Objawy nietolerancji glutenu

czwartek 07:19 - 13.07.2017
Objawy nietolerancji glutenu
Nietolerancja glutenu to jedna z najczęściej występujących wśród Polaków nietolerancji pokarmowych. Może rozwinąć się ona na podłożu genetycznym czy na skutek niewłaściwej odpowiedzi układu immunologicznego na gluten. W przebiegu nietolerancji glutenu pojawiają się bardzo różne i niespecyficzne objawy, dlatego prawidłowa diagnostyka jest często utrudniona.

Nietolerancja glutenu - na czym polega to schorzenie?

U osób chorych na nietolerancję glutenu, spożywanie produktów zawierających to roślinne białko przyczynia się do występowania różnorodnych dolegliwości. Gluten znajduje się w ziarnach zbóż (takich jak pszenica, jęczmień czy żyto), a więc i w produktach pokarmowych z nich wykonanych.

Wyróżnia się dwa rodzaje nietolerancji glutenu - chorobę autoimmunologiczną o podłożu genetycznym (nazwaną celiakią) oraz schorzenie zależne od przeciwciał klasy IgG. Celiakia, czyli trwała nietolerancja glutenu występuje w Polsce z częstością 1:100, jednak szacuje się, że znaczna część wszystkich przypadków nie jest prawidłowo diagnozowana. Choroba ta może wystąpić w dowolnym wieku, jednak najczęściej wykrywana jest pomiędzy trzydziestym a pięćdziesiątym rokiem życia. U kobiet rozwija się dwa razy częściej niż u płci męskiej. Przyczyny celiakii nie są jeszcze dokładnie znane - specjaliści wskazują jednak, że zasadniczą rolę w rozwoju choroby odgrywają predyspozycje genetyczne, ale bodźcem do jej ujawnienia są czynniki takie jak długotrwały stres, infekcje, a także ciąża, okres dojrzewania czy menopauza. U osób cierpiących na celiakię, gluten powoduje zanikanie kosmków jelitowych, czyli struktur odpowiedzialnych za wchłanianie składników pokarmowych. Skutkuje to upośledzeniem procesów wchłaniania, czego konsekwencją jest z kolei złe samopoczucie i występowanie uciążliwych dolegliwości. Jedyną skuteczną metodą leczenia celiakii jest wyeliminowanie z jadłospisu wszystkich produktów zawierających gluten - stosowanie diety bezglutenowej jest konieczne już do końca życia.

Nietolerancja glutenu IgG zależna jest natomiast schorzeniem odwracalnym - wśród przyczyn jej występowania zalicza się między innymi długotrwałe przyjmowanie niektórych leków (takich jak antybiotyki, niesteroidowe leki przeciwzapalne czy inhibitory pompy protonowej), przewlekły stres, ostre infekcje wirusowe i bakteryjne, choroby nowotworowe i autoimmunologiczne czy stosowanie radioterapii lub chemioterapii. W przebiegu nietolerancji glutenu zależnej od IgG układ odpornościowy produkuje nadmiernie przeciwciała IgG specyficzne dla glutenu, co prowadzi do występowania różnych objawów. Schorzenie to, podobnie jak celiakia, może pojawić się w dowolnym momencie życia - jest częste zarówno u dzieci, jak i u osób dorosłych.

Pakiet badań genetycznych w kierunku nietolerancji glutenu

Jeżeli występują u Ciebie takie objawy jak utrata masy ciała, utrata łaknienia, przewlekłe zmęczenie, wzdęcia czy biegunki, wykonaj badanie genetyczne w kierunku trwałej nietolerancji glutenu (celiakii)

Badanie wskaże poziom ryzyka związanego z zachorowaniem na:

celiakii

Dowiedz się więcej

Leczenie polega najczęściej na czasowej eliminacji glutenu z diety, co skutkuje całkowitym cofnięciem się nietolerancji lub znacznym jej osłabieniem, a tym samym ustąpieniem objawów, poprawą samopoczucia i jakości życia.

Jakie są objawy trwałej nietolerancji glutenu (celiakii)?

Wyróżnia się trzy postacie choroby trzewnej - postać pełnoobjawową, skąpoobjawową, a także postać utajoną. W zależności od rodzaju występującej choroby, u pacjenta obecne są inne symptomy. Klasyczną, najłatwiejszą do wykrycia postacią celiakii jest ta pełnoobjawowa - w jej przebiegu pojawiają się takie objawy jak utrata masy ciała, bóle brzucha, biegunki i zaparcia (mogą występować naprzemiennie), a także zaburzenia rozwoju u dzieci, na przykład nadpobudliwość czy niski wzrost. Znacznie częściej występuje jednak skąpoobjawowa postać celiakii - ze względu na różne niespecyficzne objawy, jej diagnostyka jest zdecydowanie trudniejsza. Do symptomów obecnych u chorego w przebiegu celiakii skąpoobjawowej zalicza się migreny, bóle kości i stawów, przewlekłe zmęczenie, zmiany skórne, zaburzenia mięsiączkowania i płodności, zanik szkliwa zębowego, drętwienie kończyn, nagłe zmiany nastroju czy stany depresyjne. W przypadku utajonej postaci trwałej nietolerancji glutenu nie występują natomiast żadne objawy ani zmiany w jelicie cienkim, jednak we krwi pacjenta znajdują się przeciwciała charakterystyczne dla celiakii - postać utajona choroby często przekształca się w pełnoobjawową lub skąpoobjawową wersję. Niewykryta i nieleczona celiakia skutkuje takimi powikłaniami jak przedwczesna menopauza, samoistne poronienia, osteoporoza, zaburzenia psychiczne, zaburzenia neurologiczne (polineuropatia, padaczka), a także nowotwory złośliwe jelita cienkiego i innych części przewodu pokarmowego.

