Testy żywieniowe na nietolerancje pokarmowe

poniedziałek 00:00 - 10.04.2017
Testy żywieniowe na nietolerancje pokarmowe
Przy pomocy testów żywieniowych możliwe jest prawidłowe wykrycie nietolerancji pokarmowych IgG zależnych. Są to powszechne schorzenia, w przebiegu których u chorego pojawiają się różne dokuczliwe objawy na skutek spożycia konkretnych pokarmów.

Testy żywieniowe - na czym polegają te badania?

Testy żywieniowe to sposób na zdiagnozowanie występujących nietolerancji pokarmowych zależnych od przeciwciał klasy IgG, czyli bardzo częstego typu nadwrażliwości pokarmowej. Schorzenia te są odwracalne i nabyte - mogą rozwinąć się zarówno u małych dzieci, jak i młodzieży czy osób dorosłych. Polegają na nadmiernym wytwarzaniu przez układ odpornościowy przeciwciał IgG specyficznych dla danego pokarmu w odpowiedzi na jego spożycie. Zbyt duża ilość tych przeciwciał skutkuje bardzo różnymi, często niespecyficznymi dolegliwościami.

Testy żywieniowe w kierunku nietolerancji zależnych od przeciwciał IgG polegają na pomiarze stężenia tych przeciwciał we krwi osoby badanej - jeżeli poziom ten jest podwyższony, oznacza to występowanie u nas nietolerancji pokarmowej. Jednym z takich dostępnych badań jest test IMMUNOdiagDIETA, który pozwala na wykrycie nietolerancji 44, 88 lub 280 najpowszechniejszych produktów pokarmowych z takich grup jak produkty mleczne, jaja, mięsa, owoce, warzywa, owoce morza, ryby, orzechy, nasiona, zboża, herbaty czy kawy. Test polega na ilościowym oznaczeniu we krwi poziomu przeciwciał IgG swoistych dla konkretnych alergenów (wyrażonym w U/ml), a następnie przypisaniu ich do odpowiedniej klasy skali RAST/EAST (uzyskane wyniki przedstawione są również graficznie). Klasy te przedstawione są poniżej:

  • klasa 0 - oznacza wynik prawidłowy (brak IgG zależnej nietolerancji pokarmowej),
  • klasa 1 - oznacza reakcję słabą, przebiegającą bezobjawowo,
  • klasa 2 - świadczy o reakcji słabej, w przebiegu której występują słabe objawy IgG zależnej nietolerancji pokarmowej,
  • klasa 3 - świadczy o reakcji umiarkowanej - w jej przebiegu obecne są objawy kliniczne nietolerancji,
  • klasa 4 - oznacza reakcję umiarkowaną, w przebiegu której obecne są wyraźne symptomy nietolerancji,
  • klasa 5 - świadczy o reakcji silnej, w przebiegu której u pacjenta występują silne objawy kliniczne IgG zależnej nietolerancji,
  • klasa 6 - oznacza reakcję silną, jest to wynik alarmujący.

Wyniki testu żywieniowego IMMUNOdiagDIETA dokładnie wskazują więc pokarmy nietolerowane oraz pokarmy zupełnie dla nas bezpieczne - na tej podstawie do diety wprowadzane są odpowiednie zmiany, polegające najczęściej na czasowym (na przykład półrocznym) wyeliminowaniu z jadłospisu szkodliwego składnika lub zamiennym spożywaniu nietolerowanych produktów z tymi tolerowanymi. Dzięki temu, występująca nietolerancja ulegnie cofnięciu lub znacznemu osłabieniu, a uciążliwe objawy ustąpią - znacznie poprawi się więc stan zdrowia, samopoczucie i jakość życia pacjenta.

Pakiet badań w kierunku nietolerancji pokarmowych

Dolegliwości takie jak przewlekłe zmęczenie, bóle brzucha, biegunki, wzdęcia czy migreny często występują w przebiegu nietolerancji pokarmowych. Jeżeli więc obserwujesz takie objawy u siebie, wykonaj badanie w kierunku nietolerancji najpowszechniejszych produktów spożywczych.

Dostępne testy na nietolerancje pokarmowe to:

IMMUNOdiagDIETA - 44 alergeny IgG

IMMUNOdiagDIETA - 88 alergenów IgG

IMMUNOdiagDIETA - 280 alergenów IgG

Dowiedz się więcej

Należy jednak zaznaczyć, że przeciwwskazaniem do zrobienia testu żywieniowego na nietolerancje pokarmowe jest wiek poniżej pierwszego roku życia. Ponadto, konsultacja ze specjalistą przed wykonaniem testu zalecana jest w przypadku zdiagnozowanych schorzeń autoimmunologicznych lub zaburzeń poziomów immunoglobulin, a także w przypadku stosowania leczenia immunosupresyjnego.

Kto powinien wykonać testy żywieniowe na IgG zależne nietolerancje pokarmowe?

