Badanie genetyczne na nietolerancję pokarmową

czwartek 08:21 - 14.09.2017
Badanie genetyczne na nietolerancję pokarmową
Badanie genetyczne to sposób na odczytanie informacji genetycznej, która decyduje między innymi o naszym wyglądzie i stanie zdrowia. Narzędzie to jest bardzo powszechnie wykorzystywane w wielu dziedzinach medycyny, stosuje się je z powodzeniem również w diagnostyce bardzo często występujących nietolerancji pokarmowych.

Nietolerancje pokarmowe o podłożu genetycznym

Nietolerancje pokarmowe są schorzeniami często diagnozowanymi w populacji polskiej, występują zarówno u dorosłych, jak i u dzieci. Wyróżnia się dwie główne grupy nietolerancji pokarmowych: te rozwijające się na podłożu genetycznym oraz nietolerancje pokarmowe IgG zależne, czyli te związane z niewłaściwą odpowiedzią układu odpornościowego na spożywane produkty.

Do rozwoju “genetycznych” nietolerancji pokarmowych przyczyniają natomiast obecne w naszym DNA zmiany genetyczne, takie jak polimorfizmy czy mutacje. Zmiany te mogą zostać odziedziczone po rodzicach lub powstać de novo (podczas zapłodnienia) - nasz materiał genetyczny nigdy się nie zmienia, zmian tych nie da się więc wyeliminować. Leczenie tego typu nietolerancji opiera się zwykle na całkowitym wykluczeniu z diety produktów zawierających nietolerowany składnik i odżywianiu się w ten sposób już do końca życia. Wśród najczęściej występujących nietolerancji pokarmowych o podłożu genetycznym wymienia się nietolerancję cukru mlecznego - laktozy oraz celiakię, czyli trwałą nietolerancją glutenu (białka zbóż).

Badanie genetyczne na nietolerancję pokarmową

W przebiegu nietolerancji pokarmowych u chorego mogą pojawiać się różne niespecyficzne dolegliwości, przez co postawienie prawidłowej diagnozy jest często bardzo trudne. Bardzo przydatnym narzędziem w diagnostyce tych schorzeń jest badanie genetyczne na nietolerancję pokarmową. Badanie to opiera się na laboratoryjnej analizie materiału genetycznego pacjenta w celu sprawdzenia, czy znajdują się w nim zmiany odpowiedzialne za rozwój danej nietolerancji pokarmowej. Analiza genetyczna wykonywana jest przy pomocy metod biologii molekularnej (na przykład sekwencjonowania DNA czy PCR) przez diagnostów laboratoryjnych wyspecjalizowanych w genetyce medycznej. Czułość badania genetycznego wynosi ponad 99%, dzięki czemu jest ono uznawane za bardzo wiarygodną technikę diagnostyczną. Wykonanie badania genetycznego jest też bardzo proste i bezpieczne dla samego pacjenta - DNA pozyskiwany jest zazwyczaj z niewielkiej ilości jego śliny lub krwi. Każdy test genetyczny wykonuje się tylko raz w dowolnym wieku, a uzyskany wynik obowiązuje już przez resztę życia. Należy również podkreślić, że badanie genetyczne nie jest zależne od aktualnego stanu zdrowia osoby badanej i nie ma żadnych przeciwwskazań do jego wykonania. Potwierdzenie występowania w DNA zmian odpowiedzialnych za rozwój nietolerancji stanowi podstawę do podjęcia takich kroków, które doprowadzą do ustąpienia objawów choroby (jeśli ta się już ujawniła), poprawy samopoczucia i uniknięcia powikłań w przyszłości.

Pakiet badań genetycznych w kierunku nietolerancji pokarmowych

Nietolerancjom pokarmowym często towarzyszą takie dolegliwości jak wzdęcia, zaparcia, biegunki, migreny, bóle mięśni i stawów czy przewlekłe zmęczenie. Jeżeli takie objawy występują u Ciebie - wykonaj badania genetyczne w kierunku nietolerancji.

