Choroby dietozależne - otyłość, cukrzyca, choroby układu krążenia

czwartek 05:14 - 24.08.2017
Choroby dietozależne - otyłość, cukrzyca, choroby układu krążenia

Mianem chorób dietozależnych określa się te schorzenia, na rozwój których duży wpływ wywiera nieodpowiednia dieta i jakość spożywanych produktów - zalicza się do nich między innymi otyłość, cukrzycę czy choroby układu krążenia. Z roku na rok zwiększa się liczba przypadków chorób dietozależnych wśród Polaków, na szczęście ich występowaniu można skutecznie zapobiegać.

Co to są choroby dietozależne?

Na wystąpienie choroby dietozależnej ogromny wpływ ma, jak sama nazwa wskazuje, nieprawidłowy sposób odżywiania. Wśród najczęstszych błędów żywieniowych wymienia się przede wszystkim dodatni bilans energetyczny (dostarczanie zbyt dużej liczby kalorii w porównaniu do energii wydatkowanej), nadmierne spożycie cukru, soli, tłuszczów trans i nasyconych kwasów tłuszczowych przy równocześnie zbyt małym spożyciu witamin i polifenoli.

Do grupy chorób dietozależnych należy między innymi otyłość, cukrzyca typu drugiego, choroby układu krążenia, osteoporoza, a także nowotwory złośliwe.

Otyłość

Otyłość jest jednym z najpoważniejszych problemów zdrowotnych ostatnich lat i podstawowym schorzeniem dietozależnym - należy jednak podkreślić, że często to właśnie otyłość jest pośrednią lub bezpośrednią przyczyną innych jednostek chorobowych związanych z nieprawidłową dietą. Istotą otyłości jest nadmierne nagromadzenie się w organizmie tkanki tłuszczowej - stanowi ona ponad 15% masy ciała dorosłego mężczyzny i 25% masy ciała dorosłej kobiety, a wskaźnik masy ciała (BMI) wynosi co najmniej 30kg/m2. Skutkuje to bardzo poważnym pogorszeniem jakości życia (a nawet niepełnosprawnością) i zwiększonym ryzykiem przedwczesnego zgonu. Oprócz nieprawidłowej diety, wśród przyczyn otyłości wymienia się predyspozycje genetyczne, niewystarczającą aktywność fizyczną, zaburzenia emocjonalne czy też stres. Otyłość może rozwinąć się również jako konsekwencja innej choroby (na przykład niedoczynności tarczycy, niedoczynności przysadki czy zespołu Cushinga) czy stosowania takich leków jak kortykosteroidy - w takich przypadkach jest to tak zwana otyłość wtórna.

Cukrzyca typu 2

Cukrzyca typu 2 to choroba metaboliczna i najczęściej diagnozowany typ cukrzycy (występuje u 90% pacjentów z cukrzycą). Choroba ta polega na zwiększeniu stężenia glukozy we krwi, co związane jest z insulinoopornością. Insulina jest hormonem produkowanym przez komórki beta trzustki i jej rolą jest utrzymywanie odpowiedniego poziomu glukozy we krwi - insulina pobudza tkanki organizmu do wychwytu tego cukru. Insulinoopornością nazywany jest natomiast taki stan, gdy tkanki nie są wystarczająco wrażliwe na działanie insuliny i nie pobierają odpowiedniej ilości glukozy.

Cukrzyca typu 2 to choroba rozwijająca się stopniowo - występujące w jej przebiegu objawy nasilają się z czasem, w wielu przypadkach schorzenie to przez bardzo długi czas nie wywołuje żadnych symptomów. Cukrzyca typu II może objawiać się częstym oddawaniem moczu, zwiększonym pragnieniem, suchością skóry i błon śluzowych (na skutek odwodnienia organizmu), osłabieniem, przewlekłym zmęczeniem, sennością czy zaburzeniami widzenia. Do powikłań spowodowanych cukrzycą zalicza się większe ryzyko chorób układu krążenia, amputacji kończyn dolnych, ślepoty, niewydolności nerek i demencji.

