Co to jest nietolerancja białka?

wtorek 00:00 - 11.07.2017
Co to jest nietolerancja białka?
IgG zależna nietolerancja pokarmowa to często występujące wśród Polaków schorzenie, które polega na niewłaściwej odpowiedzi naszego układu immunologicznego na białkowe składniki poszczególnych pokarmów, zarówno tych pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Nietolerancja tego typu może dotyczyć różnorodnych produktów pokarmowych i objawia się występowaniem u chorego dokuczliwych dolegliwości.

IgG zależna nietolerancja białka

IgG zależne nietolerancje pokarmowe stanowią niemal połowę przypadków nadwrażliwości pokarmowej. W przebiegu tych schorzeń, układ immunologiczny reaguje niewłaściwie na białkowe składniki spożywanych produktów - wytwarza on bowiem nadmierną ilość przeciwciał IgG dla nich specyficznych, co skutkuje pojawianiem się uciążliwych objawów. IgG zależna nietolerancja białka może dotyczyć białek bardzo wielu różnych produktów pokarmowych pochodzenia zwierzęcego i roślinnego - do tych wywołujących nietolerancję najczęściej zalicza się białko jaja kurzego, białka mleka krowiego, białkowe składniki takich mięs jak wieprzowina czy wołowina, białkowe składniki owoców morza, a także orzechów. Często wykrywa się ponadto nietolerancję glutenu, czyli białka roślinnego zawartego w ziarnach niektórych gatunków zbóż (na przykład pszenicy, jęczmienia czy żyta).

W patogenezie IgG zależnej nietolerancji białka bardzo duże znaczenie ma zaburzenie funkcjonowania bariery jelitowej, która zlokalizowana jest na wewnętrznej powierzchni jelita cienkiego. Fizjologiczną rolą tej bariery jest zapobieganie przenikaniu do krwiobiegu takich związków jak chorobotwórcze wirusy czy bakterie, a także fragmenty nieprawidłowych komórek flory bakteryjnej, barwniki, konserwanty, czy nietypowe produkty trawienia. Jeżeli czynność bariery jelitowej jest zaburzona, do krwiobiegu przenikają wyżej wymienione związki (w tym składniki pokarmów), dochodzi do miejscowej reakcji zapalnej i powstawania kompleksów alergenów pokarmowych i przeciwciał klasy IgG. Kompleksy te rozprowadzane są przez układ krwionośny i mogą osadzać się w różnych miejscach organizmu - jest to przyczyną występowania różnych dolegliwości u osoby chorej. Wśród nich wymienia się objawy zarówno ze strony układu pokarmowego, jak i dolegliwości bezpośrednio z nim niezwiązane. U chorego na nietolerancję IgG zależną mogą pojawić się więc wzdęcia, zaparcia, biegunki, uczucie pełności, mdłości, bóle brzucha, ale także zwiększona męczliwość, nagłe zmiany nastroju, stany depresyjne, migrenowe bóle głowy, problemy ze snem, zaburzenia wzroku czy bóle mięśniowo-stawowe. Objawy te występują najczęściej dopiero po 24 godzinach (do 96 godzin) od spożycia nietolerowanego składnika.

Budowa bariery jelitowej jest złożona, wymienia się więc wiele czynników mogących doprowadzić do upośledzenia jej czynności - te czynniki to między innymi takie leki jak antybiotyki, niesteroidowe leki przeciwzapalne, inhibitory pompy protonowej czy chemioteraeutyki, ale również długotrwały stres, choroby nowotworowe, choroby autoimmunologiczne, ostre infekcje wirusowe i bakteryjne przewodu pokarmowego.

IgG zależne nietolerancje białkowych składników pokarmowych mogą rozwinąć się w dowolnym wieku, są powszechne zarówno u dzieci, młodzieży, jak i u osób dorosłych i osób starszych. U małych dzieci schorzenia te rozwijają się najczęściej z powodu niedojrzałości bariery jelitowej (ta niedojrzałość sprawia, że bariera jelitowa cechuje się zwiększoną przepuszczalnością).

Jak zdiagnozować nietolerancję białka?

IgG zależne nietolerancje pokarmowe można prawidłowo zdiagnozować przy pomocy badań krwi, które polegają na pomiarze w niej stężenia przeciwciał IgG specyficznych dla białkowych składników konkretnego produktu pokarmowego. Testem tego typu jest IMMUNOdiagDIETA - badanie to pozwala na sprawdzenie, czy w naszym organizmie występuje nietolerancja 44, 88 lub 280 alergenów z bardzo różnych grup pokarmowych (takich jak nabiał, mięso, orzechy, zboża glutenowe i bezglutenowe, owoce i warzywa, ryby i owoce morza, kawy i herbaty).

Pakiet badań w kierunku nietolerancji pokarmowych

Dolegliwości takie jak przewlekłe zmęczenie, bóle brzucha, biegunki, wzdęcia, migreny, osłabienie organizmu często występują w przebiegu IgG zależnych nietolerancji białek poszczególnych pokarmów. Jeżeli więc obserwujesz takie objawy u siebie, wykonaj badanie w kierunku nietolerancji tego typu.

