Uczulenia pokarmowe - przyczyny, objawy, diagnostyka i leczenie

poniedziałek 10:24 - 17.07.2017
Uczulenia pokarmowe - przyczyny, objawy, diagnostyka i leczenie
Uczulenie polega na nadmiernej wrażliwości organizmu na działanie danego czynnika lub substancji, bardzo często czynnikiem uczulającym są składniki pokarmów. Wśród uczuleń pokarmowych można wyróżnić alergię lub nietolerancję IgG zależną - schorzenia te są przez wielu mylone ze sobą, jednak to dwie różne jednostki chorobowe.

Uczulenia pokarmowe - alergia i nietolerancja zależna od przeciwciał IgG

Problem uczuleń pokarmowych jest bardzo powszechny w Polsce i na świecie - z roku na rok zwiększa się liczba wykrywanych nietolerancji i alergii pokarmowych. Jest to związane z większą wiedzą specjalistów (i samych pacjentów) odnośnie tych chorób, a także z coraz powszechniejszym dostępem do odpowiednich metod diagnostycznych. Nie bez wpływu na dużą ilość uczuleń pokarmowych pozostaje także postęp cywilizacyjny - ryzyko rozwoju tych schorzeń wzrasta ze względu na przesadne dbanie o higienę, eliminację drobnoustrojów chorobotwórczych czy spożywanie dużych ilości mocno przetworzonej żywności.

Ponadto, do innych czynników ryzyka uczuleń zalicza się długotrwałe stosowanie niektórych leków (antybiotyków, aspiryny), infekcje bakteryjne, wirusowe lub pasożytnicze, zaburzenia w obrębie flory bakteryjnej, choroby autoimmunologiczne czy choroby nowotworowe.

Do uczuleń pokarmowych zalicza się alergię pokarmową oraz nietolerancję pokarmową zależną od przeciwciał IgG (to drugie schorzenie często nazywane jest również alergią opóźnioną). Zarówno alergia, jak i nietolerancja pokarmowa rozwijają się na skutek niewłaściwej odpowiedzi układu immunologicznego na spożywany pokarm - w przypadku alergii dochodzi jednak do nadmiernej produkcji przeciwciał IgE specyficznych dla nietolerowanego alergenu, podczas gdy nietolerancja pokarmowa polega na wytwarzaniu zbyt dużych ilości przeciwciał IgG (również swoistych dla konkretnego pokarmu). Nadmierne ilości tych przeciwciał skutkują występowaniem u chorego różnorodnych dolegliwości.

Uczulenia pokarmowe mogą rozwinąć się w dowolnym momencie życia, zarówno u dzieci (u niemowląt i małych dzieci najczęściej diagnozuje się alergie pokarmowe), jak i u młodzieży i osób dorosłych. Wśród najczęstszych alergenów pokarmowych wymienia się orzeszki ziemne, pszenicę, mleko krowie, jaja, skorupiaki, ryby, mięso wołowe czy mięso wieprzowe.

Jak objawiają się uczulenia pokarmowe?

W przebiegu uczuleń pokarmowych, u chorego mogą pojawić się różnorodne symptomy - w przypadku alergii pokarmowej występują one niemal natychmiast po spożyciu nietolerowanego przez organizm alergenu. Najczęstsze objawy alergii pokarmowej to:

  • obrzęk lub pokrzywka na skórze,
  • wysypka,
  • nieżyt nosa, krtani lub nieżyt ucha środkowego,
  • bóle nadbrzusza,
  • zawroty i bóle głowy,
  • biegunki, wymioty, zaparcia,
  • nadmierna senność.

Należy podkreślić, że alergia pokarmowa może również doprowadzić do tak zwanego wstrząsu anafilaktycznego, który jest bardzo groźnym, zagrażającym życiu stanem - jeżeli do niego dojdzie, konieczne jest bardzo szybkie rozpoznanie i wdrożenie leczenia. Cechy charakterystyczne dla wstrząsu anafilaktycznego to rumień, pokrzywka, świąd skóry, bladość skóry, obrzęk warg i języka, zwiększona potliwość, zawroty głowy, nudności, duszność i świszczący oddech, zaburzenia rytmu serca, spadek ciśnienia tętniczego i utrata przytomności.

Pakiet badań w kierunku nietolerancji pokarmowych

Dolegliwości takie jak przewlekłe zmęczenie, bóle brzucha, biegunki, wzdęcia czy migreny często występują w przebiegu nietolerancji pokarmowych. Jeżeli więc obserwujesz takie objawy u siebie, wykonaj badanie w kierunku nietolerancji najpowszechniejszych produktów spożywczych.

Dostępne testy na nietolerancje pokarmowe to:

IMMUNOdiagDIETA - 44 alergeny IgG

IMMUNOdiagDIETA - 88 alergenów IgG

IMMUNOdiagDIETA - 280 alergenów IgG

Dowiedz się więcej

W przypadku nietolerancji pokarmowych IgG zależnych, objawy kliniczne występują u chorego od 24 do 96 godzin po spożyciu szkodliwego składnika, a wśród nich wymienia się:

  • wzdęcia, mdłości, zaparcia, biegunki,
  • bóle brzucha,
  • bóle mięśniowo-stawowe,
  • migreny,
  • trądzik i inne zmiany skórne,
  • gwałtowne zmiany nastroju,
  • stany depresyjne,
  • trudności z zasypianiem,
  • zaburzenia widzenia.

Nieleczone nietolerancje zależne od IgG skutkują takimi komplikacjami zdrowotnymi jak cukrzyca typu drugiego, otyłość, choroby wątroby, niedokrwistość, trudności z poczęciem dziecka czy przewlekłe niedożywienie.