Głównymi przyczynami rozwoju cukrzycy typu 2 są dieta wysokokaloryczna i siedzący tryb życia, co prowadzi do nadmiernej masy ciała - im większa waga, tym wyższe ryzyko zachorowania. Wśród innych przyczyn wymienia się uwarunkowanie genetyczne, a także przewlekłe zmęczenie, brak snu i przewlekłe stosowanie takich leków jak kortykosteroidy, beta-blokery czy statyny.

Pakiet badań genetycznych GENOdiagDIETA

Jeżeli chcesz uniknąć takich schorzeń dietozależnych jak otyłość, cukrzyca czy nadciśnienie, rozważ wykonanie badania GENOdiagDIETA, dzięki któremu będziesz mógł odżywiać się zgodnie z potrzebami własnego organizmu.

Dzięki diecie zgodnej z własnym DNA możesz:

poprawić swoje samopoczucie, wygląd i ogólny stan zdrowia

poprawić zdolność organizmu do usuwania toksyn

uzyskać prawidłową masę ciała

uniknąć chorób zależnych od diety

wzmocnić układ odpornościowy

spowolnić procesy starzenia

Dowiedz się więcej

Choroby układu krążenia - nadciśnienie tętnicze i miażdżyca

Nieprawidłowa dieta prowadząca do nadwagi i otyłości to także poważny czynnik ryzyka chorób układu krążenia, takich jak nadciśnienie tętnicze i miażdżyca tętnic. Nadciśnienie tętnicze polega na okresowym lub stałym podwyższeniu tętniczego ciśnienia krwi powyżej 140/90 mmHg - schorzenie to występuje najczęściej u osób pomiędzy 35. a 60. rokiem życia i w większości przypadków przebiega bezobjawowo.

Miażdżyca to rozwijający się latami proces chorobowy, w przebiegu którego w ścianach tętnic odkładają się lipidy - skutkuje to ograniczeniem przepływu naczyniowego i ograniczeniem zaopatrzenia w tlen poszczególnych narządów (co stanowi zagrożenie życia). Zmiany miażdżycowe postępują w miarę upływu czasu, pierwsze objawy choroby występują zazwyczaj u mężczyzn po 40. roku życia i u kobiet po menopauzie. Miażdżyca jest bardzo poważnym ryzykiem wystąpienia choroby niedokrwiennej serca, zawału serca, udaru mózgu, niewydolności krążenia, zaburzeń rytmu serca, niedokrwienia kończyn, a także chorób nerek.

Do rozwoju chorób układu krążenia przyczynia się dieta bogata w tłuszcze pochodzenia zwierzęcego i sód, siedzący tryb życia, predyspozycje genetyczne, palenie tytoniu, życie w ciągłym stresie czy występowanie innych chorób (takich jak cukrzyca).

Osteoporoza

Osteoporoza jest chorobą polegającą na postępującym ubytku masy kostnej i zwiększonej podatności na złamania kości - do złamań tych może dojść nawet po drobnych urazach. Osteoporoza najczęściej dotyka kobiety po menopauzie, ale występuje także u mężczyzn (zwykle w podeszłym wieku). Utrata mineralnej gęstości kości to proces związany z wiekiem, jednak wymienia się kilka czynników ryzyka rozwoju osteoporozy. Należy do nich nieprawidłowa dieta związana przede wszystkim z małą podażą wapnia, predyspozycje genetyczne, palenie papierosów, nadmierne spożywanie alkoholu, niewystarczająca aktywność fizyczna, długotrwałe unieruchomienie oraz niedobór witaminy D. Większe ryzyko rozwoju osteoporozy występuje ponadto u chorych na cukrzycę, zespół Cushinga, reumatoidalne zapalenie stawów czy kamicę nerkową.