Badanie wskaże poziom ryzyka związanego z zachorowaniem na:

nietolerancję laktozy

celiakię

hemochromatozę

Dowiedz się więcej

Badanie genetyczne na nietolerancję laktozy

Nietolerancja laktozy jest najczęściej występującym wśród Polaków rodzajem nietolerancji pokarmowej o podłożu genetycznym. Do jej rozwoju prowadzi zmutowany gen LCT - konsekwencją posiadania takiej mutacji jest brak wytwarzania w organizmie wystarczającej ilości enzymu laktazy. Enzym ten jest niezbędny do trawienia laktozy - jego niewystarczający poziom skutkuje zaburzeniem trawienia laktozy, a tym samym występowaniem dokuczliwych objawów po spożyciu produktów z laktozą (na przykład mleka, śmietany czy kefiru). W przebiegu nietolerancji laktozy, u chorego najczęściej występują takie objawy jak wzdęcia, nudności, mdłości, wymioty, biegunki, odwodnienie organizmu. Schorzenie to ujawnia się najczęściej u młodzieży w okresie dojrzewania lub u osób już dorosłych. Leczenie nietolerancji laktozy polega na całożyciowym wyeliminowaniu z jadłospisu produktów zawierających ten składnik.

Nietolerancję laktozy związaną z mutacją w genie LCT można wykryć przy pomocy analizy tego genu. Choroba ta dziedziczona jest w sposób autosomalny recesywny, co oznacza, że do jej ujawnienia dochodzi wtedy, gdy odziedziczymy dwie zmutowane kopie genu (po jednej od każdego rodzica). Obecność mutacji w tylko jednej kopii genu oznacza nosicielstwo nietolerancji laktozy - u nosicieli nie występują zazwyczaj żadne objawy choroby. Wykonanie badania genetycznego w kierunku nietolerancji laktozy zaleca się przede wszystkim tym osobom, u których pojawiły się objawy wiązane z tym schorzeniem. Ponadto, ważnym wskazaniem do zrobienia badania jest występowanie nietolerancji laktozy w rodzinie lub potwierdzenie nosicielstwa mutacji w genie LCT u któregoś z członków rodziny.

Badanie genetyczne na nietolerancję glutenu

Celiakia to inaczej trwała nietolerancja glutenu - białka roślinnego występującego w takich zbożach jak pszenica, żyto czy jęczmień. U osób z celiakią gluten przyczynia się do zaniku kosmków jelita cienkiego, co skutkuje upośledzeniem mechanizmów wchłaniania jelitowego i występowaniem różnych dolegliwości. Celiakia może objawiać się bowiem biegunkami, wymiotami, utratą wagi, przewlekłym zmęczeniem, osłabieniem organizmu, migrenami, bólem kości, mięśni i stawów, atakami duszności, niedokrwistością czy stanami depresyjnymi. Brak leczenia celiakii wiąże się natomiast z większym ryzykiem osteoporozy, wczesnej menopauzy, poronień samoistnych czy nowotworów złośliwych przewodu pokarmowego. Jedyną skuteczną metodą leczenia celiakii jest stosowanie diety pozbawionej produktów zawierających gluten przez resztę życia.

Pakiet badań genetycznych GENOdiagDIETA

Jeżeli chcesz dowiedzieć się, czy cierpisz na nietolerancje pokarmowe, a także uniknąć takich schorzeń jak otyłość, cukrzyca czy nadciśnienie, rozważ wykonanie badania GENOdiagDIETA, dzięki któremu będziesz mógł odżywiać się zgodnie z potrzebami własnego organizmu.

