet leczonych. Ponadto, brak leczenia celiakii ma negatywny wpływ na rozwój płodu, może być powodem np. niskiej masy urodzeniowej dziecka.

Pakiet badań genetycznych w kierunku celiakii

Jeżeli występują u Ciebie takie objawy jak utrata masy ciała i łaknienia, przewlekłe zmęczenie, wzdęcia czy biegunki, wykonaj badanie genetyczne w kierunku celiakii.

Badanie wskaże poziom ryzyka związanego z zachorowaniem na:

celiakię

Dowiedz się więcej  

Jak wykryć nietolerancje pokarmowe?

W przypadku występujących u danej pary problemów z płodnością lub utrzymaniem ciąży, specjaliści coraz częściej zalecają przeprowadzenie badań w kierunku nietolerancji pokarmowych. Badania te wskazane są jednak dla wszystkich osób planujących posiadanie potomstwa.

Nietolerancje pokarmowe zależne od przeciwciał klasy IgG można prawidłowo zdiagnozować poprzez wykonanie badań krwi, polegających na dokładnym pomiarze stężenia przeciwciał IgG specyficznych dla konkretnych produktów pokarmowych - przykładem tego typu testów jest badanie IMMUNOdiagDIETA. Podwyższone stężenie przeciwciał IgG świadczy o występowaniu nietolerancji pokarmowej w naszym organizmie. Dzięki wykonaniu takiego testu dowiemy się więc, które produkty pokarmowe nam szkodzą, a które możemy spożywać bez żadnego zagrożenia.

Celiakię można zdiagnozować przy pomocy takich narzędzi jak badanie poziomu przeciwciał tTg, EmA i DGP we krwi, biopsja jelita cienkiego czy badanie genetyczne. Obecność przeciwciał we krwi pacjenta niemal jednoznacznie potwierdza zachorowanie na celiakię, jednak część pacjentów nie wytwarza ich wcale. Biopsja błony śluzowej jelita cienkiego pozwala na ocenę stopnia zaniku kosmków jelitowych i stwierdzenie obecności innych zmian morfologicznych świadczących o występowaniu celiakii. Dzięki wykonaniu badania genetycznego dowiemy się z kolei, czy w naszym materiale genetycznym znajdują się warianty HLA-DQ2 i HLA-DQ8 - obecne są one w DNA 96% wszystkich osób chorujących na celiakię. W przypadku badania poziomu przeciwciał oraz biopsji jelita cienkiego bardzo ważne jest, aby nie stosować diety bezglutenowej przed przeprowadzeniem tych testów - w przeciwnym przypadku rozpoznanie może być nieprawidłowe. Stosowanie diety bezglutenowej przed postawieniem diagnozy nie ma natomiast wpływu na wynik badania genetycznego.

Leczenie nietolerancji pokarmowych

Nietolerancje pokarmowe zależne od przeciwciał IgG są odwracalne - na podstawie wyniku badania poziomu przeciwciał we krwi możliwe jest wdrożenie diety eliminacyjnej lub diety rotacyjnej, tak aby doprowadzić do cofnięcia się danej nietolerancji. Wiąże się to z wyeliminowaniem istniejących objawów (np. ustąpieniem problemów z poczęciem dziecka), a tym samym poprawą stanu zdrowia i samopoczucia.

Celiakia jest natomiast chorobą nieodwracalną, jedyną skuteczną metodą jej leczenia jest wyeliminowanie glutenu z jadłospisu i stosowanie takiej diety już do końca życia. Po kilku tygodniach po wykluczeniu glutenu dochodzi do regeneracji kosmków jelitowych - stosowanie diety eliminującej to białko przed zajściem w ciążę i podczas ciąży daje duże szanse na urodzenie zdrowego dziecka.

Statystyki:
2 komentarzy
302 wyświetleń

Najnowsze komentarze

Magda Zdrowegeny.pl
wtorek 08:56 - 07.11.2017
Tak, ciąża nie jest przeciwwskazaniem do zrobienia badania.
Odpowiedz
Anna
poniedziałek 18:43 - 06.11.2017
Czy badanie na nietolerancję pokarmową mozna wykonać w ciąży
Odpowiedz
Celiakia

Badania genetyczne w kierunku nietolerancji pokarmowych mogą pomóc Ci zastosować odpowiednią dietę!

Celiakia

Dla osób, u których występują mało specyficzne objawy o trudnej do wyjaśnienia przyczynie, takie jak bóle i wzdęcia brzucha, biegunki czy utrata masy ciała i łaknienia.

Test wskaże poziom ryzyka związanego z zachorowaniem na:

celiakii

Cena badania:

239 zł