Jakie są objawy nietolerancji glutenu zależnej od IgG?

Pakiet badań w kierunku nietolerancji pokarmowych

Dolegliwości takie jak przewlekłe zmęczenie, bóle brzucha, biegunki, wzdęcia, migreny, osłabienie organizmu często występują w przebiegu IgG zależnych nietolerancji pokarmowych, w tym nietolerancji glutenu. Jeżeli więc obserwujesz takie objawy u siebie, wykonaj badanie w kierunku nietolerancji najpowszechniejszych produktów spożywczych.

Dostępne testy na nietolerancje pokarmowe to:

IMMUNOdiagDIETA - 44 alergeny IgG

IMMUNOdiagDIETA - 88 alergenów IgG

IMMUNOdiagDIETA - 280 alergenów IgG

Dowiedz się więcej

Dolegliwości występujące w przebiegu nietolerancji glutenu IgG zależnej również są bardzo różne, mogą dotyczyć układu pokarmowego lub być bezpośrednio z nim niezwiązane. Wymienia się więc wśród nich wzdęcia, biegunki, zaparcia, mdłości, uczucie pełności, ale również przewlekłe zmęczenie, ogólne osłabienie, migrenowe bóle głowy, bóle stawów i mięśni, trądzik i inne zmiany skórne, problemy z zasypianiem, zaburzenia widzenia czy zmiany zachowania. Dolegliwości te występują po upływie 24 godzin (zwykle do 96 godzin) od spożycia produktu z glutenem. Nieleczone IgG zależne nietolerancje pokarmowe zwiększają ryzyko otyłości, cukrzycy, przewlekłego niedożywienia czy niedokrwistości.

Jak wykryć nietolerancję glutenu?

Prawidłowe wykrycie i leczenie występującej nietolerancji pokarmowej ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu - dostępnych jest kilka metod pozwalających na prawidłowe zdiagnozowanie problemu.

W diagnostyce trwałej nietolerancji glutenu najbardziej przydatne są testy serologiczne, biopsja błony śluzowej jelita cienkiego i badanie histopatologiczne, a także badanie genetyczne. Testy serologiczne polegają na pomiarze we krwi stężenia przeciwciał charakterystycznych dla celiakii - są to przeciwciała EmA, DGP oraz tTG. Ich obecność potwierdza celiakię niemal jednoznacznie, ich brak natomiast nie wyklucza choroby (niektóre osoby chore nie wytwarzają takich przeciwciał). Biopsja błony śluzowej jelita cienkiego opiera się natomiast na pobraniu od pacjenta kilku niewielkich fragmentów tej błony śluzowej i ich mikroskopowej analizie pod kątem obecności charakterystycznych dla celiakii zmian - zaniku kosmków jelitowych, dużej ilości limfocytów śródnabłonkowych oraz przerostu krypt jelitowych.

Badanie genetyczne z kolei polega na sprawdzeniu, czy w DNA pacjenta znajdują się warianty genetyczne HLA-DQ2 i HLA-DQ8, które predysponują do rozwoju trwałej nietolerancji glutenu. Warianty te znajdują się w DNA 96% wszystkich pacjentów z celiakią, jednak u 30% osób z takimi wariantami objawy choroby nie pojawiają się. Badanie genetyczne wystarczy wykonać jednorazowo w dowolnym momencie życia, ponieważ nasz materiał genetyczny nigdy się nie zmienia - nie ma też żadnych przeciwwskazań do ich przeprowadzenia (nie są zależne od aktualnego stanu zdrowia, sposobu odżywiania czy stosowanych leków). Badania genetyczne pod kątem celiakii wskazane są szczególnie dla tych osób, u których choroba ta jest podejrzewana (zwłaszcza, gdy wyniki innych badań nie są jednoznaczne) oraz dla osób z grupy podwyższonego ryzyka zachorowania.

Nietolerancję glutenu IgG zależną wykrywa się natomiast przy pomocy badań krwi, polegających na pomiarze w niej poziomu przeciwciał IgG swoistych właśnie dla glutenu. Takim testem jest IMMUNOdiagDIETA - do jego wykonania konieczna jest tylko niewielka próbka krwi osoby badanej. Badanie IMMUNOdiagDIETA nie wykrywa tylko występującej nietolerancji glutenu, ale także nietolerancji wielu innych produktów spożywczych z różnych grup pokarmowych. Raport z badania obejmuje dokładne ilościowe oznaczenie przeciwciał oraz indywidualne zalecenia żywieniowe. Podwyższony poziom przeciwciał IgG świadczy o toczącym się procesie chorobowym.

Statystyki:
0 komentarzy
54 wyświetleń

Najnowsze komentarze

Brak komentarzy - skomentuj pierwszy!

Celiakia

Badania genetyczne w kierunku nietolerancji pokarmowych mogą pomóc Ci zastosować odpowiednią dietę!

Celiakia

Dla osób, u których występują mało specyficzne objawy o trudnej do wyjaśnienia przyczynie, takie jak bóle i wzdęcia brzucha, biegunki czy utrata masy ciała i łaknienia.

Test wskaże poziom ryzyka związanego z zachorowaniem na:

celiakii

Cena badania:

429 zł