Dzięki diecie zgodnej z własnym DNA możesz:

poprawić swoje samopoczucie, wygląd i ogólny stan zdrowia

poprawić zdolność organizmu do usuwania toksyn

uzyskać prawidłową masę ciała

uniknąć chorób zależnych od diety

wzmocnić układ odpornościowy

spowolnić procesy starzenia

Dowiedz się więcej

Badanie genetyczne na nietolerancję glutenu pozwala na uzyskanie informacji, czy w materiale genetycznym osoby badanej obecne są warianty HLA-DQ2 i HLA-DQ8 - znajdują się one w DNA 96% chorych na celiakię. Dziedziczy się je autosomalnie dominująco, co oznacza, że do rozwoju celiakii predysponuje już obecność jednej nieprawidłowej wersji genu. Należy jednak podkreślić, że u około 30% osób z wariantami HLA-DQ2 i HLA-DQ8 nie występują objawy choroby. Wykonanie badania genetycznego na nietolerancję glutenu wskazane jest przede wszystkim dla osób, u których choroba ta jest podejrzewana - zwłaszcza jeśli wyniki innych testów pod kątem celiakii (takich jak testy serologiczne) nie są jednoznaczne. Ponadto, badaniu genetycznemu powinny poddać się osoby z grupy podwyższonego ryzyka zachorowania na celiakię (przykładowo, gdy schorzenie zostało zdiagnozowane u bliskiego członka rodziny). Test genetyczny jest też świetnym rozwiązaniem w przypadku eliminacji glutenu z diety przed rozpoczęciem diagnostyki problemu.

Wykonanie badania genetycznego pozwala również na odżywianie zgodne z własnym DNA

Badanie genetyczne wykorzystywane są nie tylko w diagnostyce nietolerancji pokarmowych - w dzisiejszych czasach dzięki ich wykonaniu do własnych genów można dostosować cały swój sposób odżywiania. Takim badaniem jest GENOdiagDIETA lub Genodiet Completo - testy te pozwalają na ocenę genetycznych skłonności do nietolerancji i nadwrażliwości pokarmowych, ale również do nadwagi, otyłości i innych dietozależnych chorób (takich jak na przykład cukrzyca typu drugiego). W ramach tych badań analizowany jest ponadto metabolizm poszczególnych składników odżywczych (węglowodanów, tłuszczów czy witamin) i zdolność organizmu do eliminacji szkodliwych toksyn i wolnych rodników.

Na podstawie analizy genetycznej ustalany jest unikalny profil metaboliczny pacjenta - do tego profilu dostosowywane są następnie indywidualne zalecenia żywieniowe. Stosowanie przygotowanej w ten sposób diety DNA ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania naszemu organizmowi, poprawę naszego samopoczucia i stanu zdrowia, wzmocnienie odporności, uniknięcie w przyszłości groźnych chorób zależnych od diety czy trwałe uzyskanie idealnej masy ciała w bezpieczny sposób. Wykonanie badania umożliwiającego przygotowanie diety genetycznej zalecane jest każdej osobie zainteresowanej profilaktyką zdrowotną, która chce bardzo dokładnie poznać swój organizm i jego potrzeby żywieniowe.

Statystyki:
0 komentarzy
78 wyświetleń

Najnowsze komentarze

Brak komentarzy - skomentuj pierwszy!

GENOdiagDIETA

Dzięki badaniu GENOdiagDIETA możliwe jest ustalenie unikalnego profilu żywieniowego pacjenta na podstawie analizy genów

GENOdiagDIETA

  • Dzięki badaniu GENOdiagDIETA możliwe jest ustalenie unikalnego profilu żywieniowego pacjenta na podstawie analizy genów
  • Wynik testu pozwala na opracowanie idealnej diety, która zapewni pacjentowi dobry stan zdrowia, osiągniecie optymalnej masy ciała czy uniknięcie rozwoju wielu groźnych chorób w przyszłości

Test wskaże poziom ryzyka związanego z zachorowaniem na:

metabolizm tłuszczów, węglowodanów, niektórych witamin

obecność predyspozycji do nietolerancji i nadwrażliwości pokarmowych

obecność genetycznych skłonności do otyłości i innych schorzeń dietozależnych

zdolność do usuwania wolnych rodników i toksyn

Cena badania:

1 799 zł