Diagnostyka uczuleń pokarmowych

Uczulenia pokarmowe można prawidłowo zdiagnozować przy pomocy kilku metod. W przypadku alergii pokarmowej w diagnostyce stosuje się testy skórne, testy serologiczne oraz pokarmowe testy prowokacyjne. Wykrycie IgG zależnych nietolerancji pokarmowych jest natomiast możliwe tylko przy pomocy testów serologicznych.

Badania stosowane w diagnostyce alergii pokarmowej

Testy skórne mają na celu ocenę reakcji skóry na kontakt z konkretnym alergenem, polegają na nałożeniu tego alergenu na obszar skóry (najczęściej przedramienia) i odczytanie wyniku po około 20 minutach. Wynik dodatni oznacza występowanie alergii pokarmowej - o tym rezultacie świadczy obecność takich objawów jak świąd czy zaczerwienienie w obszarze nałożenia alergenu. Badania serologiczne z kolei polegają na pomiarze we krwi osoby badanej przeciwciał IgE specyficznych dla poszczególnych produktów pokarmowych - podwyższona ilość tych przeciwciał świadczy o rozwoju alergii. Testy te wskazane są przede wszystkim dla dzieci poniżej trzeciego roku życia oraz dla osób zmagających się z silnymi alergicznymi zmianami skórnymi. Istotą testów prowokacyjnych jest natomiast wykluczenie z jadłospisu alergenu podejrzewanego o wywołanie uczulenia na kilka-kilkanaście dni. Następnie, dany alergen należy ponownie wprowadzić do diety i ocenić, czy pojawiły się objawy kliniczne - bardzo ważne jest, aby test ten przeprowadzać pod kontrolą specjalisty.

Testy przeprowadzane w ramach diagnostyki nietolerancji pokarmowej zależnej od IgG

Aby prawidłowo zdiagnozować IgG zależną nietolerancję pokarmową, konieczne jest wykonanie testów serologicznych - badania te polegają na pomiarze we krwi pacjenta stężenia przeciwciał IgG swoistych dla poszczególnych produktów pokarmowych. Zbyt duża ilość przeciwciał IgG specyficznych dla danego alergenu oznacza występowanie u nas nietolerancji tego właśnie produktu. Testy w kierunku IgG zależnych nietolerancji pokarmowych mają najczęściej postać paneli różniących się między sobą zakresem badanych alergenów. Dostępne są więc zarówno badania obejmujące analizę tylko kilkunastu-kilkudziesięciu najpowszechniejszych alergenów, jak i testy bardziej rozszerzone, pozwalające na wykrycie nietolerancji nawet kilkuset produktów. Jednym z takich badań jest test IMMUNOdiagDIETA, który pozwala na pomiar stężenia przeciwciał IgG specyficznych dla 44, 88 lub 280 alergenów z różnorodnych grup (takich jak nabiał, owoce, warzywa, orzechy i nasiona, kawy i herbaty, ryby i owoce morza czy mięso).

Jak leczyć uczulenia pokarmowe?

W przypadku nietolerancji IgG zależnej najskuteczniejszą metodą leczenia jest czasowe całkowite wyeliminowanie uczulającego produktu z diety lub stosowanie diety rotacyjnej (zamiennego spożywania produktów nietolerowanych z tolerowanymi) - doprowadzi to do cofnięcia się lub znacznego osłabienia choroby, a tym samym zaniku dokuczliwych objawów, poprawy samopoczucia, stanu zdrowia i jakości życia.

Terapia alergii pokarmowej również polega na eliminacji z jadłospisu nietolerowanego alergenu - jeżeli taki sposób odżywiania nie przynosi oczekiwanych rezultatów, specjalista zaleci wdrożenie leczenia farmakologicznego, na przykład leków antyhistaminowych (stosuje się je u cierpiących na alergiczny nieżyt nosa czy pokrzywkę alergiczną). Inną metodą leczenia alergii pokarmowej jest tak zwane odczulanie, w wyniku czego organizm osoby chorej przestanie reagować lub będzie reagować bardzo słabo na poszczególne alergeny.

Jeżeli rozpoznamy u kogoś objawy wstrząsu anafilaktycznego, należy jak najszybciej udzielić choremu pomocy w miarę naszych możliwości (na przykład poprzez domięśniowe podanie adrenaliny) i wezwać pogotowie. Adrenalina to lek zwalczający objawy wstrząsu - zalecane jest, aby wszystkie osoby świadome swojej alergii oraz podatności na wstrząs zawsze miały ten środek przy sobie. Pozwoli to na podjęcie szybkich działań, jeżeli wstrząs anafilaktyczny rzeczywiście wystąpi.

Statystyki:
0 komentarzy
68 wyświetleń

Najnowsze komentarze

Brak komentarzy - skomentuj pierwszy!

IMMUNOdiagDIETA 88 alergenów IgG

IMMUNOdiagDIETA 88 IgG to badanie krwi pozwalające na określenieproduktów pokarmowych nietolerowanych i tolerowanych przez organizm

IMMUNOdiagDIETA 88 alergenów IgG

  • IMMUNOdiagDIETA 88 IgG to badanie krwi pozwalające na określenieproduktów pokarmowych nietolerowanych i tolerowanych przez organizm
  • Uzyskany wynik badania umożliwia podjęcie takich działań, które wyeliminują objawy występującej nietolerancji i doprowadzą do poprawy naszego samopoczucia

Test wskaże poziom ryzyka związanego z zachorowaniem na:

nietolerancji pokarmowych zależnych od przeciwciał IgG

Cena badania:

759 zł