Dostępne testy na nietolerancje pokarmowe to:

IMMUNOdiagDIETA - 44 alergeny IgG

IMMUNOdiagDIETA - 88 alergenów IgG

IMMUNOdiagDIETA - 280 alergenów IgG

Dowiedz się więcej

Raport z badania zawiera ilościowe oznaczenie poziomu przeciwciał klasy IgG swoistych dla poszczególnych alergenów, a także odpowiednie żywieniowe wytyczne. Każdy wynik ilościowy przypisywany jest do skali RAST/EAST od 0 do 6, gdzie:

  • rezultat w klasie 0 to brak występowania nietolerancji IgG zależnej u osoby badanej,
  • wynik w klasach 1-3 oznacza słabo wyrażone objawy choroby lub ich brak,
  • wynik w klasach 4-6 oznacza występowanie objawów spowodowanych IgG zależną nietolerancją pokarmową.

Wynik testu IMMUNOdiagDIETA wskaże dokładnie, jakie produkty pokarmowe są nietolerowane przez nasz organizm, a jakie nie stanowią dla niego żadnego zagrożenia. Świadomość występującego procesu chorobowego jest bardzo ważna, ponieważ stanowi podstawę do takiego spersonalizowania diety, aby nietolerancja całkowicie się cofnęła lub znacznie osłabiła - IgG zależne nietolerancje pokarmowe to bowiem schorzenia odwracalne. Najczęściej zalecane jest zastosowanie diety eliminacyjnej lub diety rotacyjnej. Ta pierwsza polega na czasowym wykluczeniu z jadłospisu produktu nietolerowanego (na przykład na okres 3-6 miesięcy), istotą tej drugiej zaś jest zamienne spożywanie produktów nietolerowanych z tymi tolerowanymi. Wiele korzyści niektórym chorym może przynieść ponadto przyjmowanie probiotyków, czyli doustnych preparatów zawierających odpowiednio wyselekcjonowane, żywe szczepy drobnoustrojów. Probiotyki wywierają bardzo korzystny wpływ na funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Cofnięcie się lub znaczące osłabienie choroby doprowadzi do ustąpienia objawów, a tym samym do poprawy naszego samopoczucia, stanu zdrowia i jakości życia. Ponadto, ochroni nas to przed występowaniem powikłań nietolerancji IgG zależnej, do których zalicza się otyłość, cukrzycę, typu drugiego, niedokrwistość, przewlekłe niedożywienia czy choroby wątroby.

Kiedy zrobić test na nietolerancję białka?

Badanie pod kątem IgG zależnych nietolerancji białkowych składników pokarmów może wykonać każdy - pozwoli na odpowiednie spersonalizowanie własnego sposobu odżywiania. W niektórych przypadkach, test ten warto jednak wykonać szczególnie.

Głównym wskazaniem do zrobienia badania jest występowanie dolegliwości wiązanych z nietolerancją pokarmową. Testom tym warto poddać się także w przypadku problemów z utratą zbędnych kilogramów mimo regularnego wysiłku fizycznego i ograniczenia przyjmowanych dziennie kalorii - trudności te nierzadko dotykają osoby borykające się z IgG zależną nietolerancją.

Badania na nietolerancje warto przeprowadzić także w przypadku istnienia wątpliwości diagnostycznych - IgG zależne nietolerancje pokarmowe często mylone są alergiami pokarmowymi, są to jednak dwie różne jednostki chorobowe (alergie na białka pokarmów związane są nadmierną produkcją przez układ odpornościowy przeciwciał IgE).

Wskazaniem do wykonania testu jest także planowanie potomstwa lub trudności z zajściem w ciążę - przewlekły stan zapalny spowodowany nadmierną produkcją IgG skutkuje niedoborem witamin i mikroskładników odgrywających ogromną rolę w procesie zapłodnienia i utrzymania ciąży, ponadto prowadzi on do zaburzenia czynności jajników i parametrów nasienia. Warto także podkreślić, że przeciwciała klasy IgG mogą przenikać do krwiobiegu płodu przez łożysko oraz są one przekazywane noworodkowi w trakcie karmienia piersią - może to wywołać niepożądaną reakcję również u niego.

Jeżeli wykonamy test w kierunku nietolerancji białek pokarmów i rezultat będzie pozytywny, po kilku-kilkunastu miesiącach można przeprowadzić badanie ponownie - pozwoli to na dokładną ocenę efektów działań wdrożonych po wcześniejszym wykryciu IgG zależnej nietolerancji pokarmowej.

Statystyki:
0 komentarzy
56 wyświetleń

Najnowsze komentarze

Brak komentarzy - skomentuj pierwszy!

IMMUNOdiagDIETA 44 alergeny IgG

  • IMMUNOdiagDIETA jest badaniem umożliwiającym ustalenie tych produktów spożywczych, które nie są tolerowane przez organizm
  • Wynik testu stanowi podstawę do wdrożenia do diety odpowiednich zmian, dzięki którym poprawi się nasz stan zdrowia i samopoczucie

Test wskaże poziom ryzyka związanego z zachorowaniem na:

IgG zależnych nietolerancji pokarmowych

Cena badania:

419 zł