Testy żywieniowe pozwalające na wykrycie nietolerancji pokarmowych zależnych od IgG mogą wykonać wszystkie osoby, które chcą poznać własny organizm dokładniej i spersonalizować swoją dietę w odpowiedni sposób. Zrobienie tych badań zalecane jest w szczególności osobom z podejrzeniem nietolerancji pokarmowej - czyli tym, u których obecne są objawy wiązane właśnie z tym schorzeniem. Dolegliwości występujące w przebiegu nietolerancji zależnej od IgG mogą być bardzo różne - w bardzo wielu przypadkach nie są one nawet bezpośrednio związane z przewodem pokarmowym, co może znacznie utrudnić prawidłową diagnostykę. Objawy te pojawiają się od 24 do 96 godzin po spożyciu produktu nietolerowanego, a wśród nich wymienia się:

  • bóle brzucha, nudności, uczucie pełności,
  • biegunki, zaparcia,
  • przewlekłe zmęczenie,
  • osłabienie organizmu,
  • bóle mięśniowo-stawowe,
  • migreny oraz bóle głowy innego typu,
  • nagłe zmiany nastroju, stany lękowe i stany depresyjne,
  • zmiany skórne, trądzik,
  • zaburzenia wzroku,
  • problemy ze snem,
  • trudności ze zrzuceniem nadmiernych kilogramów (mimo podjęcia takich działań jak regularne ćwiczenia fizyczne czy niskokaloryczna dieta).

Testy żywieniowe w kierunku nietolerancji IgG zależnej należy również wykonać w przypadku wątpliwości diagnostycznych - badania te przyczynią się do odróżnienia nietolerancji pokarmowej od alergii pokarmowej. Nietolerancje i alergie to dwie różne jednostki chorobowe (alergie związane są z nadprodukcją przeciwciał IgE), jednak bardzo często są mylone ze sobą.

Test żywieniowy można również wykonać ponownie w celu laboratoryjnej oceny skuteczności działań wdrożonych po uprzednim zdiagnozowaniu nietolerancji pokarmowej.

Dlaczego dochodzi do rozwoju nietolerancji pokarmowych IgG zależnych?

Nietolerancje pokarmowe zależne od przeciwciał IgG są powszechnym, najczęściej wykrywanym typem nietolerancji pokarmowej. W ciągu ostatnich lat liczba diagnozowanych przypadków znacznie wzrosła, co związane jest przede wszystkim z postępem cywilizacyjnym (na przykład spożywaniem dużych ilości mocno przetworzonej żywności czy wzrostem poziomu dbania o higienę), ale również z większą dostępnością odpowiednich badań diagnostycznych.

Wśród przyczyn występowania nietolerancji pokarmowych wymienia się między innymi przewlekłe stosowanie niektórych leków (antybiotyków, inhibitorów pompy protonowej, chemioterapeutyków czy niesteroidowych leków przeciwzapalnych), długotrwały stres, ostre zakażenia bakteryjne i wirusowe przewodu pokarmowego, choroby autoimmunologiczne czy choroby nowotworowe. Wszystkie te czynniki mogą doprowadzić do zaburzenia czynności bariery jelitowej, co odgrywa ogromną rolę w patogenezie nietolerancji pokarmowych IgG zależnych. Fizjologiczną rolą bariery jelitowej jest zapobieganie przenikania nieprawidłowych związków - takich jak nietypowe produkty trawienia - do krwiobiegu. Jeżeli jednak dojdzie do upośledzenia funkcji tej bariery, składniki przyjmowanych produktów pokarmowych mogą przedostawać się do krwiobiegu, co wywołuje miejscowy stan zapalny. Powstające kompleksy złożone z alergenów pokarmowych i przeciwciał IgG są rozprowadzane przez układ krążenia i mogą osadzać się w różnych miejscach organizmu - od ich lokalizacji zależy rodzaj objawów występujących u chorego.

Co zyskasz dzięki zrobieniu testu żywieniowego w kierunku nietolerancji pokarmowej?

Z wykonania testów żywieniowych w kierunku nietolerancji pokarmowych pacjenci odniosą więc następujące korzyści:

  • dowiedzą się oni o występujących nietolerancjach pokarmowych - świadomość ta pozwoli na wdrożenie odpowiedniej diety rotacyjnej lub diety eliminacyjnej,
  • dzięki podjętym działaniom schorzenie zostanie wyeliminowane, a tym samym poprawi się samopoczucie i komfort życia pacjenta,
  • wykryte i odpowiednio leczone IgG zależne nietolerancje pokarmowe zapobiegną rozwojowi takich powikłań jak otyłość, przewlekłe niedożywienie, choroby wątroby, niedokrwistość, cukrzyca typu drugiego czy trudności z zajściem w ciążę,
  • wykonanie testów żywieniowych na nietolerancję pomoże też rozwiać ewentualne wątpliwości diagnostyczne.
Statystyki:
0 komentarzy
33 wyświetleń

Najnowsze komentarze

Brak komentarzy - skomentuj pierwszy!

IMMUNOdiagDIETA 88 alergenów IgG

IMMUNOdiagDIETA 88 IgG to badanie krwi pozwalające na określenieproduktów pokarmowych nietolerowanych i tolerowanych przez organizm

IMMUNOdiagDIETA 88 alergenów IgG

  • IMMUNOdiagDIETA 88 IgG to badanie krwi pozwalające na określenieproduktów pokarmowych nietolerowanych i tolerowanych przez organizm
  • Uzyskany wynik badania umożliwia podjęcie takich działań, które wyeliminują objawy występującej nietolerancji i doprowadzą do poprawy naszego samopoczucia

Test wskaże poziom ryzyka związanego z zachorowaniem na:

nietolerancji pokarmowych zależnych od przeciwciał IgG

Cena badania:

759 zł