Nowotwory złośliwe

Do chorób dietozależnych zaliczane są także nowotwory złośliwe, czyli bardzo poważny problem współczesnej medycyny. Liczba zachorowań na nowotwory złośliwe wzrasta z roku na rok - specjaliści wskazują, że istotny wpływ na występowanie i umieralność z powodu choroby nowotworowej ma właśnie sposób odżywiania. Ryzyko rozwoju nowotworu złośliwego zwiększa się w przypadku dodatniego bilansu energetycznego, nadmiernego spożycia tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, nadmiernego spożycia produktów wędzonych i tych z dużą zawartością soli, a także niedostatecznego spożywania warzyw i owoców (które są doskonałym źródłem witamin i antyoksydantów). Oczywiście nieprawidłowa dieta i związana z nią nadmierna masa ciała to tylko jedne z wielu czynników ryzyka zachorowania na nowotwór złośliwy - wśród innych wymienia się predyspozycje genetyczne, palenie tytoniu, spożywanie alkoholu, infekcje, czy też nadmierną ekspozycję na promieniowanie UV.

Jak zapobiegać chorobom dietozależnym?

Choroby dietozależne stanowią poważne wyzwanie dla specjalistów, jednak ich ryzyko można zminimalizować poprzez stosowanie odpowiedniej profilaktyki - jej podstawą jest naturalnie prawidłowa dieta. Do ogólnych zaleceń zdrowego odżywiania zalicza się stosowanie diety bogatej w warzywa i owoce, ograniczenie spożycia cukrów prostych, soli, tłuszczów zwierzęcych i alkoholu, dostarczanie odpowiedniej ilości błonnika i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

W obecnych czasach coraz większą popularnością cieszy się również dieta dostosowana do własnych genów, którą przygotowuje się na podstawie wyniku badania nutrigenetycznego (takiego jak GENOdiagDIETA lub Genodiet Completo) - specjaliści wskazują, że taki indywidualny sposób odżywiania jest najbardziej korzystny dla odpowiedniego funkcjonowania własnego organizmu. W ramach badania analizowane są geny odpowiedzialne między innymi za metabolizm węglowodanów, tłuszczów czy witamin, za zwiększone ryzyko nadwagi, otyłości i innych chorób dietozależnych, za eliminację szkodliwych dla organizmu toksyn i wolnych rodników, a także za predyspozycje do nadwrażliwości i nietolerancji pokarmowych (na przykład glutenu, laktozy czy sodu). Na podstawie analizy genetycznej przygotowywane są odpowiednie, indywidualne zalecenia żywieniowe dla pacjenta - mają one na celu poprawę stanu zdrowia i samopoczucia, zminimalizowanie ryzyka rozwoju groźnych chorób w przyszłości, a także bezpieczne i trwałe osiągnięcie idealnej masy ciała.

Statystyki:
0 komentarzy
27 wyświetleń

Najnowsze komentarze

Brak komentarzy - skomentuj pierwszy!

GENOdiagDIETA

Dzięki badaniu GENOdiagDIETA możliwe jest ustalenie unikalnego profilu żywieniowego pacjenta na podstawie analizy genów

GENOdiagDIETA

  • Dzięki badaniu GENOdiagDIETA możliwe jest ustalenie unikalnego profilu żywieniowego pacjenta na podstawie analizy genów
  • Wynik testu pozwala na opracowanie idealnej diety, która zapewni pacjentowi dobry stan zdrowia, osiągniecie optymalnej masy ciała czy uniknięcie rozwoju wielu groźnych chorób w przyszłości

Test wskaże poziom ryzyka związanego z zachorowaniem na:

metabolizm tłuszczów, węglowodanów, niektórych witamin

obecność predyspozycji do nietolerancji i nadwrażliwości pokarmowych

obecność genetycznych skłonności do otyłości i innych schorzeń dietozależnych

zdolność do usuwania wolnych rodników i toksyn

Cena badania:

1 799 zł