Przeciwciała IgG w nietolerancji pokarmowej

wtorek 09:22 - 04.07.2017
Przeciwciała IgG w nietolerancji pokarmowej
Przeciwciała (immunoglobuliny) IgG wytwarzane są przez komórki układu odpornościowego, a ich głównym zadaniem jest ochrona naszego organizmu przed szkodliwymi patogenami. Oznaczenie poziomu przeciwciał IgG może być zlecone w diagnostyce wielu różnych schorzeń - wśród nich wymienia się powszechnie występujące nietolerancje pokarmowe.

Co to są przeciwciała IgG?

Przeciwciała IgG, nazywane również immunoglobulinami IgG, to jeden z kilku rodzajów przeciwciał wytwarzanych przez limfocyty B. Odgrywają one ogromną rolę w odpowiedzi immunologicznej - do ich produkcji dochodzi po wniknięciu do organizmu patogenu (na przykład bakterii lub wirusa). Ich zadaniem jest połączenie się z danym patogenem i zniszczenie go. Po pierwszej infekcji, ilość przeciwciał IgG stopniowo narasta i pozostaje we krwi - w niektórych przypadkach nawet przez całe życie. Jeżeli dojdzie do kolejnego zakażenia tym samym patogenem, ilość immunoglobulin IgG gwałtownie się zwiększy, co pozwoli na znacznie szybszy rozwój odpowiedzi organizmu na infekcję.

Przeciwciała IgG stanowią 80% wszystkich przeciwciał w organizmie, są więc zdecydowanie najliczniejszą frakcją. Jako jedyne potrafią przenikać przez łożysko, są też przekazywane dziecku przez matkę już po urodzeniu podczas karmienia piersią. Wyróżnia się cztery podklasy przeciwciał IgG: IgG1 (stanowi około 40-75% IgG całkowitego), IgG2 (16-48% całościowego IgG), IgG3 (2-8% całościowego IgG) oraz IgG4 (1-12% całkowitego IgG).

Oprócz przeciwciał IgG, bardzo ważnymi klasami immunoglobulin są klasy IgM, IgA czy IgE. Przeciwciała IgM produkowane są w przypadku zakażenia danym patogenem po raz pierwszy, wzrost stężenia IgM specyficznych dla konkretnej bakterii czy wirusa świadczy więc o świeżej infekcji. Zadaniem przeciwciał IgA jest głównie ochrona błon śluzowych układu oddechowego, pokarmowego i moczowego przed wnikaniem patogenów. Przeciwciała IgE natomiast odgrywają rolę między innymi w rozwoju alergii.

Przeciwciała IgG w nietolerancji pokarmowej

Gdy nasz organizm zostanie zaatakowany przez dany patogen, układ immunologiczny zacznie wytwarzać przeciwciała w celu zwalczenia danej infekcji. W niektórych przypadkach zdarza się jednak, że układ odpornościowy, zamiast szkodliwych bakterii czy wirusów, atakuje składniki same w sobie nieszkodliwe, takie jak składniki żywności. Z taką sytuacją mamy do czynienia w przebiegu IgG-zależnych nietolerancji pokarmowych, które polegają na nadmiernej produkcji przeciwciał IgG swoistych dla konkretnego produktu pokarmowego.

W patogenezie tego typu chorób największą rolę odgrywa bariera jelitowa. Znajduje się ona na wewnętrznej stronie jelita cienkiego i jej fizjologiczną rolą jest zapobieganie wnikaniu do układu krwionośnego bakterii lub wirusów chorobotwórczych, a także takich związków jak nietypowe produkty trawienia, konserwanty, barwniki czy fragmenty uszkodzonych komórek bakteryjnej flory jelitowej. Zaburzenie czynności bariery jelitowej prowadzi do przenikania do krwiobiegu między innymi nietypowych produktów trawienia - to z kolei skutkuje miejscową reakcją zapalną (podobną do tej towarzyszącej infekcjom) i postępującą niesprawnością jelita.

Pakiet badań w kierunku nietolerancji pokarmowych

Dolegliwości takie jak przewlekłe zmęczenie, bóle brzucha, biegunki, wzdęcia czy migreny często występują w przebiegu nietolerancji pokarmowych zależnych od IgG. Jeżeli więc obserwujesz takie objawy u siebie, wykonaj badanie w kierunku nietolerancji najpowszechniejszych produktów spożywczych.

Dostępne testy na nietolerancje pokarmowe to:

IMMUNOdiagDIETA - 44 alergeny IgG

IMMUNOdiagDIETA - 88 alergenów IgG

IMMUNOdiagDIETA - 280 alergenów IgG

Dowiedz się więcej

W konsekwencji, w krwiobiegu tworzą się kompleksy przeciwciał IgG i alergenów pokarmowych - są one rozprowadzane przez układ krążenia i osadzają się w bardzo różnych miejscach w organizmie (od lokalizacji zależy rodzaj występujących u chorego objawów). U chorego mogą pojawić się więc takie symptomy jak bóle brzucha, zaparcia, mdłości, wzdęcia, biegunki, ale także przewlekłe zmęczenie i osłabienie organizmu, trądzik, zmiany w zachowaniu, nadpobudliwość, zaburzenia nastroju, stany depresyjne, bóle głowy czy bóle mięśni i stawów. Dolegliwości te pojawiają od 24 do 96 godzin od spożycia produktu nietolerowanego.

