Alergie pokarmowe a nietolerancje pokarmowe - przyczyny, przebieg, diagnostyka i leczenie

wtorek 12:24 - 17.01.2017
Alergie pokarmowe a nietolerancje pokarmowe - przyczyny, przebieg, diagnostyka i leczenie
Nietolerancje i alergie pokarmowe to powszechnie występujące wśród Polaków schorzenia, które polegają na nieprawidłowej reakcji organizmu na spożywany pokarm. Mają one podobne podłoże, jednak uznawane są za dwa oddzielne typy chorób. Jedną z głównych cech odróżniających je od siebie jest moment wystąpienia objawów - w przebiegu alergii pojawiają się one natychmiast po spożyciu uczulającego składnika, w przypadku nietolerancji mogą one wystąpić nawet po upływie kilku dni.

Co to są nietolerancje pokarmowe?

Nietolerancja pokarmowa to inaczej nadwrażliwość na dany rodzaj lub składnik żywności, pojawiająca się na skutek nieprawidłowej odpowiedzi układu immunologicznego. Nietolerancje pokarmowe związane są z nadmiernym wytwarzaniem przeciwciał IgG, konsekwencją czego jest występowanie bardzo różnych dolegliwości. Główną przyczyną rozwoju IgG zależnych nietolerancji są zaburzone mechanizmy wchłaniania jelitowego, do czego doprowadzić może długotrwałe stosowanie leków (antybiotyków), przewlekły stres, zatrucia pokarmowe, infekcje bakteryjne i wirusowe, choroby nowotworowe i autoimmunologiczne, zabiegi chirurgiczne, a także chemioterapia i radioterapia.

Nietolerancje pokarmowe zależne od IgG mogą pojawić się zarówno u dzieci, jak i dorosłych. Objawiają się one występowaniem takich dolegliwości jak mdłości, biegunki, wzdęcia, zaparcia, bóle brzucha, przewlekłe zmęczenie, zmiany skórne, silne bóle głowy, zaburzenia widzenia, problemy z zasypianiem, bóle mięśni i stawów. Ponadto, nietolerancje pokarmowe mogą przyczyniać się do rozwoju takich chorób jak otyłość, cukrzyca, niedokrwistość, przewlekłe niedożywienie czy depresja. Symptomy w przebiegu nietolerancji pokarmowych pojawiają się zazwyczaj w ciągu 24-96 godzin od spożycia danego produktu.

Nietolerancje pokarmowe IgG zależne wykrywa się jedynie przy pomocy testów z krwi. Badaniem takim jest IMMUNOdiagDIETA - czyli prosty, bezpieczny test, który polega na pomiarze poziomu przeciwciał IgG4, specyficznych dla 44 najczęściej uczulających alergenów pokarmowych z takich grup jak owoce i warzywa, nabiał i produkty mleczne, ryby i owoce morza, mięso, orzechy i nasiona, zboża czy kawy i herbaty. Wynik badania przedstawia ilościowe oznaczenie tych przeciwciał wraz z komentarzem specjalisty. Badanie IMMUNOdiagDIETA pozwala więc na uzyskanie informacji o nietolerowanych przez nas produktach spożywczych, co z kolei umożliwia zastosowanie odpowiedniego leczenia.

Leczenie polega na wdrożeniu diety całkowicie eliminującej nietolerowany składnik lub diety rotacyjnej, która opiera się na zamiennym spożywaniu pokarmów uczulających i pokarmów nieszkodliwych - doprowadzi to do osłabienia danej nietolerancji lub co jej całkowitego cofnięcia.

Pakiet badań w kierunku nietolerancji pokarmowych

Dolegliwości takie jak przewlekłe zmęczenie, bóle brzucha, biegunki, wzdęcia czy migreny często występują w przebiegu nietolerancji pokarmowych. Jeżeli więc obserwujesz takie objawy u siebie, wykonaj badanie w kierunku nietolerancji najpowszechniejszych produktów spożywczych.

Dostępne testy na nietolerancje pokarmowe to:

IMMUNOdiagDIETA - 44 alergeny IgG4

IMMUNOdiagDIETA - 88 alergenów IgG4

IMMUNOdiagDIETA - 280 alergenów IgG4

Dowiedz się więcej

Alergia pokarmowa to choroba zależna od przeciwciał IgE

Mianem alergii pokarmowej określana jest nieprawidłowa odpowiedź układu odpornościowego po zjedzeniu danego pokarmu - polega ona na nadmiernej produkcji przeciwciał IgE, co z kolei powoduje występowanie różnorodnych objawów klinicznych. Alergia pokarmowa może rozwinąć się w każdym wieku, jednak najczęściej ujawnia się u niemowląt i małych dzieci z powodu niedojrzałości bariery jelitowej. Ponadto, wśród przyczyn występowania alergii pokarmowych wyróżnia się także zanieczyszczenie środowiska, spożywanie dużej ilości przetworzonej żywności, stosowanie dużej ilości leków i detergentów, a także czynniki genetyczne. Do pokarmów uczulających najczęściej zalicza się mleko, orzeszki ziemne, mąkę pszenną, soję, soczewicę, marchew, czekoladę, ryby, wołowinę czy skorupiaki.

Alergia pokarmowa może objawiać się różnymi dolegliwościami, które pojawiają się niemal natychmiast po spożyciu danego pokarmu - wśród najczęściej występujących wymienia się świąd skóry, zmiany skórne, pokrzywkę na skórze, nieżyt nosa, bóle brzucha, biegunki, wymioty, zaparcia, refluks przełykowy czy alergiczne zapalenie jamy ustnej. Bardzo niebezpiecznym skutkiem alergii jest wstrząs anafilaktyczny - cechuje się on nagłym obniżeniem ciśnienia tętniczego, co stanowi bezpośrednie zagrożenie życia osoby uczulonej.

Alergia pokarmowa to schorzenie bardzo trudne do zdiagnozowania ze względu na brak jednej metody wykrywającej właściwy alergen. Specjaliści zalecają więc przeprowadzenie testów skórnych z uczulającymi najczęściej alergenami pokarmowymi, wykonanie badań krwi pozwalających na oznaczenie specyficznych przeciwciał IgE, a także poddanie się pokarmowym testom prowokacyjnym (polegają one na stopniowym zwiększaniu ilości alergenu pokarmowego w diecie, aż do momentu wystąpienia objawów).

Leczenie alergii pokarmowej opiera się na wyeliminowaniu uczulających pokarmów z diety - jeżeli nie przynosi ono oczekiwanych efektów, należy wdrożyć dodatkowe leczenie farmakologiczne. Odpowiednie leki należy też zastosować w przypadku silnej, stanowiącej zagrożenie życia reakcji alergicznej. Jedną z dostępnych form leczenia alergii jest także odczulanie, którego celem jest sprawienie, aby układ odpornościowy przestał reagować na konkretne alergeny.

Statystyki:
0 komentarzy
557 wyświetleń

Najnowsze komentarze

Brak komentarzy - skomentuj pierwszy!

IMMUNOdiagDIETA - 44 alergeny IgG

Pakiet badań IMMUNOdiagDIETA to nowoczesny test pozwalający na określenie nietolerowanych przez organizm produktów pokarmowych

IMMUNOdiagDIETA - 44 alergeny IgG

  • Pakiet badań IMMUNOdiagDIETA to nowoczesny test pozwalający na określenie nietolerowanych przez organizm produktów pokarmowych
  • Wynik badania umożliwi wdrożenie odpowiedniej diety eliminacyjnej lub rotacyjnej w celu poprawy stanu zdrowia i samopoczucia

Test wskaże poziom ryzyka związanego z zachorowaniem na:

nietolerancji pokarmowych zależnych od przeciwciał IgG/IgG4

Cena badania:

419 zł