Przyczyn upośledzenia czynności bariery jelitowej może być wiele ze względu na jej złożoność - do jej uszkodzenia może doprowadzić długotrwałe przyjmowanie niektórych leków (takich jak inhibitory pompy protonowej, niesteroidowe leki przeciwzapalne czy antybiotyki), a także przewlekły stres, choroby autoimmunologiczne, choroby nowotworowe, ostre infekcje wirusowe i bakteryjne przewodu pokarmowego czy stosowanie radioterapii lub chemioterapii.

Jak wykryć nietolerancje pokarmowe IgG zależne?

Nietolerancje IgG zależne to bardzo powszechnie występująca w polskiej populacji grupa chorób. Są to schorzenia nabyte, odwracalne i mogą dotyczyć bardzo wielu różnych produktów spożywczych. W diagnostyce nietolerancji IgG zależnych stosuje się badania krwi, które polegają na dokładnym pomiarze poziomu przeciwciał IgG (specyficznych dla konkretnego produktu pokarmowego) we krwi pacjenta. W przebiegu nietolerancji tego typu dochodzi do nadmiernej produkcji przeciwciał IgG swoistych dla szkodliwego produktu - podwyższony poziom takich przeciwciał świadczy więc o występującej u nas chorobie. Badaniem pozwalającym na wykrycie IgG zależnych nietolerancji jest IMMUNOdiagDIETA, czyli wiarygodny i bezpieczny test laboratoryjny. Badanie to pozwala na pomiar poziomu przeciwciał IgG specyficznych dla 44, 88 lub 280 produktów z różnych grup pokarmowych (takich jak owoce i warzywa, nabiał, mięso, ryby i owoce morza, zboża i nasiona czy herbaty i kawy). Raport z badania przedstawia ilościowy poziom przeciwciał wraz z indywidualnymi wskazówkami żywieniowymi.

Wynik testu IMMUNOdiagDIETA dokładnie wskaże więc, jakich produktów pokarmowych nie tolerujemy, a jakie możemy spożywać bezpiecznie. Dzięki temu możemy wprowadzić takie zmiany do naszego sposobu odżywiania, które doprowadzą do całkowitego cofnięcia się choroby lub do znacznego jej osłabienia. Najczęściej zaleca się czasowe wykluczenie nietolerowanego produktu z jadłospisu (dieta eliminacyjna) lub zamienne go spożywanie z produktami tolerowanymi (jest to dieta rotacyjna). W niektórych przypadkach bardzo przydatne jest również doustne przyjmowanie probiotyków, czyli wyselekcjonowanych kultur bakteryjnych. Dzięki cofnięciu się nietolerancji pokarmowej ustąpią dokuczliwe dolegliwości, a tym samym znacznie poprawi się nasze samopoczucie i jakość życia. Ponadto, prawidłowe leczenie to także sposób na uniknięcie groźnych powikłań nietolerancji, wśród których wymienia się otyłość, cukrzycę, przewlekłe niedożywienie, choroby wątroby czy niedokrwistość.

Badania w kierunku IgG zależnych nietolerancji pokarmowych może wykonać każdy zainteresowany profilaktyką zdrowotną i odpowiednim żywieniem - wynik testu pozwoli na poznanie potrzeb własnego organizmu i personalizację swojej diety. Przede wszystkim jednak, wykonanie badania pod tym kątem zalecane jest osobom z objawami wiązanymi właśnie z nietolerancją pokarmową. Zrobienie testu przyniesie też wiele korzyści tym pacjentom, w przypadku których występują wątpliwości diagnostyczne - badanie przyczyni się do odróżnienia nietolerancji od alergii pokarmowej (to dwie różne, jednak często mylone ze sobą jednostki chorobowe).

Badania pod kątem nietolerancji pokarmowej warto też wykonać przed zajściem w ciążę lub gdy istnieją trudności z poczęciem dziecka - wskazuje się, że przewlekły stan zapalny związany z IgG zależną nietolerancją pokarmową prowadzi do niedoboru mikroskładników i witamin bardzo ważnych dla procesów zapłodnienia i utrzymania ciąży. Ponadto, nietolerancje mogą zaburzać czynność jajników i wpływać negatywnie na parametry nasienia. Należy również zaznaczyć, że przeciwciała IgG mają zdolność do przenikania przez łożysko do krwiobiegu płodu, a także są przekazywane już narodzonemu dziecku podczas karmienia piersią - może to skutkować niepożądaną reakcją również u dziecka.

Statystyki:
0 komentarzy
85 wyświetleń

Najnowsze komentarze

Brak komentarzy - skomentuj pierwszy!

IMMUNOdiagDIETA 44 alergeny IgG

  • IMMUNOdiagDIETA jest badaniem umożliwiającym ustalenie tych produktów spożywczych, które nie są tolerowane przez organizm
  • Wynik testu stanowi podstawę do wdrożenia do diety odpowiednich zmian, dzięki którym poprawi się nasz stan zdrowia i samopoczucie

Test wskaże poziom ryzyka związanego z zachorowaniem na:

IgG zależnych nietolerancji pokarmowych

Cena badania:

419 zł